Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under februari 2012

Av Emelie - 14 februari 2012 11:42

Vackra Chanel gillar inte när jag letar efter hennes tuttar. Men nu tror jag att det blir små MiniChanelkopior här hemma snart. Chanels snygga färg heter blåsilvertigré.


Trots att det ännu inte har gått tre veckor sedan parningen så är Chanels tuttar rosa idag! Jag tolkar det som att det föds små söta kattungar här hemma runt den första april! Förväntade färger på ungarna är i första hand brunmönstrade eller svartsilvermönstrade, med de kan eventuellt även bli blåmönstrade eller blåsilvermönstrade. Jag tror och hoppas att ungarna kommer att bli rastypiska och med gosigt temperament, med tanke på de underbara föräldrarna. Spännande!


Vad gäller hamstrarna så ska man testa deras urin innan parning för att utesluta att de har diabetes. Man sätter dem i labyrinten och så hoppas man att de ska kissa så att man ska kunna doppa en sticka med Clinistix i kisset. Yoshi kissade nästan på en gång, och hans test var helt normalt, men Rosalina kissar inte trots att jag har henne jättelänge i labyrinten till katternas stora förtjusning. Men jag ger inte upp. Jag SKA lyckas fånga några av hennes dyra droppar!   Sedan sätter jag ihop Yoshi med Rosalina och då får vi se om det blir några hamsterungar sen! Det blir i så fall min första hamsterkull. Förväntade färger på dessa hamsterungar är agouti och sapphire. Trots att båda hamsterföräldrarna har stamtavla så kommer ungarna inte att kunna få någon stamtavla på grund av att jag inte varit medlem tillräckligt länge i Svenska hamsterföreningen. Synd!

 

Söta Rosalina springer i trähjulet. Snart kanske hon blir mamma. Hennes färg kallas sapphire.

ANNONS
Av Emelie - 14 februari 2012 11:29

1. Sport

2. Politiker

3. Kändisar

4. Teknik (undantaget nya tekniska uppfinningar som exempelvis nollpunktsenergi)

5. Hushållsarbete (inklusive matlagning)

6. Traditioner

7. Rutiner


ANNONS
Av Emelie - 14 februari 2012 00:20

 

Så här fin är Lava nu. Visst ser hon ut som en drottning?


Nu har Lava blivit kastrerad och fått sina vaccinationer och sin chipmärkning. Jag är så glad och stolt över att ha fått vara med och hjälpa henne och hennes kattungar till ett bättre liv genom Kattfotens katthem.


Det har hänt mycket med henne sedan hon flyttade hit den 18 december. Hon har blivit mycket tryggare och har börjat njuta av livet: nyligen har hon lärt sig att leka med en kattvippa och en fjäder. När man klappar henne nu så spinner hon och trycker huvudet mot min hand. Hon har blivit mycket smalare om magen, vilket till största delen beror på att all mask äntligen är borta. Hon tigger inte mat på samma desperata sätt längre, utan nu vet hon att det alltid finns torrfoder i foderlabyrinten när hon blir hungrig. Hon har till och med börjat leka lite med de andra katterna, men de andra katterna har fortfarande väldigt stor respekt för den här damen, som ju har levt en stor del av sitt liv i en kall lada. Ibland försvinner Lava i flera timmar och vi kan inte hitta henne. Hon har en hemlig sovplats som vi inte lyckats hitta. Snart flyttar Lava till sitt nya hem hos en pensionerad kvinna i Guldheden, till att börja med på prov.


Jag pratade förresten med Lotis och Leons nya matte, och hon berättade att de följer henne överallt, till och med in i duschen, så att de blir alldeles våta!  Matte torkar alltid sina två pojkar innan hon torkar sig själv. Många vänner och bekanta har varit och hälsat på de två killarna, och de har inte varit rädda alls.

 

Vackra cremekillen Leon medan han bodde hos oss.

Av Emelie - 12 februari 2012 12:52

Ni som följer bloggen är säkert nyfikna på om det blev något av parningen mellan Chanel och Aram (Sesam). Om cirka en vecka borde det vara möjligt att se om Chanel är dräktig. Vi hoppas på det! Ungefär då så kommer jag även att sätta ihop våra hamstrar Yoshi och Rosalina, för att förhoppningsvis få hamsterungar här hemma!

Vi tycker inte att Chanels beteende har förändrats nämnvärt efter parningen. Men vi har dräktighetsfoder som hon får äta i badrummet utan att kastraterna kommer åt det. Det fodret innehåller extra mycket folsyra och andra nyttigheter.

Av Emelie - 11 februari 2012 14:51

Vad på kattustställningen idag och hejade på Dylan och Bolo Bolo och det var intressant att höra domarnas bedömningar. Samtidigt fick jag bekräftat det jag redan visste, nämligen att mitt mål inte är att avla fram utställningsvinnare, utan att få fram katter som är friska och trevliga sällskapkatter. Självklart håller jag koll på rasstandarden och selekterar fram de mest lovande bland kattungarna att gå vidare i avel, men att gå på kattutställning var och varannan helg är helt enkelt inte min grej. Det överlämnar jag med varm hand till de uppfödare som tycker att kattutställningar är roliga.  


Sen har jag också insett att jag aldrig kommer att kunna bedriva avel i tillräckligt stor skala för att kunna påverka rasen särskilt mycket åt det ena eller det andra hållet. Jag kommer nog alltid att vara en rätt liten uppfödare med få avelskatter, men däremot läses min blogg av rätt många människor, och på det sättet kan jag dela med mig av mina kunskaper och erfarenheter om katter, och i bästa fall hjälpa några kattägare med råd och tips. Och det är väl gott nog?

Av Emelie - 9 februari 2012 15:59

Så här skrev jag nyss på Facebook apropå Reinfeldts idé om att folk ska jobba tills de blir 75 år:


"Jag tycker också att vi ska dela på jobben. Alla som vill och klarar att jobba borde få vara med och bidra på något sätt, enligt bästa förmåga. Idag finns det massvis av unga som aldrig kommer in på arbetsmarknaden, trots att de gör allt de kan för att få in en fot. Det skapar ett utanförskap och ökar inkomstklyftorna. Sedan, när de lyckats få ett jobb, blir de kanske uppsagda på grund av nedskärningar ett år senare. Fler och fler människor lyckas inte få jobb trots att de har både utbildning, erfarenhet och social kompetens. Då fattar jag inte varför man börjar prata om att jobba tills man blir 75. Låt oss som vill jobba men är arbetslösa eller har någon form av arbetshandikapp få en chans i stället! Vad är nyttan av att vissa ska jobba övertid i 50 år medan andra inte får jobba alls?


Egentligen handlar problemet, som jag ser det, om en ohyggligt orättvis fördelning av jordens resurser på global nivå, om en galen ekonomisk situation som gör de rika rikare och de fattiga fattigare. Alla människor skulle kunna få mat och husrum och ett drägligt liv om vi bara delade på jordens resurser. Det är människoovärdigt som situationen ser ut idag."

Av Emelie - 9 februari 2012 00:11

Ni som följer min blogg vet att jag går på en diet som heter The Zone. The Zone handlar om att via kosten hitta den där känslan när allt känns bra, när man känner sig fokuserad, när man är inne i "The Zone". Då fungerar kroppen och psyket optimalt.


Hur bra det går för mig att följa dieten till punkt och pricka varierar mycket beroende på hur mycket energi jag har över till matlagning. När jag inte har så mycket energi så fuskar jag ibland, men det viktigaste är att inte sluta med dieten, utan att se det som en diet för resten av livet. Den här dieten äter man för hälsans och välbefinnandets skull, och The Zone är inte längre bort än min senaste måltid har jag lärt mig, så det är bara att ta upp stafettpinnen igen om man råkat tappa den en gång. Som en trevlig bonus får man mer muskelmassa och mindre fett på kroppen. Och inte nog med det: när man äter den här dieten så minskar risken för flera vanliga sjukdomar såsom diabetes, hjärt- kärlsjukdomar och cancer. Det är vetenskapligt bevisat.

Det som skiljer The Zone-dieten från en vanlig vegetarisk kost är att The Zone innehåller proportionellt mer protein och mindre kolhydrater. Man ser även till att få i sig en mycket liten mängd nyttigt fett med Omega-3, helst till varje måltid. Detta fett kan exempelvis komma från olivolja, oliver, rapsolja, avokado eller mandlar.

Till varje måltid gäller det alltså att få i sig protein och kolhydrater i rätt proportion till varandra, för då fungerar kroppen och psyket bäst och då kan man bäst tillgodogöra sig näringen i maten. För varje proteinrikt näringsämne så tillsätter man alltså en kolhydratkälla och en grutta omega-3. Då får kroppen det bränsle den behöver för att prestera optimalt. Så hädanefter äter jag inte mat för att det är gott, utan för att jag vill ge min kropp det bästa bränslet! Och jag fokuserar inte på viktnedgång, utan går jag ner i vikt så blir jag glad.


Problemet är att vi i västerlandet ofta äter för kolhydratrik mat, som leder till att vi blir trötta, hungriga och överviktiga. Så lösningen är att man radikalt skär ner på allt ur kosten som innehåller mycket kolhydrater men lite näring (kolhydrattäta livsmedel), exempelvis bröd, ris, pasta, sötsaker. I stället äter man kolhydratkällor med en stor andel viktiga näringsämnen, som grönsaker (inte för mycket rotfrukter), bär och frukt. Då får man i sig mycket mer näring i förhållande till mängden kolhydrater.


När jag började titta på vad jag "normalt" brukar äta som vegetarian, så insåg jag att det blev mycket kolhydrater och inte så mycket protein. Det är det jag vill ändra på genom att äta The Zone, eftersom proteiner är de viktiga byggstenarna som bygger upp kroppen. När man äter en måltid med rätt balans mellan protein och kolhydrat, så blir insulinnivåerna jämna och man blir inte lika fort hungrig som om man hade ätit en kolhydrattät måltid med låg andel protein. Då kan kroppen också använda kroppsfettet som bränsle.

Eftersom jag är vegetarian så utgör den största utmaningen för mig proteinkällorna. Hur hittar man bra protein som dessutom inte innehåller så mycket kolhydrater? Proteinkällan ska ha så låg fetthalt som möjligt, eftersom särskilt animaliskt fett inte är så nyttigt för kroppen. Sojaprodukter är troligen den allra nyttigaste proteinkällan man kan äta, så det är bra även för icke-vegetarianer att äta sojaprodukter ett par gånger i veckan. Här nedan har jag listat de vegetariska proteinkällor som tillsammans med grönsaker eller frukt ger mig en fullvärdig och balanserad måltid:

Proteinkällor för en lakto-ovo-vegetarian som äter The Zone-dieten:

 • Tzayspett (supergoda!)
 • sojakorv
 • sojaköttbullar
 • sojabiffar
 • sojafärs
 • Quornbitar
 • Qurnfärs
 • Quornfiléer
 • Minikeso
 • Keso fetaost och oliver
 • Keso chili chipotle
 • Keso grillad paprika
 • fast tofu
 • ägg, särskilt äggvitan
 • proteinpulver
 • kesella lätt
 • ricottaost
 • mozzarellaost
 • sojaost
 • Vanlig ost (men ost innehåller en hög fetthalt, så det får man äta med måtta).  

(Köttätare kan förstås välja kött eller fisk som proteinkälla.)


Gör så här: På en tredjedel av tallriken lägger du proteinkällan. På resten av tallriken lägger du grönsaker och vips så har du en "Zone-måltid"! Man ska aldrig låta det gå mer än 5 timmar mellan måltiderna, och det är lämpligt att äta fem gånger per dag. Man äter inom en timme från att man gått upp på morgonen och det sista mellanmålet tar man innan man går och lägger sig på kvällen.

 

Här finns några bra och enkla mellanmål/frukostar/kvällsmål som också innehåller rätt kombination kolhydrater, fett och protein:

 • Skyr (valfri smak) plus ett par mandlar
 • naturell minikeso plus lite färsk frukt och ett par mandlar

 • havregrynsgröt plus minikeso eller ägg

 • sojamjölk
 • mellanmjölk
 • soygurt (ej smaksatt)
 • keso ananas passion
 • keso äpple och päron
 • keso mellanmål (med nötter och bär)
 • Misosoppa (finns i färdiga påsar, tillsätt varmt vatten)
 • man kan mixa en egen smoothie med bär (eller frukt), mjölk (eller sojamjölk), proteinpulver (eller keso/kesella) och lite stevia (naturligt sötningsmedel).
 • Om man fryser smoothien i formar så blir det isglass.

Mitt favvomellanmål: Skyr med mandlar!

Av Emelie - 8 februari 2012 10:30

I augusti startade jag min praktikplats hos Solveig. Då fick jag även möjlighet att börja konstellationsutbildningen till certifierad konstellatör i Norge. En annan sak som jag gjorde i augusti var att ansöka om lärarlegetimation. Nu slutar snart praktikplatsen och det är högst osäkert om jag kan fortsätta utbildningen i Norge, eftersom jag inte har råd att betala den själv.


Lärarlegetimationen har jag inte hört något om, och när jag ringde idag fick jag veta att de hade fått in min ansökan och att ingen visste hur lång tid utfärdandet skulle ta. (Inte för att det spelar så stor roll för mig.) Jag känner mig inte redo att än en gång jobba som lärarvikarie, men vad jag ska göra i stället är det ingen som vet. Coach för arbetssökande kan jag i alla fall inte bli, visade det sig. För att få det jobbet måste man ha coachat arbetssökande i minst ett år. Räknas det inte att jag har coachat mig själv i flera år när jag varit arbetssökande?  Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9
10
11 12
13
14 15
16
17 18
19
20 21 22 23 24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2012 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se