Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under september 2011

Av Emelie - 7 september 2011 11:11

 

Nu på lördag är det familjekonstellationer med Solveig Reinhold i Göteborg. Det finns fortfarande ett par representantplatser kvar, så detta är ett fantastiskt tillfälle att få prova på denna spännande metod i verkligheten! Ring Solveig och säg att ni vill vara med! För er som bor i Stockholm eller Lund så finns också möjlighet att komma på konstellationer, eftersom Solveig åker dit under hösten. Se alla datum på hennes hemsida, klicka på Kalendarium. Jag kommer förstås också att vara med som assistent.

ANNONS
Av Emelie - 5 september 2011 22:28

Just nu känns det fortfarande som att jag är ovanligt trött och förkyld, och på sätt och vis är det ju bra att jag inte har några små kattungar hemma som ska skötas om. Samtidigt saknar jag det också. Det är väldigt dubbelt.


Tror att det var därför jag fick ingivelsen härom dagen att jag ville börja föda upp dvärghamstrar (!) Ni vet, jag får såna där tokryck ibland. Ja, det var ett långt äventyr, som slutade med att vi numera har en sänglåda av plast från IKEA ("Samla") med en jättegullig liten vintervit hamster i som heter Peach. Lådan är billig, rymlig, och får precis plats under TV-möbeln. Hennes färg kallas "mandarin agouti". Det blev visserligen inte mer än en hamster i slutändan, men Samla är i alla fall inbrottssäker, så den fungerar bra för att hålla katterna på avstånd. När vi vill gosa med henne så tar vi helt enkelt in henne i ett rum och stänger dörren. Som en bonus har katterna fått en VÄLDIGT spännande katt-TV att hålla koll på. Så fort det ligger tre katter och stirrar på lådan så vet man att Peach är vaken. Peach sköts nu efter konstens alla regler, eftersom jag lagt en hel del tid att läsa om dvärghamstrar på nätet. Det hade visserligen varit kul att föda upp, men nu har vi bara en hamster tills vidare. Lilla Lo gillar förstås den lilla sötnosen jättemycket.


Förresten: Ett tips till alla som funderar på att skaffa en hamster: köp den av en privat uppfödare! De hamstrarna har oftast fått en mycket bättre omvårdnad och är hundra gånger tamare än dem man köper på djuraffär. Ja, ni kan inte ana vad mycket jag har lärt mig om hamstrar på bara några dagar. Vad ska till exempel en hamster äta? Jo, den ska äta råttpellets och mager fröblandning (som man kan blanda i lite kattmat i!) och färska grönsaker. Den ska ha olika saker att gnaga på, exempelvis grenar. Man ska inte ge hamstergodis och sånt som gör hamstern tjock. Dvärghamstrar kan lätt få diabetes.

ANNONS
Av Emelie - 2 september 2011 11:30

Att färgbestämma en katt kan i vissa fall vara svårt även för en van kattdomare, för vissa färger och mönster kan ligga mitt emellan två ytterligheter, och i de fallen underlättar det att ha kattens stamtavla att titta på, för då kan man utesluta vissa färger och mönster genom färggenetiken. Med en katt utan stamtavla får man helt enkelt göra ett kvalificerat försök att bedöma färg och mönster.


Men i de allra flesta fall är det ganska lätt att färgbestämma en katt, så jag tänker visa er hur man kan ställa steg-för-steg-frågor för att komma fram till kattens färg och mönster. (Jag har valt att inte ta med färgerna amber, caramel, choklad, lila, kanel och fawn, eftersom de är väldigt ovanliga på huskatter, och är det en raskatt så står färgen alltid i kattens stamtavla.) Vi som föder upp raskatter använder för enkelhets skull ett system med bokstäver och siffror för att beteckna katters färger och mönster. Det kallas EMS-koder.


Så, nu har du en katt framför dig. Ställ i tur och ordning följande frågor:


1. Är katten helvit? Då är det lätt, för då är katten vit och EMS-koden w. Ibland har helvita katter blå ögon (EMS-kod 61), ibland gula/orangea (EMS 62) och ibland ett blått och ett gult öga (EMS 63). Det senare kallas odd-eyed. Helvita kattungar har ibland en färgad fläck (så kallad hörselfläck) på huvudet, som oftast för svinner när katten blir vuxen. Den här katten har EMS-kod w 61.

  


2. Vilken är kattens "grundfärg"? (Jag kallar det för grundfärg.) Det finns tre grundfärger:


Den första är svart (EMS-kod n):

   

Den andra är röd (EMS-kod d):

   

Den tredje är svartsköldpadd. Sköldpaddsfärg förekommer normalt enbart hos honor, och innebär att katten är fläckvis röd och fläckvis svart. (EMS f):

  


3. Är katten agouti eller non-agouti (solid)?

En non-agouti katt har inget mönster i den röda eller svarta färgen. En agoutikatt har till exempel ränder eller prickar. De tre ovan nämnda katterna är bra exempel på non-agouti-katter med korta EMS-koder som bara består av en enda bokstav. En agoutikatt däremot, har mönster i det svarta eller röda och EMS-koden innehåller en siffra som säger vilket mönstret är. De vanligaste mönstren är tigré, spotted och tabby. Dock har jag nyligen lärt mig att det är jätteovanligt med tigré. Såna katter får inte ha en endaste prick på hela kroppen som vuxna, så om man tvekar mellan tigré eller spotted så skriver man spotted.


Det kan vara svårt att se om en röd  eller cremekatt är agouti eller inte, för man ser konstigt nog mönstret även på non-agoutikatter, men minnesregeln att att röda och cremefärgade agoutikatter är väldigt ljusa på området mellan nosen och munnen, precis som den nedanstående rödmönstrade katten är. Röda och cremefärgade non-agoutikatter har samma färg mellan nosen och munnen som på resten av kroppen.


Här nedan ser ni en bild på två agoutikatter (mönstrade katter). Den bakre har svart grundfärg, den främre har röd. De som har svart grundfärg brukar upplevas som bruna med svart mönster. Eftersom dessa båda katter både har smala ränder och lite prickar, så är jag lite osäker på om de är tigré eller spotted, särskilt eftersom man bara ser ena sidan på katterna, men jag skulle tro att de flesta kattdomare skulle säga spotted på båda (24). EMS-koderna blir n 24 och d 24.


Här nedanför ser ni en röd agoutikatt (agouti för att området mellan nos och mun är väldigt ljust) med riktigt breda marmorerade ränder, som kallas för tabbymönster. EMS-koden är d 22 och färgen heter rödtabby.  

 


Den här katten är också tabbymönstrad, men grundfärgen är svartsköldpadd. EMS-koden blir därför f 22 och färgen kallas svartsköldpaddstabby.Om katten är tabbymönstrad med svart grundfärg kallas den bruntabby och EMS-koden blir n 22.


 


Kattfärgen på bilden nedan kallas svartsköldpaddsspotted. EMS: f 24.

  

 


EMS-kod: n 24. Man tycker ju att den här färgen borde heta svartspotted eftersom grundfärgen är svart, men den heter faktiskt brunspotted. Man tror att alla färger och mönster som finns på katter idag har utvecklats ur nedanstående "ursprungliga agoutifärg", brunspotted:


 


4. Är kattens färg diluterad? Att färgen är diluterad innebär att det svarta blir ljusare (kallas blått) och det röda blir ljusare (kallas creme). Katten här nedanför har färgen blå (EMS a). Katten har alltså grundfärgen svart, och den är non-agouti och diluterad.


 


Nästa katt är sköldpaddsfärgad, non-agouti och diluterad. Färgen heter blåsköldpadd och EMS-koden är g.


  


En blåsköldpaddsfärgad katt kan också vara agouti. Nedanstående katt är blåsköldpaddsmönstrad och det är svårt att se mönstret, men jag gissar spotted, alltså blåsköldpaddsspotted med EMS-kod g 24.


 


5. Är katten silverfärgad? (Silverkatter har vitt i den delen av pälsen som är närmast huden, ungefär halva hårstråna brukar vara vita.) I så fall lägger man till bokstaven s i EMS-koden. Nedanstående katt blir ns 24. Det är alltså en spottedmönstrad katt med silver som har grundfärgen svart och färgen kallas svartsilverspotted. Silver kan kombineras med alla färger och mönster.


 


Nedanstående kattfärg kallas svartsmoke. Det är en svart non-agoutikatt som bär på silveranlaget. Alla non-agoutikatter med silveranlaget kallas smoke och smoke kan kombineras med alla färger. EMS-kod ns.


  


6. Är katten maskad? Det är ganska lätt att känna igen en maskad katt, för ögonen är blå och pälsfärgen är mörkare på öron, nos, svans och tassar (såvida den inte har vita fläckar där). Även maskning kan kombineras med alla färger och mönster. Katten här nedan har röd grundfärg och lång päls och färgen kallas rödmaskad. EMS-koden blir d 33.


   


7. Har katten vitfläck? Hur stor är i så fall mängden vitt?  Vitfläck kan, precis som silver, kombineras med alla färger och mönster. Även om katten bara har en pytteliten vit fläck någonstans på kroppen så räknas den som vitfläckig. Det finns även vitfläckiga katter som är nästan helvita, med bara lite färg på huvud och svans. Det finns alltså olika grader av vitfläckighet, som har olika benämningar och olika EMS-koder.


Nedanstående katt har svart grundfärg, är diluterad, är agouti (men mönstret är extremt otydligt), och har vitfläck. Mängden vitt är ganska liten, och då kallas den för "ospecifierad mängd" och har EMS-siffran 09. Färgen heter blåspotted-vit. EMS-koden blir a 09 24.


    


Ytterligare en katt med vitfläck i liten mängd men med svart grundfärg ser ni här nedan. Färgen heter svart-vit. EMS-koden blir n 09.

 

Nedanstående katt är tydligt brunspotted med vitt. Alltså grundfärgen är svart, den är agouti och spotted och den har vitfläck, men det är mindre än en fjärdedel av katten som är vit. Färgen heter brunspotted-vit. EMS-kod n 09 24.

 

Nedanstående katt är cremesilverspotted-vit (lite svårt dock att se på bilden om han är silver eller inte) och han bor på Örebro katthem. EMS-kod es 09 24.

 

Om kattens kropp till en fjärdedel upp till hälften täcks av vitt så blir EMS-koden 03. Detta kallas bicolour. Nedanstående katt får koden n 03, alltså svart bicolour.

Nedan ser ni en non-agouti bicolourkatt med grundfärgen svartsköldpadd. Färgen heter svartsköldpadd bicolour. EMS-kod f 03.

   

Här har vi en till bicolourkatt, denna gång med röd grundfärg. Eftersom området mellan nosen och munnen täcks av vitfläck, så är det nästan omöjligt att säga om katten är agouti eller inte. Troligen blir EMS-koden d 03, alltså röd bicolour. 

 

Samma sak är det med katten här nedan. Färgen heter cremetabby bicolor (förutsatt att katten verkligen är agouti, vilket som nämnts är soerhört vårt att avgöra med röda och cremefärgade katter om de har vitt runt nosen). EMS-kod e 03 22.

 


Har katten ännu mer vitt (mellan 50% och 75%) så kallas den harlequin (EMS-kod 02). Nedanstående katt har EMS-kod n 02, svart harlequin.

 

Här har vi en katt med EMS-kod f 02 24. Färgen heter svartsköldpaddsspotted harlequin.

 

Om enbart svansen och en del av huvudet är färgad så kallas vitfläcksgraden van (01). Det är en katt med mer än 75% vitt. Nedanstående röda katt, som vi inte heller kan veta om den är agouti eller inte, får EMS-koden d 01, röd van. Det är viktigt att skilja vitfläcksgraden van, som kan förekomma på alla kattraser, från kattrasen turkisk van, som är en speciell ras som alltid ska vara vantecknad.

 

De vackra katterna på bilderna letar alla ett nytt hem genom Kattkommando Syd. Man kan stödja deras verksamhet på olika sätt, till exempel genom att bli fadder. Jag avråder bestämt från att avla på katter utan stamtavla.


Om du vill skaffa katt så råder jag dig att kontakta närmaste katthem eller att kontakta en seriös uppfödare som är medlem i en SVERAK-ansluten kattklubb.


Vill du veta mer om färggenetik? Gå hit!

Av Emelie - 1 september 2011 12:27

Jag gillar verkligen butiken Grizzly i Askim. De har bra kvalitetsprodukter och mycket att välja på, dessutom verkar djuren ha det bra där. Idag, när jag vaknade förkyld och eländig (som vanligt...), så åkte jag iväg till Grizzly för att muntra upp mig själv och fyndade en rymlig sandlåda från Cat it för bara 199 kronor.

 

Funderar faktiskt på att byta ut alla mina sandlådor mot denna, för den är så praktisk att rengöra, rymlig och snygg. Jag tror även att det blir mindre sand på golvet med denna låda, eftersom underdelen är högre. Sedan köpte jag också några prisvärda realeksaker (möss och bollar) till kissarna samt en prasseltunnel. Mina pälsklingar har aldrig haft någon tunnel förut, så de blev genast nyfikna och började utforska den!

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7 8 9
10
11
12
13
14 15 16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28 29 30
<<< September 2011 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se