Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under november 2011

Av Emelie - 16 november 2011 11:49

 

Dags för lite nostalgi. Amanda, som tidigare var min fodervärdskatt, ägs nu av hennes fodervärd. Vi hade ju planer på att låta henne få en till kull, men ett tråkigt besked gjorde att jag fick fatta beslutet om att hon skulle kastreras och övergå till fodervärden. Det var ett svårt beslut, men det känns rätt. Nu är papperna formellt påskriva och klara. Amandas ungar i F-kullen blev ju jättefina, och jag blev glatt överraskad över att alla tre honorna i kullen var blåmönstrade. Vår kära fodervärdsfamilj gjorde ett fantastiskt arbete med att socialisera kattungarna. Tack!  


 


Det känns om möjligt ännu mer tråkigt att Cornelia, som är syster till Amanda, aldrig kommer att bli mamma, och igår kväll kom jag på mig själv med att surfa runt på en massa kattungesidor och längta efter kattungar. Cornelia är en väldigt unik katt på många sätt, hon har en speciell plats i mitt hjärta, och att gå miste om alla små "minicornelior" känns tungt.


Någon hamsteruppfödning verkar det inte bli heller, trots att hamstrarna har bott ihop ett bra tag. Så jag tolkar det som att det helt enkelt inte är meningen, i alla fall inte nu. Vi har i stället två supermysiga sällskapshamstrar som trivs bra ihop i alla fall, och en hel massa hamstertillbehör. Dessutom kan jag mycket mer om hamstrar nu än jag gjorde tidigare.  


Det är en himla tur att jag har Chanel i alla fall. Hon ju är det enda avelsdjuret jag har kvar nu. Jag är så glad att jag åkte ner till Bellinkas i Ljungby i våras och tingade henne! Och att Pernilla ville anförtro henne åt mig. Hoppas hoppas att allt går bra med hennes planerade kull! Chanel har väldigt många bra egenskaper som jag tycker är viktiga hos en avelskatt, jag gillar både hennes personlighet och utseende skarpt. Hon är stor och kraftig och har alltid varit pigg och kry. Hennes kattungar kan, lite beroende på vem hon paras med, bli både silver, blåa och non-agouti (solida).

 

Chanel: Min enda chans?   

ANNONS
Av Emelie - 15 november 2011 21:57

En unik kull med kattungar har fötts hos uppfödaren Kadzonzo. Klicka på "C-kullen". Uppfödaren föder upp den extremt sällsynta naturrasen sokoke från Kenya, som jag tidigare skrivit om här i bloggen. Men i den här kullen har en spännande sak inträffat: större delen av kullen har blivit maskade och en av ungarna har blivit blåmönstrad! (I vanliga fall ska rasen endast förekomma i färgen bruntabby.) Jag tror att kattungarna kommer att bli väldigt vackra, oavsett om de är "rätt färg" eller inte! En kull helt unika katter! Och kullen är ett bra exempel på att verkligheten inte anpassar sig till våra förutfattade meningar!   

ANNONS
Av Emelie - 14 november 2011 17:42

 

När man köper en raskatt så är det jätteviktigt att personkemin fungerar med kattens uppfödare. Du kommer antagligen att ha katten i många år, och då är det en stor fördel att du känner att du kan vända dig till uppfödaren med frågor eller problem. Det är lätt att bara "bli kär" i en gullig kattunge, och tänka att resten inte spelar någon roll, men det kan faktiskt vara av avgörande betydelse att välja en uppfödare som man känner förtroende för. Även om en seriös uppfödare aldrig är en garant för att för att katten du köper är frisk och trevlig, så är i alla fall chanserna större. Här nedan har jag samlat ihop några punkter, som kan vara bra för en blivande raskattköpare att känna till:


 • Har katten du tänker köpa en stamtavla? Om inte, så är det ingen raskatt, och du ska därför inte betala lika högt pris som för en raskatt.
 • Har du tänkt ställa ut din katt på kattutställning? Då är det en fördel att köpa en kattunge vars föräldrar har haft framgång i utsällningssammanhang, exempelvis blivit Best in Show osv. Be uppfödaren att hjälpa dig att välja ut en lovande kattunge.
 • Ska katten inte ställas ut på kattutställning? Då spelar utställningsmeriter ingen roll, och du ska i stället försöka hitta en frisk katt med trevligt temperament. Undvik att köpa en kattunge som verkar väldigt rädd eller skygg. Det kan bero på att katten inte blivit tillräckligt socialiserad, och katten är då inte helt tam. Det är också en fördel om kattungarna, när de bli lite större, får leva tillsammans med uppfödarens familj och vänja sig vid vardagslivet och dess ljud redan från start. Undvik också att köpa en katt som du tycker verkar sjuk, eller om andra katter i hemmet verkar sjuka.
 • Köp aldrig en kattunge bara för att du tycker synd om den. Om du inte tycker att katterna har det bra hos en kattuppfödare, så ska du inte köpa katt av den uppfödaren, för det innebär bara att uppfödaren kan fortsätta föda upp ännu fler katter. Om du misstänker att katterna verkligen far illa så ska du anmäla uppfödaren till Länsstyrelsen.
 • Har uppfödaren ett kontrakt som du ska skriva på? Läs då noga igenom kontraktet innan du bestämmer dig för att köpa katten. Om du får kontraktet först vid hämtningen av katten, så be om lite betänketid för att fundera igenom innehållet ordentligt, kanske ett par dagar. Om du vill avla på din katt, så undvik att köpa en katt med många avelsbegränsningar, eftersom det kan orsaka svårigheter för dig senare.
 • Tänk på att kattens temperament ska passa din livsstil. En del raskatter som är korthåriga och smala i kroppen kan vara väldigt aktiva och busiga. Då gäller det att du kan erbjuda den katten tillräcklig stimulans för att den ska kunna trivas hos dig. Om du är lite äldre och vill ha en lugn katt så kan du fundera på att välja en vuxen omplaceringskatt. Om du har barn så är det bra att välja en framåt och trygg katt som gärna är van vid barn redan hos uppfödaren. Om du har hund så är det en fördel att välja en uppfödare som också har hund.
 • Alla kattungar bör vara minst 12 veckor gamla, chipmärkta och vaccinerade vid flytten. De ska också vara veterinärbesiktigade, och du ska få med besiktningsprotokollet, som ska vara max 7 dagar gammalt. Om något av detta saknas när du ska skriva kontrakt, så har du rätt att kräva det av uppfödaren innan köpet genomförs. Om katten har någon form av defekt, så är det rimligt att göra ett avdrag på priset.
 • Hur hög är inavelsgraden? Ta reda på kattens föräldrars namn i stamtavlan och kolla om de finns med i databasen Pawpeds. I Pawpeds kan man själv se kattens inavelsgrad och släktingars testresultat om de är med i ett hälsoprogram. Ju lägre inavelsgraden är, desto större är chansen (i teorin) för att kattungarna ska bli friska och få ett bra immunförsvar. Jag rekommenderar dig att undvika ett kattköp där inavelsgraden är över 6,25% på 4 generationer, men en högre inavelsgrad behöver förstås inte innebära att katten blir sjuk. Om katten inte finns med i Pawpeds, så är det mycket svårare för dig att själv kontrollera inavelsgraden, så det är en fördel att köpa en katt vars föräldrar finns med i Pawpeds.
 • Vilka hälsotester är gjorda på kattens föräldrar och släktingar? För att veta vilka tester som rekommenderas, så är det bra att kontakta en rasring för den ras som du tänker köpa, och ta reda på vilka sjukdomar som de rekommenderar att man testar avelskatter för. Om det finns ett hälsprogram, så rekommenderar jag att man väljer en katt vars föräldrar är testade inom programmet.
 • Fråga, fråga, fråga! En seriös uppfödare tycker att det är bra att du ställer frågor och att du är påläst. Om uppfödaren undviker frågor, eller tycker att du är besvärlig som frågar, så kan det antingen vara så att han eller hon inte vet svaret, eller att det finns något som han eller hon inte vill berätta. En uppfödare som hållit på några år ska känna till en hel del om hälsoläget inom rasen och bland sina egna katter, och ska också kunna berätta om det för dig. Som köpare har du rätt till denna information.
 • Om uppfödaren har fler än 6 vuxna katter i samma del av hemmet, så finns en förhöjd risk att din kattunge kan drabbas av virusinfektioner och sjukdomar relaterade till dessa, exempelvis FIP. Detta behöver absolut inte innebära att katten kommer att bli sjuk, men risken är förhöjd. Samma sak gäller om uppfödaren inte har så bra hygien på sandlådor osv. Har uppfödaren få katter så är det förstås inte heller någon garanti för att katten inte kan bli sjuk.

Av Emelie - 14 november 2011 12:43

   


Bilder på Elmo! Elmos husse kände av sin allergi, så Elmo har nu fått flytta till mattes föräldrar, och blivit utekatt. Han trivs väldigt bra med att jaga möss!

Av Emelie - 13 november 2011 21:55


Den här asläckra kattungen är inte ens en raskatt, men han är bara SÅÅÅÅ fin! Snygg mamma och snygga syskon har han också. Han heter Kenai och finns hos Kattkommando Syd. Om jag skulle färgbestämma honom så skulle jag säga cremespotted.


 


Hans lika vackra brorsa heter Koda, här som liten bebis. Visst vill man pussa dem?   

 


Nu ska jag påminna mig själv: Jag HAR redan tre katter och jag ÄR dessutom kattallergisk. Får beundra dessa stiliga killar på bild i stället.

Av Emelie - 11 november 2011 20:26

 

Ni som har följt min blogg vet att de här frågorna återkommer gång på gång här i bloggen: Varför ska jag egentligen föda upp katter? Varför föda upp katter överhuvudtaget när det finns så många hemlösa katter i världen? Ända sedan jag började med uppfödning så har dessa frågor värkt inom mig, men nu kan jag säga så här: Jag är stolt över att vara kattuppfödare, och jag anser att vi kattuppfödare fyller en väldigt viktig funktion. Läs vidare så ska jag berätta vad jag menar.


Det behövs människor som föder upp katter, därför att kattuppfödare är föregångare när det gäller att värdera katter som de magnifika varelser de är, och att visa att katter kan vara helt fantastiska husdjur. (Förutsatt naturligtvis, att de blivit socialiserade på rätt sätt under uppväxten, och att man valt ut avelsdjur med bra temperament.)

Dessutom visar de bästa kattuppfödarna att katter har rätt till ett så bra liv som bara är möjligt, och det gör de genom att ge kattmamman och kattungarna den allra bästa omvårdnaden, genom att vara pålästa och kunniga inom allt ifrån genetik till näringslära och etologi, och framför allt: genom att visa att när man beslutar sig för att skaffa katt så tar man på sig ett mycket stort ansvar, och därför är det viktigt att beslutet är genomtänkt.

I det gamla Egypten hade katten gudomlig status, och att döda en katt var förbjudet. Sedan på medeltiden så fördes det utrotningskampanjer mot katter, eftersom man ansåg dem vara häxor. Förhoppningsvis har vi kommit en bit på väg i synen på katter sedan medeltiden.


Utan kattuppfödaren är katten ett förvildat djur som förökar sig "av misstag" och som av vissa betraktas som ett skadedjur. Med kattuppfödaren får katten rollen som "det idealiska husdjuret" som ger närhet, skratt och värme till sin ägare, och som passar den moderna människans livsstil. Det är nu dags att låta katten få sin rätta plats, både i människors hjärtan och i samhället som helhet!

Att säga till en kattuppfödare att hon inte ska föda upp katter för att det finns så många hemlösa katter är - ursäkta liknelsen - som att säga till en modedesigner att hon ska sluta designa kläder för att det finns så många billiga kläder från låglöneländer som blivit tillverkade av barnarbetare. Min fråga är då: kommer barnarbetet att minska för att modedesignern slutar designa snygga kläder med hög kvalitet? Skulle inte tro det.

Det som krävs för att stoppa barnarbete är helt enkelt ett förbud mot barnarbete och människor som ser till att förbudet följs. Dessutom behöver fattigdomen i världen stoppas, vilket är fullt möjligt om man bara vill. Och det som krävs för att minska antalet hemlösa katter i Sverige och höja kattens status är en lag som exempelvis säger att alla katter måste vara märkta och registrerade och att alla katter utan stamtavla ska vara kastrerade senast vid 10 månaders ålder.  Frivillighet fungerar ju uppenbart inte.

För att kattens värde ska öka så måste antalet katter minska, det är en grundläggande ekonomisk princip. Det som avgör någots pris är helt enkelt tillgång och efterfrågan. Om det finns stor tillgång så sjunker priset och därmed värdet. Frågan om märkning och kastrering måste därför vara den i särklass viktigaste frågan för alla som vill att katter ska börja betraktas som mer värdefulla. (Personer som vill föda upp huskatter får väl fylla i en ansökan om att göra ett undantag för regeln om kastrering. Dessa personer ska kunna visa att de besitter den kunskap som behövs för att bedriva avel.)

Låt därför Sverige bli ett föregångsland på kattområdet och lagstifta om märkning och kastrering nu! Låt Sverige bli ett föregångsland genom att låta djurens välbefinnande komma först! Låt oss inspirera andra länder att förbättra katters livsvillkor på samma sätt! Låt oss satsa på kattkvalitet i stället för kattkvantitet! Låt oss öka kattens värde genom att minska antalet katter!


Av Emelie - 10 november 2011 22:04

Jag GISSAR att det är pappa Botvinnik som ligger närmast kameran, och då måste katten längst borta vara min egenuppfödda Miss Emmi's Domino Dandy. Båda har nyligen blivit stockholmsbor. Visst är de ett härligt par?  

Av Emelie - 9 november 2011 09:51

För dig som vill lära dig mer om familjekonstellationer (på engelska) så rekommenderar jag följande power-point-presentation: http://www.franz-ruppert.de/Split_of_the_soul_London.pdf


Kommande konstellationstillfällen med Solveig Reinhold: den 8 december i Göteborg (organisationskonstellationer, halvdag), den 10 december i Kungälv (familjekonstellationer, endast representantplatser kvar).

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2011 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se