Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under juli 2011

Av Emelie - 3 juli 2011 16:23

Just nu är det harmoniskt bland katterna hemma. Elton har börjat fatta att han är kastrerad, och ger sig sällan på Chanel. Ingen av honorna behöver äta p-piller och ingen löper, ingen kattungekull som skapar stress för katterna. Inga större konflikter, alltså, vilket är väldigt skönt.


Under dessa lugnare perioder brukar jag ibland börja reflektera över vilken mat jag ger till mina katter och varför. Vad är den naturligaste födan för en katt? Jo, det är möss! Om en katt bara lever på möss under hela sitt liv, så kommer den att få i sig alla näringsämnen den behöver. Möss innehåller till exempel mycket taurin, som är ett näringsämne som är extra viktigt för katten. Ormägare ger ju sina ormar hela möss och råttor, men det gör inte kattägare. Lite konstigt egentligen....

 


När jag gick Pawpeds G3-kursen så lärde jag mig att jämföra näringsinnehållet i olika foder med varandra och utvärdera vilket foder som var bäst. Men trots att Purina faktiskt fick bättre betyg i vår lilla grupp för sin kattungemat så väljer jag att köra med Royal Canin över hela linjen. Orsaken är enkel: det finns så många fördelar med att som uppfödare använda Royal Canin. Royal Canin är så mycket större än sina konkurrenter. Deras mat finns att köpa på varenda djuraffär och veterinär. Det känns som en trygghet att det finns så mycket forskning bakom deras mat. Som medlem (uppfödare) får man generösa rabatter (en förpackning gratis när man köper 4) och man får gå på gratis föredrag och det finns specialfoder för allt ifrån nyfödda kattungar till äldre katter över 12 år. Det är bekvämast, helt enkelt. Men hade jag varit en "vanlig kattägare" så hade jag kanske kunnat tänka mig att ge det nya fodermärket Carnia Lynx, till exempel, som innehåller väldigt mycket kött jämfört med andra märken (med revervation för att jag INTE har gjort någon näringsanalys på deras foder...) Och jag vet inte hur mycket man har forskat på fodret. Hos Lynx finns bara EN sorts torrfoder och INGET våtfoder....tvärt om mot Royal Canin alltså, som ju har hur många fodersorter som helst.  Å andra sidan: i naturen finns inga "kattungemöss" eller "möss för äldre katter" eller "möss för känsliga magar" heller...  


Så, vad äter mina katter nuförtiden? Jag har ju tre katter med helt olika näringsbehov hemma: Chanel, Elton och Cornelia. Chanel, som är en okastrerad kattunge, behöver lite extra fettsyror och sånt som finns i kattungemat. Cornelia är vuxen och okastrerad, och brukar inte ha någon tendens att bli för tjock. Cornelia, som snart ska paras, kommer från och med parningen att behöva extra näringsrik mat med mycket folsyra osv. Elton, som är en kastrat, men en aktiv kastrat utan viktproblem än så länge, behöver smalare mat i begränsad mängd.


Så här ser kompromissen ut: Alla katter har fri tillgång till torrfodret Indoor Long Hair 35, som är ett kalorireducerat vuxenfoder för långhåriga katter.

 


Chanel och Cornelia kan även äta kattungematen Kitten 36 som står i en flyttkartong med hål i. (Hålet är för litet för Elton). En gång om dagen får alla katterna dela på en påse våtfoder Instinctive 12 in jelly.

 


När Cornelia blir dräktig så behöver hon äta mat för dräktiga honor. Torrfodret Queen 34 passar då bäst. Det får stå i en låda där även Chanel kan komma in och äta. Alla katter får äta Indoor Long Hair 35. När Cornelia blir rund om magen får vi ställa fram Queen 34 så att alla katter kan äta det. När katterna föds ställer vi hennes mat nära bolådan.

 


När kattungarna blir större så kommer alla katter att vilja vara med och äta av kattungematen. Då får vi dela upp utfodringsställena så mycket det går. Man får ge Elton smalvåtfoder medan kattungarna äter kattungevåtfoder.

   

Ja, jag vet att det här kan verka galet för en utomstående, men det här är vad jag ger mina katter i olika perioder. Tror att många andra uppfödare också känner en viss förvirring kring ämnet kattmat....

Av Emelie - 2 juli 2011 13:35

     Elton.     Cornelia sötnos.   Chanel, som vid 5,5 månaders ålder väger 3,1 kilo.         

Av Emelie - 2 juli 2011 10:50

En glad nyhet! Det är nu bestämt att jag ska få gå utbildningen inom Familjekonstellationer i Oslo! Jag är sååå glad! Kan detta vara min nya karriär?

Av Emelie - 1 juli 2011 18:17

Idag har jag varit och hälsat på både Madickens och Esthers kullar! Det var sååååå mysigt att träffa de små sötnosarna igen! Eftersom jag är mentor till båda kullarna så har jag gett goda råd också, vilket jag tycker är kul! (Gillar ju att känna mig betydelsefull...)    Esthers kull skulle avmaskas, så det har vi gjort, och jag har även utvärderat kattungarna för att se vilka jag tycker är mest rastypiska, och som därför gärna får gå till någon utställnings- eller avelsintresserad person. Tanken är att Stella ska säljas till Esthers mattes släktingar, som kan tänka sig att ta en kull på henne i framtiden. Esthers familj, som var lite oroliga för att deras kattungar inte skulle bli sålda, har redan seriösa intressenter till allihop!     


Madickens matte Anna ska eventuellt behålla en hona. Jag har förvarnat henne om att det ibland kan bli konflikter mellan kattmor och dotter, så hon är beredd på det. Kan ju vara bra att ha en fodervärd "i reserv" om det skulle bli så.


En sak till: Jag har varit på Huveröds idag och köpt kattmat från Royal Canin. De nya uppfödarrabatterna är ju ETT SKÄMT! De skulle göra om systemet så att det skulle bli enklare, men de har bara gjort det ännu krångligare! Dessa fransmän!       De stackars affärsbiträdena fick konferera en lång stund innan de fattade vad de skulle göra och jag fick dra mitt kontokort tre gånger för att det skulle bli tre olika kvitton.....


Ett tips till alla uppfödarkollegor: Ta alla våtfoderpaket på ett bonuskort och alla torrfoderpåsar av samma storlek på ett annat, så får du mer rabatt!

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28 29 30
31
<<< Juli 2011 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skapa flashcards