Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 11 november 2011

Varför föda upp katter?

Av Emelie - 11 november 2011 20:26

 

Ni som har följt min blogg vet att de här frågorna återkommer gång på gång här i bloggen: Varför ska jag egentligen föda upp katter? Varför föda upp katter överhuvudtaget när det finns så många hemlösa katter i världen? Ända sedan jag började med uppfödning så har dessa frågor värkt inom mig, men nu kan jag säga så här: Jag är stolt över att vara kattuppfödare, och jag anser att vi kattuppfödare fyller en väldigt viktig funktion. Läs vidare så ska jag berätta vad jag menar.


Det behövs människor som föder upp katter, därför att kattuppfödare är föregångare när det gäller att värdera katter som de magnifika varelser de är, och att visa att katter kan vara helt fantastiska husdjur. (Förutsatt naturligtvis, att de blivit socialiserade på rätt sätt under uppväxten, och att man valt ut avelsdjur med bra temperament.)

Dessutom visar de bästa kattuppfödarna att katter har rätt till ett så bra liv som bara är möjligt, och det gör de genom att ge kattmamman och kattungarna den allra bästa omvårdnaden, genom att vara pålästa och kunniga inom allt ifrån genetik till näringslära och etologi, och framför allt: genom att visa att när man beslutar sig för att skaffa katt så tar man på sig ett mycket stort ansvar, och därför är det viktigt att beslutet är genomtänkt.

I det gamla Egypten hade katten gudomlig status, och att döda en katt var förbjudet. Sedan på medeltiden så fördes det utrotningskampanjer mot katter, eftersom man ansåg dem vara häxor. Förhoppningsvis har vi kommit en bit på väg i synen på katter sedan medeltiden.


Utan kattuppfödaren är katten ett förvildat djur som förökar sig "av misstag" och som av vissa betraktas som ett skadedjur. Med kattuppfödaren får katten rollen som "det idealiska husdjuret" som ger närhet, skratt och värme till sin ägare, och som passar den moderna människans livsstil. Det är nu dags att låta katten få sin rätta plats, både i människors hjärtan och i samhället som helhet!

Att säga till en kattuppfödare att hon inte ska föda upp katter för att det finns så många hemlösa katter är - ursäkta liknelsen - som att säga till en modedesigner att hon ska sluta designa kläder för att det finns så många billiga kläder från låglöneländer som blivit tillverkade av barnarbetare. Min fråga är då: kommer barnarbetet att minska för att modedesignern slutar designa snygga kläder med hög kvalitet? Skulle inte tro det.

Det som krävs för att stoppa barnarbete är helt enkelt ett förbud mot barnarbete och människor som ser till att förbudet följs. Dessutom behöver fattigdomen i världen stoppas, vilket är fullt möjligt om man bara vill. Och det som krävs för att minska antalet hemlösa katter i Sverige och höja kattens status är en lag som exempelvis säger att alla katter måste vara märkta och registrerade och att alla katter utan stamtavla ska vara kastrerade senast vid 10 månaders ålder.  Frivillighet fungerar ju uppenbart inte.

För att kattens värde ska öka så måste antalet katter minska, det är en grundläggande ekonomisk princip. Det som avgör någots pris är helt enkelt tillgång och efterfrågan. Om det finns stor tillgång så sjunker priset och därmed värdet. Frågan om märkning och kastrering måste därför vara den i särklass viktigaste frågan för alla som vill att katter ska börja betraktas som mer värdefulla. (Personer som vill föda upp huskatter får väl fylla i en ansökan om att göra ett undantag för regeln om kastrering. Dessa personer ska kunna visa att de besitter den kunskap som behövs för att bedriva avel.)

Låt därför Sverige bli ett föregångsland på kattområdet och lagstifta om märkning och kastrering nu! Låt Sverige bli ett föregångsland genom att låta djurens välbefinnande komma först! Låt oss inspirera andra länder att förbättra katters livsvillkor på samma sätt! Låt oss satsa på kattkvalitet i stället för kattkvantitet! Låt oss öka kattens värde genom att minska antalet katter!


 
 
Margita

Margita

11 november 2011 22:17

Emelie: du har skrivit ett inlägg som jag velat skriva själv. Det är mitt i prick vad jag alltid tyckt och fortfarande tycker. Ett helt fantastiskt inlägg!! Kan inte detta inlägg spridas på något sätt? Skicka till tidningar? Jag länkar i alla fall från min blogg :)
och delar med mig på Facebook....:)
Du har verkligen talang för att få ner dina åsikter. Du "borde" skriva nånstans! Fast du skriver ju här förstås...hihi

http://sengas.bloggplatsen.se

Emelie

12 november 2011 12:00

Jättekul att du vill dela med dig! :) Ja, jag skriver ju här. ;)

 
Ingen bild

kristina

12 november 2011 11:43

Bra skrivet!

Emelie

12 november 2011 11:59

Tack!

 
Anna-Maria J

Anna-Maria J

13 november 2011 18:10

Helt rätt skrivet!
Jag kan verkligen inte skriva det bättre själv ;-)
Du har verkligen talang till att uttrycka och formulera dig bra!

http://www.minjasjuvel.pixbox.se

Emelie

13 november 2011 20:36

Tack snälla Anna-Maria!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2011 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Ovido - Quiz & Flashcards