Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 14 november 2011

Att köpa raskatt

Av Emelie - 14 november 2011 17:42

 

När man köper en raskatt så är det jätteviktigt att personkemin fungerar med kattens uppfödare. Du kommer antagligen att ha katten i många år, och då är det en stor fördel att du känner att du kan vända dig till uppfödaren med frågor eller problem. Det är lätt att bara "bli kär" i en gullig kattunge, och tänka att resten inte spelar någon roll, men det kan faktiskt vara av avgörande betydelse att välja en uppfödare som man känner förtroende för. Även om en seriös uppfödare aldrig är en garant för att för att katten du köper är frisk och trevlig, så är i alla fall chanserna större. Här nedan har jag samlat ihop några punkter, som kan vara bra för en blivande raskattköpare att känna till:


  • Har katten du tänker köpa en stamtavla? Om inte, så är det ingen raskatt, och du ska därför inte betala lika högt pris som för en raskatt.
  • Har du tänkt ställa ut din katt på kattutställning? Då är det en fördel att köpa en kattunge vars föräldrar har haft framgång i utsällningssammanhang, exempelvis blivit Best in Show osv. Be uppfödaren att hjälpa dig att välja ut en lovande kattunge.
  • Ska katten inte ställas ut på kattutställning? Då spelar utställningsmeriter ingen roll, och du ska i stället försöka hitta en frisk katt med trevligt temperament. Undvik att köpa en kattunge som verkar väldigt rädd eller skygg. Det kan bero på att katten inte blivit tillräckligt socialiserad, och katten är då inte helt tam. Det är också en fördel om kattungarna, när de bli lite större, får leva tillsammans med uppfödarens familj och vänja sig vid vardagslivet och dess ljud redan från start. Undvik också att köpa en katt som du tycker verkar sjuk, eller om andra katter i hemmet verkar sjuka.
  • Köp aldrig en kattunge bara för att du tycker synd om den. Om du inte tycker att katterna har det bra hos en kattuppfödare, så ska du inte köpa katt av den uppfödaren, för det innebär bara att uppfödaren kan fortsätta föda upp ännu fler katter. Om du misstänker att katterna verkligen far illa så ska du anmäla uppfödaren till Länsstyrelsen.
  • Har uppfödaren ett kontrakt som du ska skriva på? Läs då noga igenom kontraktet innan du bestämmer dig för att köpa katten. Om du får kontraktet först vid hämtningen av katten, så be om lite betänketid för att fundera igenom innehållet ordentligt, kanske ett par dagar. Om du vill avla på din katt, så undvik att köpa en katt med många avelsbegränsningar, eftersom det kan orsaka svårigheter för dig senare.
  • Tänk på att kattens temperament ska passa din livsstil. En del raskatter som är korthåriga och smala i kroppen kan vara väldigt aktiva och busiga. Då gäller det att du kan erbjuda den katten tillräcklig stimulans för att den ska kunna trivas hos dig. Om du är lite äldre och vill ha en lugn katt så kan du fundera på att välja en vuxen omplaceringskatt. Om du har barn så är det bra att välja en framåt och trygg katt som gärna är van vid barn redan hos uppfödaren. Om du har hund så är det en fördel att välja en uppfödare som också har hund.
  • Alla kattungar bör vara minst 12 veckor gamla, chipmärkta och vaccinerade vid flytten. De ska också vara veterinärbesiktigade, och du ska få med besiktningsprotokollet, som ska vara max 7 dagar gammalt. Om något av detta saknas när du ska skriva kontrakt, så har du rätt att kräva det av uppfödaren innan köpet genomförs. Om katten har någon form av defekt, så är det rimligt att göra ett avdrag på priset.
  • Hur hög är inavelsgraden? Ta reda på kattens föräldrars namn i stamtavlan och kolla om de finns med i databasen Pawpeds. I Pawpeds kan man själv se kattens inavelsgrad och släktingars testresultat om de är med i ett hälsoprogram. Ju lägre inavelsgraden är, desto större är chansen (i teorin) för att kattungarna ska bli friska och få ett bra immunförsvar. Jag rekommenderar dig att undvika ett kattköp där inavelsgraden är över 6,25% på 4 generationer, men en högre inavelsgrad behöver förstås inte innebära att katten blir sjuk. Om katten inte finns med i Pawpeds, så är det mycket svårare för dig att själv kontrollera inavelsgraden, så det är en fördel att köpa en katt vars föräldrar finns med i Pawpeds.
  • Vilka hälsotester är gjorda på kattens föräldrar och släktingar? För att veta vilka tester som rekommenderas, så är det bra att kontakta en rasring för den ras som du tänker köpa, och ta reda på vilka sjukdomar som de rekommenderar att man testar avelskatter för. Om det finns ett hälsprogram, så rekommenderar jag att man väljer en katt vars föräldrar är testade inom programmet.
  • Fråga, fråga, fråga! En seriös uppfödare tycker att det är bra att du ställer frågor och att du är påläst. Om uppfödaren undviker frågor, eller tycker att du är besvärlig som frågar, så kan det antingen vara så att han eller hon inte vet svaret, eller att det finns något som han eller hon inte vill berätta. En uppfödare som hållit på några år ska känna till en hel del om hälsoläget inom rasen och bland sina egna katter, och ska också kunna berätta om det för dig. Som köpare har du rätt till denna information.
  • Om uppfödaren har fler än 6 vuxna katter i samma del av hemmet, så finns en förhöjd risk att din kattunge kan drabbas av virusinfektioner och sjukdomar relaterade till dessa, exempelvis FIP. Detta behöver absolut inte innebära att katten kommer att bli sjuk, men risken är förhöjd. Samma sak gäller om uppfödaren inte har så bra hygien på sandlådor osv. Har uppfödaren få katter så är det förstås inte heller någon garanti för att katten inte kan bli sjuk.

 
 
Kjelle Bus

Kjelle Bus

16 november 2011 10:22

Bra blogginlägg om att köpa raskatt !
Jag och min matte har bra kontakt med min uppfödare och hon har varit med på 2 av dom 3 utställningar som jag varit utställd på :)

http://kjellebus.blogspot.com

Emelie

16 november 2011 11:42

Kul att ni har bra kontakt! :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2011 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skapa flashcards