Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under februari 2012

Av Emelie - 20 februari 2012 18:02

Jourhem sökes i Mölndal med omnejd.


Maj från katthemmet mailade mig nyss med en vädjan:


"Hej
Du vet ingen i din bekantskapskrets som kan hjälpa till att var jourhem för två katter som en kvinna har ringt om, tydligen har kvinnan/ägaren blivit väldigt sjuk och hon har ringt runt i rena paniken, men ingen kan tydligen hjälpa henne, katterna är 10 månader, hanen är kastrerad men inte honan. Jag vet inte så mycket mer, men tar reda på mer  fakta naturligvis ..."
 
Detta är en fantastisk möjlighet för den som vill prova på hur det är att ha katt innan man skaffar en egen katt. Eller om man älskar katter, men inte vill binda upp sig på de 15-20 år som en katt kan leva. Katter på 10 månader brukar vara ganska lekfulla fortfarande, men man behöver inte uppfostra dem lika mycket som kattungar. Om någon av er kära läsare kan ställa upp och ta hand om de två katterna tills ägaren blir frisk, så maila mig på saga_emelie@hotmail.com eller till Maj direkt på
maj.bengtsson@stenarecycling.se.             
ANNONS
Av Emelie - 20 februari 2012 16:24

Idag skjutsade jag Lava till hennes nya matte U i Guldheden. Lava fann sig till rätta väldigt snabbt, och hon gillade verkligen att bli klappad av sin nya matte. U tycker att Lava är en otroligt vacker katt, så uppskattningen verkar vara ömsesidig. Lava tyckte att akvariet med guldfiskar var spännande, så jag sa att det är nog bäst att matte täcker över akvariet ordentligt. Jag kände mig som en riktig kattexpert när jag gav råd om mat, innätning av balkong osv.  


Härom dagen fick jag ett mail från Maj på Kattfotens katthem, där hon skrev hur glad blev när hon läste Leahs och Lexus mattes blogg:


"ÅHH så fantastiskt att se denna blogg! jag blev helt lyrisk och helt varm inombords!!

Jag är så otroligt glad över att få haft dig som jourhem, det bäsa jag haft!!

Jag är så tacksam, kan inte tacka dig nog!"

 

Tänk om man hade en chef som var lika positiv till det arbete man gör! Majs mail värmde verkligen mitt hjärta och jag är så glad för att jag har fått vara jourhem för den här ljuvliga kattfamiljen!  


 

ANNONS
Av Emelie - 18 februari 2012 21:20

Det blir ingen hamsteruppfödare av mig. Jag lyckas inte få mina två hamstrar att acceptera varandra. De bara bråkar. Suck. Just nu känns det som att mitt liv bara är fullt av återvändsgränder. 

Av Emelie - 18 februari 2012 11:04

Mitt mål: Jag vill gå färdigt utbildningen till certifierad konstellatör i Norge, och sedan vill jag jobba som konstellatör, till att börja med på deltid.

 


Hur ska jag ta mig till mitt mål?


För att kunna gå färdigt utbildningen i Norge så behöver jag ett relativt välbetalt jobb, eller jag behöver skaffa mycket pengar på något annat sätt, eftersom utbildningen är dyr.


För att kunna få ett jobb och behålla det så behöver jag vara frisk.


För att bli frisk så behöver jag göra fler konstellationer.


Men för att göra fler konstellationer så behöver jag pengar, och för att få pengar så behöver jag ett jobb, och för att klara av att jobba så behöver jag vara frisk....etc etc etc.

Av Emelie - 17 februari 2012 11:48

I Sverige finns tusentals hemlösa katter. Flera av dem har blivit dumpade av sina familjer och lever under svåra förhållanden. Det innebär ett stort lidande att så många kattägare behandlar sina katter på det sättet. Många av dessa katter dör av svält, kyla eller sjukdomar, ofta efter att de satt ännu fler oönskade katter till världen.


 

Kattungen Leah bodde de första veckorna av sitt liv i en kall lada. Hennes okastrerade mamma hade lämnats kvar av de förra ägarna. Tack vare Kattfotens katthem fick Leah, hennes bröder och mamma en matte som älskar henne och ger henne ett bra liv.


Problemet med hemlösa katter är oftast inte det man först tänker på när man börjar fundera på att skaffa katt. Då kollar man på söta kattungar på nätet och tänker inte på att man kanske bidrar till att det föds ännu fler oönskade katter i världen. Men det har faktiskt stor betydelse hur du som kattköpare agerar och vem du väljer att köpa din katt av. För att stoppa den onda cirkeln med katter som är oönskade så vill jag rekommendera två saker:


1. Köp din katt/dina katter från ett katthem. Då hjälper du till att lösa problemet med hemlösa katter i stället för att göra det större.


2. Kastrera dina katter vid 6 månaders ålder och passa samtidigt på att chipmärka och registrera dem. Då behöver du inte riskera dina katter sätter fler katter till världen, eller att du aldrig får tillbaka dem om de springer bort.


Börja alltså med att ta kontakt med ditt närmaste katthem. Se här en lista över katthem:

http://kattpolisen.ifokus.se/links


På katthemmen finns alla möjliga olika katter, både unga och gamla, jättesociala och skygga, innekatter och utekatter. Fundera först på vilken sorts katt du söker och boka sedan besök på katthemmet. Vissa vill ha en katt som kommer och lägger sig i knät så ofta den kan, andra vill ha en mer självständig katt som är utomhus mycket, eller som är bra musfångare. Vissa älskar långhåriga katter som de kan borsta pälsen på, andra vill ha en korthårig katt med lättskött päls. Berätta för katthemmet vilken sorts katt du söker, så kan de hjälpa dig att hitta en som passar. Katthemmen tar ut en avgift för sina katter. Den avgiften täcker en del av deras kostnader för veterinärvård, mat och annat. De som jobbar på katthemmen gör det ofta helt ideellt, och därför behöver de allt stöd de kan få, både i form av pengar och av frivillig arbetskraft. När man adopterar en katt eller två från ett katthem så tycker jag att man ska klappa sig själv på axeln för att man har hjälpt en katt till ett bättre liv, och samtidigt gjort plats för en ny hemlös katt på katthemmet. 


Många katthem har regeln att kattungar ska adopteras tillsammans med en kattkompis. Då många kattungar på katthemmet har haft en tuff uppväxt så är det en stor trygghet för dem att få flytta med en kompis. Två kattungar brukar ha väldigt mycket kul ihop: de leker och jagar varandra och busar för fullt. Att ta hand om två katter är inte så mycket jobbigare än att ta hand om en, men man får räkna med att det kostar lite mer ekonomiskt. Saker som man behöver köpa till sina katter är till exempel klösträd, försäkring och kattmat av hög kvalitet.


Det kan finnas flera fördelar med att adoptera en vuxen katt. Vuxna katter har redan utvecklat sin personlighet, och man kan därför hitta en katt som passar ens egna behov. Dessutom är vuxna katter lugnare, och man behöver inte få lika många blomkrukor nedvälta i hemmet som med en kattunge. Många äldre personer föredrar vuxna katter, bland annat för att vuxna katter inte kommer att leva lika länge som en kattunge, och äldre personer kan inte veta hur länge de kommer att vara friska och pigga nog för att ta hand om sin skyddsling. Det har visat sig att äldreboenden som har katter får bättre stämning och de äldre trivs bättre när de har ett djur att ta hand om. Vissa katthem har speciella avtal med vårdinrättningar där katthemmet åtar sig att ta hand om vissa praktiska saker runt katten mot att vårdhemmet betalar en avgift. Ett sådant avtal har flera vinnare: katten, personalen och de boende.


Här finns en lista på katthem i Sverige: http://kattpolisen.ifokus.se/links


Du som går i kattköpartankar har kanske inte funderat på möjligheten att bli stödhem åt katter. Då jag har egen erfarenhet av det och vet hur givande det är att se en rädd frusen och hungrig katt bli allt mer tam och trygg, så vill jag varmt rekommendera möjligheten att vara stödhem. När du är stödhem så hjälper du också hemlösa katter, och gör en stor insats på det sättet, samtidigt är det en jättebra möjlighet för dig att prova på hur det är att ha katt. Det fungerar lite olika för olika katthem, men generellt brukar det vara så att katten eller katterna bor hos dig tills de har fått ettt nytt hem genom katthemmet. Om du liksom jag gillar kattungar så kan du be om att bli stödhem åt en kattfamilj eller åt en dräktig hona. Sedan kanske du väljer att adoptera någon eller några av dina stödhemskatter. Fundera innan du erbjuder dig att bli stödhem om du skulle kunna tänka dig att ta hand om en eller flera skygga katter, vilket är mer krävande än att ta hand om tama katter.


Varför ska man inte köpa kattunge av privatpersoner som säljer sina kattungar på Blocket osv? Jo, därför att det bidrar bara till problemet med hemlösa katter, och kattägarna som märker att det går att sälja katterna kanske låter sin hona få ännu fler kattungar, och då ökar antalet katter som ingen vill ta hand om. De flesta kattungar utan stamtavla föds "av misstag" bara för att deras ägare släppt ut sin okastrerade katt trots att det nästan säkert kommer att leda till oönskade kattungar. Är det rätt att stödja såna personer genom att köpa deras kattungar? Det tycker inte jag.


Ska man köpa katt från en uppfödare så ska man vara noga med att kolla att katten har en stamtavla. Stamtavlan utgör en viss garanti för att kattens uppfödare är seriös, och den är också ett bevis för att katten du köper är en raskatt. Seriösa uppfödare av raskatter visar genom sitt handlingssätt att katter är värdefulla och att de förtjänar den bästa omvårdnaden. De investerar mycket pengar i att göra hälsotest på katterna och de lägger mycket tid på att socialisera kattungarna. De är noga med att välja friska katter med bra temperament som avelskatter. Jag tycker därför att det är bra att stödja seriösa raskattsuppfödare genom att köpa deras katter.


Sammanfattningsvis vill jag alltså uppmana dig: Köp i första hand en katt från ett katthem eller från en seriös uppfödare som har stamtavla till sina katter! Köp aldrig en katt av en uppfödare som du inte känner förtroende för. Kastrera alltid din katt vid sex månaders ålder för att vara säker på att du inte bidrar till problemet med att det finns så många katter som ingen vill ta hand om.

  

Leon är en av alla de katter som fått ett bättre liv tack vare ett katthems ideella arbete.

Av Emelie - 15 februari 2012 20:20

Chanel har gått upp 200 gram sedan hon parades! Hon äter mer också.

 

Av Emelie - 15 februari 2012 20:00

Smartast: Cornelia


Pratar mest: Elton


Pratar mest när det vankas våtfoder: Cornelia


Mest social med främlingar: Chanel


Äter före de andra: Elton


Bäst på att skapa harmoni i gruppen: Cornelia


Mest lekfull: Elton


Ser ut att njuta mest av att gosa: Cornelia


Mest orädd: Chanel


Gillar mest att dricka ur kranen: Elton


Gillar mest att leka med paket av pappersnäsdukar: Chanel


Gillar mest att leka med öronproppar: Cornelia


Gillar mest att leka med en "flygande snurra": Elton


Gillar mest att gosa med H: Cornelia


Gillar mest att gosa med mig: Chanel


Har funkat bäst på utställningar: Elton


Tycker mest om att bli borstad: Cornelia


Gillar mest att smita ut i trappuppgången: Chanel


Rör sig snabbast: Chanel

Av Emelie - 15 februari 2012 09:49

För ovanlighetens skull så har jag tre trogna kattungespekulanter som har väntat länge på den här kullen. Dessutom är jag väldigt sugen på att själv behålla en hona. Så fyra kattungar är nästan "tingade" redan. Därför håller jag alla tummar och tår för att det ska bli minst fyra kattungar och av dem minst en riktigt lovande hona. Sedan är det även flera allergiker som är sugna på att komma och testa sin allergi. Så jag kommer troligen inte att behöva annonsera ut den här kullen, och det blir första gången för mig som jag inte behöver det.


Så här har det varit med de kullar jag fått hittills: En av kullarna bestod av 4 kattungar, två av 6 kattungar och resten av 5 kattungar. I alla kullar har det förekommit kattungar av båda könen. De allra flesta av kattungarna jag fött upp har varit brunmönstrade med eller utan vitt. En kattunge var helsvart (Domino), två svart-vita (Devin och Diva), tre blåmönstrade (Fiorella, Frieda och Felicia) och rätt många kattungar har varit silvermönstrade, men bara en enda har varit silvermönstrad med vitt (Baltzar). I den här kullen kanske jag får den första kattungen som är blåsilvermönstrad om jag har tur.

Var med i min omröstning och gissa hur många kattungar Chanel får! Alla kommer att få namn som börjar på G, men namnen är än så länge hemliga.

 

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9
10
11 12
13
14 15
16
17 18
19
20 21 22 23 24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2012 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se