Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 24 februari 2012

Avelsrekommendationer

Av Emelie - 24 februari 2012 13:20

Jag hittade ett gammalt citat från husdjursexperten Per-Erik Sundgren i ett gammalt inlägg i min blogg från den 2 juni 2009, som verkligen tål att upprepas:


"Genom så enkla åtgärder som att aldrig använda sjuka eller defekta djur i avel, att aldrig överanvända enskilda avelsdjur och att se till att tillräckligt många individer finns i avel för att bidra till nästa generations avelsdjur, så hålls djurstammar automatiskt friska. Inte nog med det! Frekvensen av ärftliga sjukdomar och defekter kommer successivt att minska under förutsättningen att man kan hålla den framtida genomsnittliga inaveln på en låg nivå."


 

Kullen mellan Chanel och Aram kommer att ha en inavelsgrad på 1,17% på fem generationer, dvs. långt under gränsen för vad som kan orsaka inaveslproblem.


Jag är stolt över att föda upp en ras (sibirisk katt) där vi har en låg inavelsgrad på kullarna. De allra flesta uppfödare i Sverige följer hälsoprogrammet mot HCM, och avlar inte heller på djur som är sjuka eller har defekter. Det är ytterst ovanligt att en enskild katt får ge fler än 5 kullar och vi har inom Sällskapet Sibirisk katt ett avelsråd dit man rapporterar in sjukdomar och defekter. Tack till alla som arbetar med rasens hälsa inom Säsk!


Det enda som jag tycker att Sällskapet Sibirisk katt är lite väl petiga med är att utesluta katter som har det maskade mönstret ur föreningen. Man får inte annonsera ut maskade kattungar på föreningens sida, trots att det faktiskt kan dyka upp maskade kattungar i en vanlig sibirkull. Uteslutandet av maskade katter har ingen hälsomässig motivering som jag kan se, och därför tycker jag att det vore bättre för föreningen att fortsätta fokusera på hälsan inom rasen. Det dyker fortfarande upp fall av HCM bland de sibiriska katterna, men om uppfödarna följer hälsoprogrammet så kommer frekvensen successivt att minska på lång sikt.
 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9
10
11 12
13
14 15
16
17 18
19
20 21 22 23 24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2012 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se