Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under januari 2012

Av Emelie - 5 januari 2012 20:31

Jag har precis fått information om ett nytt kattprojekt i Göteborg. Till alla mina kära läsare: Fundera på hur just du kan hjälpa hemlösa katter. Kanske genom att sprida information eller bli stödhem som jag, eller kanske genom att skänka pengar eller saker, eller kanske genom att hjälpa till rent praktiskt med att fånga in katter och skjutsa dem till veterinären? Du kan ju i alla fall börja med att klicka på Gothiakattens gilla-knapp på Facebook, vilket jag också ska göra precis nu! Jag är väldigt glad att det äntligen finns ett kattprojekt lite närmare mig i Göteborg som jag kan börja skänka saker till! Det står till exempel på Facebook att de akut behöver pengar till sand och mat.


Så här skiver Maria, som tipsade mig:


"Jag har i höstas engagerat mig i ett projekt som finns på lite närmre håll. Vi startade en förening – Gothiakatten för att hjälpa en koloni katter vid Kvibergs handelsträdgård här i Göteborg.

Kolonin består av ett 30-40 tal katter där vi under hösten haft 28 katter till veterinären för kastrering och kontroll. Ett antal kattungar och även några vuxna katter har vi omplacerat. En del i jourhem och några har blivit adopterade permanent. 7 st vuxna katter är tillbaka i kolonin (TNR-projekt) kastrerade och klara förståss.

Men däremot har vi 6 ungkatter (2x3 syskonpar) och några vuxna katter som måste få nya (jour)hem snarast för att vi skall ha chansen att ta in de som fortfarande är kvar i kolonin –innan nya katter är på gång.


Om du känner lite intresse att veta mer om vår verksamhet är du hjärtligt välkommen att besöka vår hemsida www.gothiakatten.se eller ”gilla” vår Facebook-grupp http://www.facebook.com/groups/SkyggaKatter/#!/pages/Gothiakatten/144605125627370


All hjälp mottages tacksamt. Du kanske även har någon du vill tipsa om vårt projekt!


Hälsningar Maria Thornström"

På bilden ser ni vackra tjejen Lillan, som är svart-vit van. 

 




Av Emelie - 5 januari 2012 12:51

Lava bär varken på FIV eller FELV, vilket känns skönt. Dock är hennes mage fortfarande svullen och det vet vi inte orsaken till. Hon ser i alla fall pigg ut och äter bra, så vi hoppas att det ska gå över av sig självt. Veterinären ska titta på henne igen i samband med den andra vaccinationen av kattungarna.

 

Av Emelie - 4 januari 2012 01:08

Kolla vilken fin kaka M hade gjort dagen till ära:

 

Snutta tutte:

     

Leon:

 

Från vänster: Lexus, Lotis, Leon:

   

Av Emelie - 3 januari 2012 19:18

Jag är så glad för att Lexus och Leah kommer att flytta till ett nytt hem hos H i Uddevalla, där de kommer att bli innekatter och få det jättebra! Det är Senga's Bolo Bolos (Eltons son) mattes syster som har tingat dem. Grattis till mina underbara småkissar! Nu hoppas jag att även Leon och Lotis får nya trygga hem.


Och inte nog med det: det visade sig att vi hade massor att prata om, när H, M och A var här idag, och det slutade med att jag nu är inbokad för att hålla ett föredrag om familjekonstellationer i Lysekil! Det blir första gången som jag själv håller ett föredrag om konstellationer. Kanske kommer jag att göra en konstellationsövning också med deltagarna då. Förhoppningsvis kommer vi sedan även att boka en workshop med Solveig i Lysekil. När sånt händer så känns det som en bekräftelse på att jag är på rätt väg!    

   

Av Emelie - 2 januari 2012 14:10

 


En artikel som jag nyss la ut på Svenska hamsterförningens forum:


Det är helt klart vetenskapligt bevisat att inavel ger sämre hälsa. Så är det för alla djur och även för människor. Sedan var man drar gränsen för vad som är inavel eller inte, är en annan fråga. En professor i husdjursvetenskap (Sundgren) anser till exempel att om man kan hålla inavelsgraden under 2,5% på 5 generationer så kan man undgå inavelsproblem på lång sikt. Så den regeln följer jag med mina katter när jag avlar på dem. Med hamstrar är det lite svårare att räkna ut inavelsgraden, eftersom Svenska hamsterföreningen inte är med i den utmärkta avelsbasen Pawpeds, där vem som helst kan gå in och kolla inavelsprocenten på en parning på bland annat katter, nundar, hästar. Jag tycker det vore superbra om alla föreningens hamstrar var inladga där. 


En annan sak som jag tycker vore bra för våra hamstrars hälsa är att även nya uppfödare kunde få stamtavla på sina hamsteravkommor, utan att behöva vänta ett år. Det vore även bra om det inte kostade något extra att få tillgång till de avelsdatabaser som finns. Som det är idag så kan man inavla hamstrar av misstag på grund av att man helt enkelt inte vet vem hamstern är släkt med. Alltså: ju fler individer som läggs in i en öppen databas, desto bättre för djurens hälsa.


Apropå hybider: det finns en liknande diskussion när det gäller Endlers guppy i akvarievärlden. Många uppfödare försöker hålla den arten fri från andra guppyarter, helt enkelt för att den håller på att hybridieras så att inga "rena" Endlers guppy finns kvar längre. Vi har även den (liknande) diskussionen på kattsidan när det gäller sibirisk katt och dess maskade motsvarighet Neva masquerade, eftersom många uppfödare oroar sig för att det sker och har skett inblandning från andra raser i den "rena naturrasen" som den sibiriska rasen ska vara.


Jag resonerar så här: Vi har de katter vi har, och vi kan inte gå tillbaka i historien och ändra de sibiriska katter som blev parade med andra raser eller de eventuella felaktigheter som finns i stamtavlorna. Nu har vi dessa kattindivider och då får vi göra det bästa vi kan för att hålla de katterna friska och sunda. Skulle man till exempel ta bort alla sibiriska katter som bär på det maskade anlaget ur aveln så skulle populationen som helhet bli mycket mindre, och då kommer risken för inavelsproblem in i stället. Samma sak kan hända om man plockar bort alla katter ur aveln som bär på ett visst sjukdomsanlag.


Samma sak kan man säga om de vintervita hamstrarna; det verkar som att de allra flesta vintervita nuförtiden är hybrider. Så, på motsvarnde sätt kan det hända att om man plockar bort alla vintervita hamstrar ur aveln som man misstänker är hybrider, så kan den genetiska mångfalden på sikt bli för liten, och då får man i stället problem med immunförsvaret osv. Så det gäller att göra en bra avvägning där.


Men hur ska man kunna veta vilka gener som ligger bakom en viss hamsterindivid? Då måste man i så fall kartlägga hela den hamsterns arvsmassa, och det har det flesta människor inga möjligheter att göra. Så det enda vi egentligen har att gå på är databasen/stamtavlan där hamstern eventuellt är registrerad, samt dess utseende (det som även kallas fenotypen). Att sträva efter en större "renhet" än så, anser jag rätt meningslöst.


Som uppfödare av vintervita kan man givetvis göra valet att försöka avla på så rastypiska hamstrar som möjligt där hamsterns bakgrund går att spåra så långt tillbaka som möjligt. Men man kan förstås aldrig skydda sig mot att det kan förekomma fel i stamtavlan osv. Varje uppfödare måste dock själv avgöra vilka hamsterindivider man vill avla på och av vilken orsak. Om målet till exempel är att få fram så trevliga sällskapshamstrar som möjligt, så behöver kanske temperamentet komma före utseendet. Alla avelsdjur har sina styrkor och svagheter, och vilka val man gör måste vara upp till varje uppfödare. Det funkar ju också så att ju mer samarbete och öppenhet det finns mellan uppfödare, desto bättre är det för hamsterns hälsa och framtid. Då blir risken för inavelsproblem mindre och enskilda uppfödare kan få ett bredare perspektiv på sin art eller ras.


Att som uppfödare ha åsikter och framföra kritik angående andra uppfödares val när det gäller vilka djur man ska avla på eller vilka kriterier man ska avla på kan däremot göra att samarbetet mellan uppfödare minskar på hamstrarnas bekostnad. Därför måste det vara bättre för djuren att vi uppfödare stöttar och hjälper varandra, och försöker hitta andra uppfödare att samarbeta med, utifrån vars och ens egna förutsättningar. Att vi utbyter kunskaper och erfarenheter och överser med andras fel och brister gör att andra lättare vågar öppna sig och berätta om sina egna erfarenheter. Om någon ber om hjälp eller råd så kan vi förstås hjälpa till så gott vi kan. Jag vet av erfarenhet att om uppfödare börjar kritisera andra uppfödares beteende eller snacka skit så blir det till slut så att man drar sig för att samarbeta med varandra, och det tjänar ingen på i längden. Vi gör alla så gott vi kan uifrån dem vi är. Att försöka ändra på andra brukar inte gå så bra, den man däremot kan förändra är sig själv. 

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10
11
12
13
14 15
16 17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2012 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Ovido - Quiz & Flashcards