Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 11 augusti 2011

Vad är familjekonstellationer?

Av Emelie - 11 augusti 2011 21:14

Det är väldigt svårt att beskriva vad familjekonstellationer är för någon som inte upplevt det i verkligheten. Det enda jag kan säga om det är att det är bland det mest fascinerande, meningsfulla, tappa-andan-märkliga jag någonsin upplevt, och ni ska veta att jag har upplevt mycket!   


För att beskriva vad familjekonstellationer är så blir man nästan tvungen att använda ordet terapi, fastän systemiska familjekonstellationer skiljer sig på väldigt många väsentliga sätt från vanlig psykoterapi. Faktum är att familjekonstellationer har fler likheter med traditionellt shamanskt helande än det har med psykoterapi. Man jobbar med något som kallas för "det vetande fältet", vilket är ett fält som alla människor kan känna, men som inte kan förstås av vårt vanliga västerländska tänkande. (Men att något inte kan förstås med förnuftet betyder inte att det inte finns, eller hur? Känslor går inte heller så bra att förstå, men de finns också.)


Genom att studera "det vetande fältet" genom hundratals praktiska konstellationstillfällen, så har man (= grundaren Bert Hellinger med flera) kunnat hitta flertalet lagar eller "ordningar", som det vetande fältet styrs av. Genom att känna till dessa ordningar och genom att kommunicera med deltagarna, så kan terapeuten få information som hjälper honom eller henne att göra förändringar i detta fält, förändringar som både hjälper klienten, klientens familj (även om de inte är närvarande eller inte längre i livet) och de andra deltagarna i gruppen.


Man kan säga att när man jobbar med konstellationer så går man direkt ner på själsnivå och jobbar med det verkliga problemet. Inget tragglande i terapisoffan under månader eller år. Ofta behöver man bara göra en enda konstellation, och den tar kanske bara en timme av vår vanliga klocktid, ibland ännu mindre. Men man kan säga att när man jobbar med konstellationer och "det vetande fältet" så blir tiden kondenserad, och den upplevs på sätt och vis mer intensivt än i vardagen. Familjekonstellationer är en sorts "själsliga interaktiva bilder", och när man arbetar på det sättet så kan dolda mönster i ens familj bli synliga.


Rent praktiskt går det till så att man sitter ett antal personer i en cirkel med terapeuten till vänster om klienten. Klienten berättar om sitt problem och delar med sig av information om saker som hänt i familjen/släkten. Det man berättar ska vara fakta och inte tolkningar av vad som har skett. Ofta handlar det om existensiella och kanske även traumatiska saker som hänt i familjen eller släkten. Terapeuten försöker då skapa en hypotes om de "intrasslingar" som kan förekomma i den aktuella familjen. En "intrassling" (entaglement) kan till exempel vara att en senare familjemedlem omedvetet identifierar sig med en tidigare familjemedlem. (Detta låter kanske konstigt, men när man studerar konstellationer, så märker man att det väldigt vanligt, i alla fall bland de människor som söker sig till denna form av terapi.)


Terapeuten uppmanar sedan klienten att välja representanter för sig själv och några andra personer ur sin egen familj, som terapeuten anser vara viktiga. Representanterna väljs ur gruppen i cirkeln. Klienten placerar representanterna i cirkeln utifrån sin inre "magkänsla". När representanterna stått i sina positioner ett par minuter så börjar de uppleva saker som har att göra med personerna de representerar. (Detta beror på effekterna av "det vetande fältet" och det går inte att förstå med vårt vanliga förnuft.) Terapeuten frågar sedan representanterna vad de känner. Oftast mår inte representanterna så bra på sina platser. Terapeuten provar kanske sedan att flytta några representanter eller att be dem säga vissa förlösande saker. Kanske tas även fler representanter in. I slutet av konstellationen brukar alla representanter känna sig mycket bättre, och då har man hittat en "lösning". Terapeuten säger då att konstellationen är avslutad. Alla går ur sina "roller" och sedan pratar man inte om konstellationen, utan man låter klienten få ta till sig det upplevda i sin egen takt. Av egen erfarenhet vet jag att man som klient brukar känna sig lite omskakad, fast på ett bra sätt, efter en konstellation. Effekterna av konstellationen kan faktiskt pågå i ett par år efteråt.


Ja, det här var det bästa sättet jag kan beskriva familjekonstellationer på just för tillfället, och jag uppmanar alla som känner sig inspirerade att prova i verkligheten!   Det finns även en hel del böcker att läsa, de flesta på tyska, några på engelska och en enda på svenska. Snart börjar jag min praktikplats hos Allegre Konsult, som bland annat jobbar med konstellationer, både för privatpersoner och gentemot företag. Det ska bli jättespännande att praktisera hos en person som jobbar med något som jag brinner för! (Har aldrig varit med om det tidigare.) 


Läs mer om Allegre och familjekonstellationer här!

 
ANNONS
 
Mira

Mira

12 augusti 2011 08:52

Gud så spännande! Jag älskar att pröva på ny saker och hitta nya metoder för att lösa problem och inte bara vara fast i det gamla utan att kunna kombinera det bästa från alla =)
Vad kostar det?

http://mirabellasawyer.bloggplatsen.se

Emelie

12 augusti 2011 10:57

Det är lite olika. Solveigs pris i Göteborg eller Kungälv är:
Klient 1000:-, representant/observatör 700:-

 
Annelie H

Annelie H

12 augusti 2011 19:15

Ohh, så spännande! Allt som gör att man lär känna sig själv bättre är värdefullt. Jag fick gå en tre dagars kurs i "Förtroendefullt samarbete" via utbildningen jag gått och det är inte utan att jag var lyrisk efteråt. Ser fram emot att få läsa mer om hur det går.

http://stampel-hamstern.blogspot.com

Emelie

12 augusti 2011 20:34

Ja, jag ska rapportera här hur det går! :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Augusti 2011 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se