Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 16 april 2012

Recessiva och dominanta gener.

Av Emelie - 16 april 2012 16:12

Jag är så fascinerad av att se hamsterbebisarna utvecklas för varje dag som går! Nu är det inte så lång tid tills de öppnar sina små ögon! Peach och Yoshi har fått varsin hirskolv idag från djuraffären. Yoshis sår på magen har börjat läka jättefint.

    

Lite om genetik hos hamstrar och katter: Hos både hamstrar och katter så finns det en "plats" där genen för agouti kan ses. Agouti innebär att djuret päls är mönstrad. En sådan "genplats" brukar alltid ha två gener, den ena har djuret ärvt från sin mamma och det andra från sin pappa. När djuret sedan får ungar, så ger den vidare den ena av generna till varje unge. Den andra föräldern ger den andra. Det är slumpen som avgör vilken av de två generna på samma plats som varje unge ska ärva. Detta sker med vart och ett av den individens "genplatser" och hos varje levande varelse finns det tusentals gener. Två syskon kanske råkar ärva helt olika gener från sina föräldrar. Det är därför som syskon kan se så olika ut. Samma princip finns förstås hos människor.


Agoutianlaget brukar benämnas med bokstaven A. Både hos hamstrar och katter är agoutianlaget ett dominant anlag. Dominanta anlag brukar skrivas med stor bokstav. Hos en vintervit agoutihamster brukar platsen för agoutigenen se ut så här: AA. Det är ovanligt med helsvarta vintervita hamstrar, men om du stöter på en sådan, så vet du att dess agoutiplats är aa. Den är alltså inte agouti, för i dess locus förekommer endast två gener för non-agouti. Non-agouti är recessivt, och recessiva anlag skrivs med liten bokstav.


"Agoutiplatsen" kan också se ut så här: Aa. Hamstern ser då ut som en helt vanlig mönstrad hamster, men dess ungar kan ärva det lilla a-et och då blir ungarna svarta (men den andra föräldern måste också bära på den recessiva genen för non-agouti om ungarna ska kunna bli svarta). En hamster med AA kan inte få svarta ungar, eftersom den inte bär på non-agouti. Om man parar två djur som båda är non-agouti, aa, så blir alla ungar non-agouti.


Vad är då skillanden på dominanta gener och recessiva gener? Man kan säga att för att ett recessivt anlag ska komma till uttryck, så måste djuret ha två recessiva gener på den platsen (till exempel aa). För att ett dominant anlag ska komma till uttryck så räcker det att djuret har en gen för det anlaget (till exempel Aa). För de dominanta anlagen så räcker det att anlaget har ärvts från den ena föräldern. För recessiva anlag måste anlaget ärvas från båda föräldrarna för att man ska kunna se anlaget uttryckt i exempelvis pälsfärgen. Recessiva anlag kan vara dolda, dvs djuret bär på anlaget utan att det syns utanpå (till exempel Aa, där anlaget för non-agouti är dolt). Dominanta gener kan aldrig vara dolda, utan man märker på djuret att det bär på anlaget. Katter och hamstrar kan ha ett likadant mönstrat utseende, men "agoutiplatsen" i deras genuppsättning kan vara antingen AA eller Aa.


Om ni tittar på de två mörkaste hamstrarna på bilden ovan så ser ni att de har en tydlig svart rand på ryggen och resten av hamstern är brun. Det är en sån hamster som kallas agouti. Brunmönstrade katter kallas också agouti. En sådan katt eller hamster är antingen bärare av non-agouti, Aa, eller inte bärare, AA. Om djuret är bärare så kan dess ungar ärva genen för non-agouti. Om den andra föräldern också är mönstrad och bärare av non-agouti, så kan ungarna bli svarta, trots att ingen av föräldrarna är helsvart. Så här kan en agoutikatt (AA eller Aa) se ut:

   

En katt vars agoutiplats består av två små a:n, aa, är helsvart, non-agouti, kallas även solid. (Domino.):

 

Både hamstrar och katter kan även vara diluterade. Det innebär att den svarta färgen är utspädd och därför ljusare, dvs grå. Den genetiska koden brukar skrivas dd, dvs. dilution är ett recessivt anlag. Om katten har Dd eller DD på sin dilutionsplats så är den fullfärgad, men i det första fallet så bär den på dilution. En diluterad hamster med svart grundfärg kallas sapphire (se den gråa hamsterungen på bilden överst), en diluterad agoutikatt (AA dd eller Ad dd) med svart grundfärg kallas blåmönstrad, och kan se ut så här (Fiorella):

 

 
ANNONS
 
Annis

Annis

18 april 2012 15:08

Åh men hjälp!!!!!!!! Fy tusan vad söta hamster ungar!!!!!!! Jag dör, dom är sååå himla gulliga^^
Önskar jag hade sådana sötingar^^

http://helloannis.bloggplatsen.se

Emelie

18 april 2012 15:53

Ja, det ä väldigt mysigt med hamsterungar!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
            1
2 3 4
5
6
7
8
9
10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se