Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 17 februari 2012

Vill du skaffa katt?

Av Emelie - 17 februari 2012 11:48

I Sverige finns tusentals hemlösa katter. Flera av dem har blivit dumpade av sina familjer och lever under svåra förhållanden. Det innebär ett stort lidande att så många kattägare behandlar sina katter på det sättet. Många av dessa katter dör av svält, kyla eller sjukdomar, ofta efter att de satt ännu fler oönskade katter till världen.


 

Kattungen Leah bodde de första veckorna av sitt liv i en kall lada. Hennes okastrerade mamma hade lämnats kvar av de förra ägarna. Tack vare Kattfotens katthem fick Leah, hennes bröder och mamma en matte som älskar henne och ger henne ett bra liv.


Problemet med hemlösa katter är oftast inte det man först tänker på när man börjar fundera på att skaffa katt. Då kollar man på söta kattungar på nätet och tänker inte på att man kanske bidrar till att det föds ännu fler oönskade katter i världen. Men det har faktiskt stor betydelse hur du som kattköpare agerar och vem du väljer att köpa din katt av. För att stoppa den onda cirkeln med katter som är oönskade så vill jag rekommendera två saker:


1. Köp din katt/dina katter från ett katthem. Då hjälper du till att lösa problemet med hemlösa katter i stället för att göra det större.


2. Kastrera dina katter vid 6 månaders ålder och passa samtidigt på att chipmärka och registrera dem. Då behöver du inte riskera dina katter sätter fler katter till världen, eller att du aldrig får tillbaka dem om de springer bort.


Börja alltså med att ta kontakt med ditt närmaste katthem. Se här en lista över katthem:

http://kattpolisen.ifokus.se/links


På katthemmen finns alla möjliga olika katter, både unga och gamla, jättesociala och skygga, innekatter och utekatter. Fundera först på vilken sorts katt du söker och boka sedan besök på katthemmet. Vissa vill ha en katt som kommer och lägger sig i knät så ofta den kan, andra vill ha en mer självständig katt som är utomhus mycket, eller som är bra musfångare. Vissa älskar långhåriga katter som de kan borsta pälsen på, andra vill ha en korthårig katt med lättskött päls. Berätta för katthemmet vilken sorts katt du söker, så kan de hjälpa dig att hitta en som passar. Katthemmen tar ut en avgift för sina katter. Den avgiften täcker en del av deras kostnader för veterinärvård, mat och annat. De som jobbar på katthemmen gör det ofta helt ideellt, och därför behöver de allt stöd de kan få, både i form av pengar och av frivillig arbetskraft. När man adopterar en katt eller två från ett katthem så tycker jag att man ska klappa sig själv på axeln för att man har hjälpt en katt till ett bättre liv, och samtidigt gjort plats för en ny hemlös katt på katthemmet. 


Många katthem har regeln att kattungar ska adopteras tillsammans med en kattkompis. Då många kattungar på katthemmet har haft en tuff uppväxt så är det en stor trygghet för dem att få flytta med en kompis. Två kattungar brukar ha väldigt mycket kul ihop: de leker och jagar varandra och busar för fullt. Att ta hand om två katter är inte så mycket jobbigare än att ta hand om en, men man får räkna med att det kostar lite mer ekonomiskt. Saker som man behöver köpa till sina katter är till exempel klösträd, försäkring och kattmat av hög kvalitet.


Det kan finnas flera fördelar med att adoptera en vuxen katt. Vuxna katter har redan utvecklat sin personlighet, och man kan därför hitta en katt som passar ens egna behov. Dessutom är vuxna katter lugnare, och man behöver inte få lika många blomkrukor nedvälta i hemmet som med en kattunge. Många äldre personer föredrar vuxna katter, bland annat för att vuxna katter inte kommer att leva lika länge som en kattunge, och äldre personer kan inte veta hur länge de kommer att vara friska och pigga nog för att ta hand om sin skyddsling. Det har visat sig att äldreboenden som har katter får bättre stämning och de äldre trivs bättre när de har ett djur att ta hand om. Vissa katthem har speciella avtal med vårdinrättningar där katthemmet åtar sig att ta hand om vissa praktiska saker runt katten mot att vårdhemmet betalar en avgift. Ett sådant avtal har flera vinnare: katten, personalen och de boende.


Här finns en lista på katthem i Sverige: http://kattpolisen.ifokus.se/links


Du som går i kattköpartankar har kanske inte funderat på möjligheten att bli stödhem åt katter. Då jag har egen erfarenhet av det och vet hur givande det är att se en rädd frusen och hungrig katt bli allt mer tam och trygg, så vill jag varmt rekommendera möjligheten att vara stödhem. När du är stödhem så hjälper du också hemlösa katter, och gör en stor insats på det sättet, samtidigt är det en jättebra möjlighet för dig att prova på hur det är att ha katt. Det fungerar lite olika för olika katthem, men generellt brukar det vara så att katten eller katterna bor hos dig tills de har fått ettt nytt hem genom katthemmet. Om du liksom jag gillar kattungar så kan du be om att bli stödhem åt en kattfamilj eller åt en dräktig hona. Sedan kanske du väljer att adoptera någon eller några av dina stödhemskatter. Fundera innan du erbjuder dig att bli stödhem om du skulle kunna tänka dig att ta hand om en eller flera skygga katter, vilket är mer krävande än att ta hand om tama katter.


Varför ska man inte köpa kattunge av privatpersoner som säljer sina kattungar på Blocket osv? Jo, därför att det bidrar bara till problemet med hemlösa katter, och kattägarna som märker att det går att sälja katterna kanske låter sin hona få ännu fler kattungar, och då ökar antalet katter som ingen vill ta hand om. De flesta kattungar utan stamtavla föds "av misstag" bara för att deras ägare släppt ut sin okastrerade katt trots att det nästan säkert kommer att leda till oönskade kattungar. Är det rätt att stödja såna personer genom att köpa deras kattungar? Det tycker inte jag.


Ska man köpa katt från en uppfödare så ska man vara noga med att kolla att katten har en stamtavla. Stamtavlan utgör en viss garanti för att kattens uppfödare är seriös, och den är också ett bevis för att katten du köper är en raskatt. Seriösa uppfödare av raskatter visar genom sitt handlingssätt att katter är värdefulla och att de förtjänar den bästa omvårdnaden. De investerar mycket pengar i att göra hälsotest på katterna och de lägger mycket tid på att socialisera kattungarna. De är noga med att välja friska katter med bra temperament som avelskatter. Jag tycker därför att det är bra att stödja seriösa raskattsuppfödare genom att köpa deras katter.


Sammanfattningsvis vill jag alltså uppmana dig: Köp i första hand en katt från ett katthem eller från en seriös uppfödare som har stamtavla till sina katter! Köp aldrig en katt av en uppfödare som du inte känner förtroende för. Kastrera alltid din katt vid sex månaders ålder för att vara säker på att du inte bidrar till problemet med att det finns så många katter som ingen vill ta hand om.

  

Leon är en av alla de katter som fått ett bättre liv tack vare ett katthems ideella arbete.

 
ANNONS
 
Dalatussan

Dalatussan

18 februari 2012 20:58

Vilket underbart fint inlägg :) Håller med dig på det mesta.

Jag har en liten fråga,
Vet du möjligen varför vissa uppfödare vägrar adoptera bort sina kattungar till folk som vill ha utekatt? Alltså att om man vill ha en katt från dom så måste man ha den som innekatt..

Jag tyckte det lät jättekonstigt, det borde ju vara tvärtom, att de hem som ger katten möjlighet att vara utomhus är bättre?

http://dalatussan.bloggplatsen.se

Emelie

18 februari 2012 21:06

Jag tror det beror på att uppfödarna är oroliga för att katterna ska råka ut för olyckor, vilket är ganska vanligt bland utekatter. Det förekommer även att utekatter blir instängda av misstag i folks garage osv. Sedan finns det vissa katter som inte funkar som utekatter. Det gäller bland annat nakenkatter, som har väldigt känslig hud.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - Tisdag 25 april 22:49

Lova Lotus verkar ha bestämt sig för att hon vill föda kattungar i städskåpet. Men hennes matte säger bestämt nej. Det hindrar dock inte Lova Lotus från att stå utanför städskåpet varje dag och jama uppfordrande, haha! Stackars matte! ...

Av Emelie - Tisdag 25 april 15:14

Idag har jag fattat ett stort beslut. Den här kullen som föds nu, O-kullen, blir min sista kattkull. Jag har länge känt att jag inte ska föda upp katter hela livet, och på senaste tiden känt mig osäker på om och hur jag ska fortsätta min uppfödni...

Av Emelie - Lördag 22 april 16:09


Utifrån viktuppgången hittills så gissar jag att det finns minst 3 kattungar i hennes mage. Rochelle gillade verkligen att dricka kattungemjölken som jag hade med mig, så nu ska hon få en liten slurk varje dag. Så snart förlossningen börjar s...

Av Emelie - Måndag 17 april 10:31

Lovas matte L är en djurvän av stora mått som alltid försöker lyssna på sina djurs behov. Men ibland kan det bli FÖR mycket. Nu har Lova lagt sig till med en ny vana: klockan 20 i 3 varje natt väcker hon L och vill att hon ska följa med in i köket...

Av Emelie - Måndag 10 april 14:20

Jag har värsta beslutsångesten inför den här kullen: Ska jag behålla en hona hos fodervärd eller inte? Ni som är intresserade av att bli fodervärdar är i alla fall välkomna att höra av er. Viktigt att ni bor i Göteborg/Partille. ...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Du som läser min blogg, vilken katt-kategori tillhör du?
 Jag äger ingen katt, och vill inte ha någon katt.
 Jag äger ingen katt, men skulle vilja ha katt.
 Jag äger minst en katt, men ingen raskatt (raskatt = stamtavla).
 Jag äger minst en raskatt med stamtavla, dock ej sibirisk katt eller neva masquerade.
 Jag äger minst en sibirisk katt eller neva masquerade med stamtavla.

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

162 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Läs kommentarer!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9
10
11 12
13
14 15
16
17 18
19
20 21 22 23 24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2012 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se