Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under september 2011

Av Emelie - 14 september 2011 23:16

 

Ska jag vara ärlig så känner jag mig lite äcklad av det råa köttet som jag gav till katterna tidigare i kväll. Kan inte sluta tänka på den slemmiga konsistensen och alla bakterier som antagligen fanns inuti. Sen känns det otäckt att tänka på att det är en levande varelses kött och blod också....  jag undrar om jag är för mycket vegetarian för att hålla på med BARF, eller om det bara är en vanesak? Kanske blir det lättare med kycklinghjärta och kycklinglever? Tror även att katter brukar gilla det mer. Grytbitar av nötkött verkar rätt okej också. Ska testa det också som en del av mitt BARF-expermient. Dessutom ska jag ge mera rått kött till mina kattungar i fortsättningen, så att de lär sig att äta det tidigt.


En sak som är viktig att komma ihåg: Om man ger sin katt mestadels torrfoder/våtfoder, och bara en liten del rått kött (under 10 procent att den sammanlagda mängden) så behöver man inte oroa sig för att katten ska få i sig fel balans av näring i fodret. Om man däremot ger mer än 10% BARF, så rekommenderar jag att följa receptet till punkt och pricka, så att man försäkrar sig om att katten får i sig rätt näring och i rätt mängd.


För er som vill lära er att göra egen BARF-kattmat, kolla här till exempel: http://www.wikihow.com/Make-Raw-Cat-Food

ANNONS
Av Emelie - 14 september 2011 20:24

Nu ska jag testa att "halvbarfa"! Jag blev inspirerad av mitt förra inlägg och började läsa en massa om BARF på nätet. Sedan gick jag till ICA och köpte kycklingvingar, för jag ville testa BARF för första gången! Resultatet? Jo, alla tre katterna tuggade på vingen, men det märktes att de var ovana vid det. Cornelia var nog den som var mest sugen på rått kycklingkött, hon tuggade till och med på benet, men det blev mycket mat kvar efter deras måltid, de är inte vana vid att slita sönder köttet. Jag kände mig själv väldigt ovan också, vegatarian som jag är. Får väl skaffa en sekatör att klippa köttet med, det har jag läst om på nätet.


Så nu ska jag testa att ge mina katter lite rått kött, rå lever eller rått hjärta varje dag. Dessutom ska jag prova att hälla på lite malda äggskal, som jag fått tips om på ett BARF-forum på nätet. Barfare är ofta emot torrfoder, för att det ger katten för lite vätska, så jag ska äve ge mina katter våtfoder dagligen. Men sluta med torrfoder helt kommer jag inte att göra, inte än i alla fall.  

ANNONS
Av Emelie - 14 september 2011 16:01

Fördelar med torrfoder

 • Lätt att lägga i foderboll eller foderlabyrint.
 • Katten kan småäta lite i taget utan att maten blir för gammal.
 • Ägaren kan känna sig trygg med att katten får i sig allt den behöver.
 • Förhållandevis billigt och lätt att bära hem.
 • Bra för tänder och käkmuskler att katten får tugga ordentligt.
 • Enkelt för ägaren.

 

Fördelar med våtfoder

 • Föredras ofta av katten själv framför torrfoder.
 • Man kan använda det som belöning eller för att locka på katten.
 • Ägaren kan känna sig trygg med att katten får i sig allt den behöver.
 • Innehåller vätska, vilket är bra för kattens njurar.
 • Enkelt för ägaren.

 

Fördelar med att göra eget foder (BARF)

 • Ägaren kan kontrollera fodrets innehåll.
 • Fodret liknar så mycket som möjligt det vilda katter äter, vilket antagligen är bra för kattens hälsa.
 • Bra för tänder och käkmuskler att katten får tugga ordentligt.
 • Innehåller vätska, vilket är bra för kattens njurar.

 

Av Emelie - 12 september 2011 12:02

Katthemmet Livbojen i Eskilstuna gör ett fantastiskt jobb med att omplacera hemlösa katter. Dessutom har de en fin och uppdaterad hemsida, där man får följa katterna, och de är även aktiva på Facebook. Varje gång jag kollar deras hemsida så har flera katter fått nya hem och några nya kissar har tillkommit. http://livbojen.hemsida24.se/

 

Den blå skönheten Maya söker nytt hem via Livbojen.

Av Emelie - 11 september 2011 15:59

Efter konstellationerna igår så sov jag rekordlänge! Jag fattar inte hur Solveig gör för att det ska bli så bra för alla deltagare. Önskar att jag också kunde, men tills vidare är jag så glad att jag bara får vara med om alla dessa mirakel som sker när man gör konstellationer! Jag slår vad om att familjekonstellationer kommer att vara allmänt känt i Sverige inom några år.  

Av Emelie - 9 september 2011 15:51

Messybeast, som är en hemsida på engelska fullproppad med kattfakta!

Av Emelie - 9 september 2011 14:44

Ibland när jag tittar på kattbilder från olika katthem så stöter jag på en katt som har något riktigt speciellt. Ibland kan det vara en raskatt som söker ett nytt hem, ibland kan det vara en katt som jag misstänker vara mosaik, vilket är en genetisk ovanlighet. Det innebär att två olika kattfoster har smält ihop till ett under tiden i livmodern. Titta här så ska ni få se en katt som jag tror är mosaik:

   

Ni kanske tror att hon är en helt vanlig sköldpadda med vitt, men det tror inte jag, för det är extremt ovanligt att sköldpaddsfärgade katter har så mycket rött och så lite svart. Tvärtom, med mycket svart och lite rött, är ganska vanligt, däremot. Jag gissar i alla fall att det är två foster som smält samman till ett, men oavsett vilket så är den här färgkombinationen jätteovanlig. Så, vill du ha en unik katt så ska du adoptera Tuva från Katthemmet Kompis!


En annan sådan ovanlig katt är Rosa, som är svanslös, precis som raserna manx och japanese bobtail. För dig som söker en katt med det där lilla extra, så kanske Rosa skulle passa? Hon är uppenbarligen en mycket kelig katt, dessutom! Katter kan vara svanslösa för att de skadat sig eller för att de bär ett anlag för svanslöshet. I det här fallet tror jag på ett dominant anlag, eftersom Rosas kattunge Pelle också är svanslös. Vad beror det då på att de inte har någon svans? Har Rosa en släkting som är en svanslös raskatt? Det kan vara så, men eftersom dessa raser är rätt ovanliga, så gissar jag att det är en spontan mutation som orsakat Rosas svanslöshet. Om det inte redan fanns flera hårlösa raser, så skulle man kunna börja avla fram en ny ras från Rosa och Pelle!

   

En annan katt, som jag också har hittat på Kattkommando syds hemsida, heter Messi. Det speciella med Messi är att har ser ut att ha blå ögon. Visserligen finns det rätt många blåögda katter, men de brukar vara vita eller maskade. Den här killen ser snarare ut att vara cremespotted eller cremesilverspotted utan vitt. Hur kan då ögonen vara blåa? Kanske är de bara ljusa, eller vad tror ni? Vacker är han i alla fall, lille Messi! Han bor för närvarande i en kattkoloni i Sölvesborg.

     

Av Emelie - 8 september 2011 23:30

Snart flyttar Alice och Esthers kattungar. De flesta av Gathjanas ungar har redan flyttat. Om en vecka flyttar Madickens ungar också. Alla mina "barnbarn" flyttar....


Eltons aveslkarriär är över, men Esters familj har nu blivit bitna av kattuppfödningen, och funderar på att låta henne få en kull till. Jag förstår dem verkligen! Det är en stor glädje att föda upp katter, särskilt när allt går så bra som det har gjort för Esther: parning, förlossning och försäljning har gått som på räls, och inte en enda "prick" hos veterinären! Underbart! Och vilka kattungar det blev! Vackra, friska och lagom många. Alla med sitt speciella kännetecken. En drömkull!


Eltons kattungar är också superfina, riktiga snyggingar allihop! På sätt och vis är det lite trist att jag inte kunde behålla någon av alla dessa sötnosar, men jag måste tänka på de katter jag har här hemma i första hand. Det är väldigt lagom med tre katter hemma, och jag är inte så sugen på att ha fler fodervärdar just nu.....I stället får jag förlita mig på att E-kullens fina egenskaper får gå vidare i kommande generationer hos andra uppfödare. Är det meningen så kommer det att bli så!

 


Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7 8 9
10
11
12
13
14 15 16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28 29 30
<<< September 2011 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se