Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 28 mars 2012

Vilken färg får kattungarna?

Av Emelie - 28 mars 2012 10:47

Besvara dessa frågor i tur och ordning och hoppa

över alla frågor som inte gäller i ditt fall: 


1. Är minst en av föräldrarna helvit? Om ja: kattungarna kan bli helvita. Om nej: kattungarna kan inte bli helvita. De andra kattungarna i kullen kan få olika färger beroende på vilken färg den andra föräldern har och vad som osynligt döljer sig under den vita kattens färg (under det vita finns alltid en röd eller svart grundfärg).


Vit katt:

 


2. Har båda föräldrarna svart grundfärg? (Dvs. katten kan vara svart, brunmönstrad, blå eller blåmönstrad?) Om ja: Då får alla kattungar svart grundfärg. Om däremot någon av föräldrarna är röd, creme eller sköldpaddsfärgad så kan kattungarna få andra färger. Om katten har vita fläckar eller inte har ingen betydelse för grundfärgen. 


Svart katt (utan mönster):

 

Brunmönstrad katt:

 

Blå katt (utan mönster):

 

Blåmönstrad katt (långhårig):

 


3. Är båda föräldrarna blåa eller blåmönstrade? Om ja: Då blir alla kattungar blåa eller blåmönstrade. (Såvida de inte blir blåmaskade med eller utan mönster, men det är ovanligt.)

4. Är båda föräldrarna blåa utan mönster? Om ja: Då blir alla kattungar blåa utan mönster. (Såvida de inte blir blåmaskade, men det är ovanligt.)

5. Är båda föräldrarna svarta, eller är den ena svart och den andra blå utan mönster? Om ja: Då blir antingen alla kattungar svarta, eller så blir några svarta och några blåa utan mönster.

6. Har en av föräldrarna röd grundfärg (röd eller creme) och den andra har svart grundfärg? Om ja: Då kommer honkattungarna att bli sköldpaddsfärgade och hankattungarna får svart grundfärg. Normalt sett är det bara honor som kan bli sköldpaddsfärgade.


Rödmönstrad katt:

 

Cremefärgad katt:

 

Svartsköldpaddsfärgad hona:

 

Blåsköldpaddsfärgad hona:

  

Blåsköldpaddsmönstrad honkatt: 

 

7. Är båda föräldrarna röda eller cremefärgade? Om ja: Då blir alla ungar röda eller cremefärgade.


8. Är honan sköldpaddsfärgad med eller utan mönster och hanen svart/brunmönstrad eller blå/blåmönstrad? Om ja: Då blir honkattungarna sköldpaddsfärgade eller får svart grundfärg, medan hankattungarna kan få svart eller röd grundfärg.


9. Är honan sköldpaddsfärgad med eller utan mönster och hanen röd eller creme? Om ja: Då blir honkattungarna sköldpaddsfärgade eller röda/creme, medan hankattungarna kan få svart eller röd grundfärg.


10. Är båda föräldrarna cremefärgade? Om ja: Då blir alla kattungar cremefärgade. (Såvida de inte blir crememaskade, men det är ovanligt.)


11. Har minst en av föräldrarna vita fläckar eller är helvit med små färgade områden? Om ja: Då kan kattungarna få vita fläckar. Om nej: Kattungarna kan inte få vita fläckar.


Svart katt med vita fläckar:

 


Brunmönstrad katt med vita fläckar:

 

Brunmönstrad katt med mycket vitfläck:

 

Röd katt med vita fläckar:

 

Blåmönstrad katt med vita fläckar:

 

Svartsköldpaddsfärgad honkatt med vita fläckar:

 

Svartsköldpaddsmönstrad honkatt med vitt:

 


12. Är minst en av föräldrarna silver- eller smokefärgad, dvs. den innersta delen av hårstrået är vit, medan den yttre delen är färgad? Om ja: Då kan kattungarna bli silverfärgade eller smokefärgade. Om nej: Kattungarna kan inte bli silver- eller smokefärgade.


Svartsilverfärgad katt:

 


Svartsmokefärgad katt:

 


13. Är en av föräldrarna maskad, dvs nosen, svansen och tassarna är mörka, medan resten av kroppen är ljusa och katten har blå ögon? Om ja: Kattungarna kan inte bli maskade om inte båda föräldrarna eller förfäderna till föräldrarna är maskade.


Rödmaskad långhårig katt:

 


14. Är båda föräldrarna maskade? Om ja: Alla kattungar kommer att bli maskade, och även maskade katter har svart eller röd grundfärg, så där gäller samma principer som för andra varianter.


15. Är en av föräldrarna långhårig? Om ja: Kattungarna kan inte bli långhåriga om inte båda föräldrarna eller förfäderna till föräldrarna är långhåriga. Hur ser man om katten har lång eller kort päls? Långhåriga katter har buskigare svansar än korthåriga katter.


Långhårig blå katt:

 


16. Är båda föräldrarna långhåriga? Om ja: Alla kattungar blir långhåriga.


Alla katter på bilderna (utom en sibirisk katt) söker nya hem och bilderna är lånade från Kattkommando syds hemsida.


För enkelhets skull har jag bortsett från de svartbaserade färgerna choklad, lila, caramel, amber, kanel och fawn, som förekommer bland vissa raskatter. Jag har inte heller tagit upp de gener som ger lockig päls. Mer information om dessa finns på olika hemsidor om raskatter.


Jag avråder starkt från medveten avel på katter utan stamtavla. Om man vill skaffa katt så föreslår jag att man kontaktar sitt närmaste katthem. Alla katter av båda könen bör kastreras vid 6 månaders ålder samt märkas och registreras. Detta för att vi har tusentals hemlösa katter i Sverige som behöver nya hem innan vi kan "baka nya".

 
ANNONS
 
Lisa - mamma till Knut & gravid med nr 2

Lisa - mamma till Knut & gravid med nr 2

29 mars 2012 20:58

Vilket roligt inlägg! Ngt sånt hade jag velat läsa innan Polly fick sina bäbisar :)

http://mammatillknut.bloggplatsen.se

Emelie

29 mars 2012 21:59

Ja, det är kul att veta i förväg vad det kan bli för färger.

 
Ingen bild

Josefin

30 juni 2012 20:10

Hej!
Jag har en fråga som du kanske skulle kunna svara på :)

Jag har nyss tingat en kattunge i en kull där mamman är brun/svart/vit-tigré Maine coon och pappan sägs vara Turkisk van.
Två av kattungarna, en kille (min katt) och en tjej är lika mamman, brun/grå/svart-tigré med vita magar och tassar, de har lite mer vitt än mamman. Och sen ytterligare två ungar, en tjej och en kille som är helvita förutom killen som har en grå fläck på huvudet, jag antar att dessa är väldigt lika pappan, har dock aldrig sett honom.
Men sen fick jag reda på att ungarna i en kull kan ha flera olika pappor, så min fråga är om det är möjligt att alla ungarna har samma pappa? eller om det troligen är så att tigré-ungarna har en annan pappa än den turkiska vanen?

Tack på förhand :)

Emelie

30 juni 2012 23:51

Hej Josefin!

Det kan förekomma att kattungar i samma kull har olika pappor. Om katthonan har gått fritt ute så kan hon mycket väl ha parat sig med flera hanar. Eftersom det inte finns några turkiska vanar som är helvita så måste det antingen vara så att ungarna har olika pappor (pappan till den helvita ungen måste vara helvit) eller så har uppfödaren helt enkelt sagt fel om att pappan är turkisk van. En turkisk van är alltid en färgad katt med så mycket vitt att bara svansen och huvudet är färgade. Den är dessutom alltid långhårig. Vitfläcksgenen är en annan gen än den som ger helvita katter. Av det du beskriver av kattungarna så är det även fullt möjligt att pappan till alla ungarna är helvit och att de alltså har samma pappa.

För att veta säkert om en katt är en raskatt så ska man alltid kolla om den har en stamtavla/registreringsbevis utfärdat av SVERAK eller annat kattförbund. Huruvida en katt är en raskatt eller inte påverkar självklart inte dess funktion eller värde som sällskapskatt.

 
Ingen bild

Josefin

1 juli 2012 18:45

Okej! Tack så jättemycket :)

Men om nu pappan till den ''helvita'' katten nu skulle vara en turkisk van. Säg att kattungen har lite grått på huvudet trots allt, jag kanske har missat det.

Kan den turkiska vanen DÅ vara far till alla ungarna? :)
Ursäkta om jag uttrycker mig otydligt.

Tack på förhand ännu en gång!

Emelie

1 juli 2012 21:38

Det där med om en kattunge har pyttelite färg på huvudet kan ibland vara knepigt. Det KAN vara så att den är vitfläck med mycket vitt, men det är större chans att katten är helvit men att man ändå ser lite vitt på huvudet. Den färgen kan i så fall ofta "växa bort" när kattungen blir vuxen. Om en katt är turkisk van så är den nästan alltid färgad både på huvudet och på svansen, och ibland en liten prick på kroppen. Är kattungen vantecknad så är det mycket möjligt att pappan också är vantecknad, och kanske till och med en turkisk van. Om du skickar bild så kan jag säkert avgöra om ungen är vit eller vantecknad.

 
Ingen bild

Annelie

25 november 2017 17:10

om jag har en vit hane(mamma är svart,pappa vit) och parar denne med en svartsköldpadd hona- vilken färg kan INTE döttrar få?
*Röd/creme
*Svart/Blå
*Blåsköldpadd

Emelie

26 november 2017 18:19

Det beror helt på vilken färg som döljer sig under hanens vita färg. Om vi gissar att hans färg är svart så kan honorna inte bli röda/creme.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5
6 7
8
9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24 25
26
27
28
29
30 31
<<< Mars 2012 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se