Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 1 augusti 2011

Är alla långhåriga huskatter skogkattblandningar?

Av Emelie - 1 augusti 2011 18:42

Definitionen på en huskatt är att den inte har någon stamtavla. Alla katter med stamtavla är raskatter. Det har alltså ingenting med utseendet att göra. Raskatter har avlats fram av människor, medan huskatter oftast har förökat sig på samma sätt som vilda djur. Skulle man göra ett gentest på alla huskatter i Sverige så skulle man säkert upptäcka att flertalet hade en blandad genuppsättning där olika raskatter kan vara inblandade på långt och nära håll, men det skulle antagligen inte synas något på utseendet hos de flesta katter att de hade "raskattsblod".


En katt är en katt. Det är ingen skillnad på raskatter och huskatter genetiskt sett, men med raskatter har människan valt ut vissa anlag som de har gillat, till exempel långhårsanlaget, och så har de kanske utvecklat en ny ras. Det man kan se genom gentester är hur stor del av kattens genuppsättning som stammar från exempelvis Europa eller Asien, men man kan aldrig se om den är en raskatt. En katt kan "se ut som en raskatt" utan att vara det och tvärtom. Kattens genetiska uppbyggnad kallas genotyp, medan dess utseende kallas fenotyp. Ett exempel från oss människor: En människa kan ha brun hudfärg fast större delen av dess gener kommer från Europa. Eller så kan större delen av generna komma från Afrika men personen har ljus hud.


Här kan du läsa en vetenskaplig artikel om katters genetiska bakgrund som jag tyckte var spännande. Där kan man till exempel se att den sibiriska rasen är den kattras som har den största genetiska variationen, faktiskt lika stor som hos huskatter. Människans genetiska uppsättning har dock ännu större variation än kattens. Jag fick även reda på att medan vissa husdjur har avlats fram i tusentals år, så har kattavel bara funnits i 150 år. Till skillnad från exempelvis hundar och kor, där djur har avlats för egenskaper som till exempel jaktförmåga eller hur mycket mjölk de kan ge, så har katter bara avlats utifrån sitt utseende. De kom även fram till flera andra intressanta slutsatser, som att rasen perser inte har sin största genetiska bakgrund från medelhavet, vilket hade varit logiskt, utan från Europa.


Man ska komma ihåg att alla katter var huskatter från början och innan dess var de vildkatter. Många tror att långhåriga huskatter måste ha en inblandning av norsk skogkatt, men det är inte säkert. Långhårsanlaget kan komma från vilken långhårig katt som helst, raskatt eller inte. Troligen var väl de flesta huskatter i Sverige korthåriga "från början" (i början av 1900-talet och bakåt i tiden) och såg ut ungefär som rasen Europé, men ett långhårsanlag kan ligga dolt i hur många generationer som helst innan det ger en kattunge med lång päls. Det kan hända när den paras med en annan katt som också bär långhårsanlaget. Jag tror att relativt många huskatter i Sverige idag är bärare av långhårsanlaget trots att de själva är korthåriga. Detta tror jag eftersom ganska många katter man ser hos katthemmen är långhåriga.

 

Här ser ni Petra Mede med en långhårig blå huskatt.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Augusti 2011 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se