Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 13 mars 2012

Ät inte lik! Lägg inte farmor på tallriken!

Av Emelie - 13 mars 2012 15:31

Varning: Jag vet att vissa kommer att bli provocerade av att läsa det här, men det kan inte hjälpas, för jag är född till att vara en katalysator för människors förändringsprocess.   


Därför vill jag bara fråga: Vad tycker du ser mest aptitligt ut, en död gris eller en färsk apelsin? Jag skulle gissa att du valde apelsinen. En katt skulle däremot ha valt grisen, och den skulle tycka att apelsinen luktar illa. (Testa själv om du har katt!) Katter har rovdjurständer och en helt annan matsmältning än vad vi har. De har klor medan vi har naglar. Kan det vara så att katten är ett rovdjur men inte människan och att vi människor egentligen inte mår bra av att äta kött?


Såg på nyheterna igår att forskarna äntligen fattat det som vi vegetarianer har vetat intuitivt hur länge som helst: rött kött är skadligt för hälsan. De hade gjort en långtidsstudie över 30 år som visade att rött kött är skadligt. Själv tycker jag det är helt logiskt att det måste vara skadligt att äta djurs kött och blod. Det känns inte rätt att någon annan ska behöva dö för att jag ska kunna leva. Enligt lagen om orsak och verkan så kommer det man gör mot andra att drabba en själv. Att äta djur är därför ingen bra idé ur den aspekten. Kanske kommer det då någon och äter upp oss en vacker dag? Eller så råkar vi ut för något annat lidande på grund av vårt köttätande.  För att inte tala om de globala aspekterna kring miljö och rättvis fördelning.


I Peru äter de marsvin. Varför skulle det egentligen vara värre att äta ett marsvin än en ko? Handen på hjärtat: hur många människor tycker att det skulle vara okej att jobba på ett slakteri och höra djurs dödsångestskrik hela dagarna? Bara för att vi inte själv dödar djuret så gör det inte att det blir okej att de ska behöva dö för att vi ska äta upp dem. Det tycker inte jag i alla fall. Människor kan leva ett gott liv utan kött. Detta gäller däremot inte för katter, och därför kommer jag självklart att fortsätta ge mina katter mat baserat på kött.

 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Hippievagnen

13 mars 2012 22:37

Jag gillar att diskutera vegetarism/veganism :) Har varit inne och nosat på det förut, och gillar vegetariskt även om jag också äter kött. Men oavsett vad man tycker så är det naturligt för människor att äta blandkost. Ursprungligen levde människan som jägare och samlare och man åt det som fanns tillgängligt. Alltså är kött något som vi har ätit sedan urminnes tider, ihop med nötter, grönsaker, frukter. Framförallt fisk har historiskt sett varit en viktig föda ur ett evolutionsmässigt perspektiv, enligt många forskare var det tack vare detta som vår hjärna kunde växa sig större. Men jag tycker verkligen inte att vi ska äta så mycket kött som konsumeras idag. Det är en sådan oerhört överdriven och snedvriden köttkonsumtion och jag håller med dig om att det föder mycket negativa effekter. Om man kan klara av en vegetarisk kost så är det bra ur väldigt många synpunkter, men jag vet inte om jag skriver under på att det alltid är det mest miljövänliga eller om det är nödvändigt att skippa ALL form av kött från sin kost. Det finns många olika argument för och emot på miljö-argumentspunkten. Till exempel så finns mycket obrukbar mark i Sverige som inte lämpar sig för odling av grönsaker, t.ex mycket skogsmark, kulturmark och kuperad betesmark, där det istället går utmärkt att ha betesdjur som kan slaktas och ätas. Så länge vi kan importera vår mat är det ingen nöd på oss, men i ett framtidscenario med matbrist så måste även sådana saker övervägas. Vi importerar en stor del av vår matförsörjning i Sverige idag och jag undrar hur hållbart det är när sedan transportsektorn klappar ihop pga oljebristen.
När det gäller den moraliska biten så är ju människan också av naturen empatisk och därför inte så konstigt att man gärna vill vara vegetarian av rena moraliska och känslomässiga skäl som inte andra jagande djur uppvisar mot sina bytesdjur. Sett ur det perspektivet är det inte konstigt alls att många ursprungliga naturreligioner som jagat och samlat sin egen föda har haft lättare att ha en balanserad köttkonsumtion. Man jagade inte mer än man behövde för att överleva. Att egenhändigt lägga energi på jakten och dessutom behöva se djurets lidande med sina egna ögon innebär naturligtvis en begränsning och en respekt som man aldrig kan få när man vandrar runt i en matbutik, till en köttdisk, för att välja dagens middag. Där finn ingen ansträngning. Jag tycker det är ganska oetiskt egentligen, att äta djur vars slakt man själv inte närvarat vid. Jag tror att respekten för djuren går förlorad då och det är bl.a sådant som ger utrymme för den hemska köttindustri vi har utvecklat idag och den distans som många känner till djuret på tallriken. (tillsammans med förfinade redskap och uppfinningar som gör dödande så mycket enklare) Jag tycker inte att det ska vara fullt så enkelt att döda när det leder till den distansering och det kött"missbruk" vi har idag. Och det är definitivt inte naturligt.

Jag efterlyser lite mer argument för hur vegetarisk kost är möjlig om man vill sträva efter självförsörjning, något som jag ju är intresserad av. Jag undrar om man kan få tag på fullvärdigt protein utan att behöva använda några animaliska produkter, och utan att behöva vara beroende av importerade livsmedel, och ändå orka bygga muskler för att arbeta hårt?

Jag undrar också lite hur man ska se på en vegetarisk kost som innehåller ägg och mjölkprodukter - när det faktiskt i väldigt stor utsträckning också bygger till stor del på att djur slaktas. Det föds till exempel alltid "för många" tuppkycklingar som till största delen är oönskade och dessa går för det mesta till slakt, om det inte råkar vara en sällsynt rasuppfödning som för tillfället finns efterfrågan på. Det samma gäller för mjölkkor som varje år måste föda en kalv för att kunna fortsätta ge mjölk. Många av dessa tjurkalvar kommer vara oönskade och gå till slakt när de vuxit upp. Så ägg och mjölkindustrin är ju inte heller helt "ren" bara för att det inte primärt är köttet som konsumeras. Valet att bli vegan är ju egentligen närmre till hands om man är emot all form av djurslakt. Då kommer man också in på användandet av ull, skinn och annat djur-baserat hantverk i skor, redskap och kläder. Jag tycker många gånger att dessa material är att föredra framför syntetiska brandfarliga material som är väldigt beroende av det industrialiserade samhällsbygge som jag så gärna vill göra mig mer oberoende av. Vi använder ju djuren till mycket fler saker än bara mat. Med ett självhushållarperspektiv får man alltså lite ytterligare funderingar kring slaktande av djur än de rent moraliska. Det måste finnas vettiga alternativ som går hand i hand med den småskalighet man vill uppnå.
ursäkta att detta blev lite långt! :)

Emelie

15 mars 2012 11:56

Tack för ditt långa, insiktsfulla inlägg! Det är nog så att det inte går att leva ett liv på denna jord utan att oavsiktligt döda andra levande varelser. Se till exempel på alla insekter som man råkar trampa på när man är ute och går. Jag såg också en gång i programmet Kobra om hur innehållet i en vanlig slaktad gris används i tillverkning av de mest skilda produkter, produkter som inte alls har med mat att göra. Men man kan i alla fall försöka orsaka så liten skada som möjligt. Tuppkycklingarna och tjurarna får man väl ha till djurfoder, så länge vi människor känner ett stort behov av husdjur, vilket vi uppenbarligen gör idag i alla fall. I framtiden tror jag inte att vi kommer att ha husdjur i samma utsträckning, eftersom vi kommer att se att de mår bäst i sin naturliga miljö. Vi kommer inte heller att vilja plocka blommor, eftersom de dör efter plockandet.

Sojabönor och alger är ju det protein som är mest fullvärdigt, och vad jag vet så går det inte att odla sojabönor i Sverige. Men om man kombinerar till exempel bröd bakat på fullkornsvetemjöl med bondbönor eller vaxbönor, som går att odla i Sverige, så får man ett fullvärdigt protein. Så det går om man bara vill.

Apropå vad som är naturligt för människor att äta: bara för att människor länge har ätit kött, så behöver det inte innebära att vi alltid kommer att äta kött, eller att det är det mest naturliga. För riktigt länge sedan var det naturligt för alla djur på jorden att leva i havet, men idag är det mer naturligt för vissa djur att leva på land.

Jag tror att evolutionen kommer att fortsätta, precis som den alltid har gjort, och en vacker dag kommer vi alla att vara vegetarianer. Det tror jag därför att jag tror att evolutionen kommer att ge oss större och större medkänsla med andra levande varelser. Ju mer vi lider, desto mindre vill vi uppleva lidande. Till slut vill vi hellre själv lida än se någon annan lida, och då går det inte längre att äta våra medvarelsers kött och blod.

Sedan kan jag inte låta bli att ställa frågan: Kan du verkligen veta att det är sant att vi måste bli självförsörjande för att kunna överleva i framtiden?

 
Mira

Mira

14 mars 2012 06:38

Jag håller med dig till stor del. Om man ska titta på människans tänder så märker man en sak vi har tre olika sorters tänder: avbitartänder, krosständer men även också huggtänder. Människan är gjord för att vara allätare vilket betyder att till viss del är människan gjord för att äta bla kött (men långt ifrån så mycket som hon äter idag ca 80% mindre kött än vad vi äter idag är den mängd vi behöver). Själv äter jag fågel och fisk men inget annat kött då jag numera mår illa av det, men när jag var i tonåren och var vegetarian fick jag samma besked av en läkare i Indien som jag fick här i Sevrige, jag behövde äta lite kött för att jag just under den perioden behövde den sammansättning som fanns i köttet.
Sen även om alla människor på jorden skulle bli vegetarianer, så skulle vi behöva slakta boskap eftersom hur ska våra katter & hundar annars få de kött dom behöver eftersom dom är tamdjur och inte vana vid att jaga.

http://mirabellasawyer.bloggplatsen.se

Emelie

15 mars 2012 11:20

Jag tror att det vi behöver finns i vegetarisk mat, särskilt om man äter mjölkprodukter och ägg. Ibland kan man behöva ett tillskott av vitamin B12 och selen och D-vitamin, men det behöver allätare också. Som veg så behöver man nog tänka lite mer på vad man äter, så att man får i sig alla näringsämnen.

 
Roggan

Roggan

14 mars 2012 13:14

Men är det inte svårare för vegetarianer att få i sig järn då. För i frukt och sallader finns inte så mycket järn. Enligt läkare så har många veganer och vegetarianer dåligt blodvärde.

http://roggansblogg.wordpress.com

Emelie

15 mars 2012 11:21

Så länge som man äter mycket grönsaker så får man i sig tillräckligt med järn. Men det finns alltid kvinnor som behöver järntillskott, oavsett diet.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5
6 7
8
9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24 25
26
27
28
29
30 31
<<< Mars 2012 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se