Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 25 februari 2011

Jaha, vad gör jag nu då? Om kattmat!

Av Emelie - 25 februari 2011 19:57

  

Ingen fler katt blir det inom den närmaste tiden, jag har inget jobb, och vet inte om jag vill ha det heller, efter de senaste erfarenheterna. Känner mig rätt krasslig för det mesta. Om allt blir som jag hoppas kanske jag kan behålla en hona ur Amandas kull. Men det är ju nästan ett år kvar. Tur att jag har kattkursen, i alla fall!


Apropå kattmat så skrev Maria ett så intressant inlägg på kursens forum att jag gärna vill citera den här:


"Det är inte riktigt svar på frågan, men jag har en liten annorlunda filosofi vad gäller kattmat...

Mina katter får mat som de inte tycker om! Det gör att de inte småäter eller går upp alltför mycket i vikt. Nu är min hona iof sig ganska smal av sig, så hon som är vig och smidig av sig kan hoppa upp på bokhyllan för att äta JWB. Nu tycker hon ändå om JWB, men detta gäller snarare för kastrerade hankatter som lätt går upp i vikt.

Nu har jag dock bara en kastrerad hankatt kvar. Han har en dålig pälskvalitet och äter därför Hills id -som han inte tycker är speciellt gott. Det finns framme i en skål så han kan gå och äta när han vill -kattens matsmältningssystem är gjort för flera små mål så det är viktigt att den här möjligheten finns, men han ska allså inte gå och "tröstäta". På kvällen gömmer jag annat torrfoder från olika provpåsar som de tycker är gott runtom i bostaden. De går då omkring och letar upp dem. Det är alltså en form av miljöberikning! Det är också något som de ser fram emot, och de får heller inga kvällsryck och springer fram och tillbaka vid läggdags. Till denna miljöberikning hör också olika "kluriga foderstationer" där de kan peta och hålla på för att få fram maten. Det handlar om kinderägg med hål i, aktivitetsplattor, snurrplattor, toalettstorn osv. Där finns också godare mat under dagarna, så de kan få tillgång till godare mat om de anstränger sig/"jagar" lite. Jag tycker att det är viktigt valmöjligheten finns, det gör det inte upplever miljöberikningen som stressande.

När jag har haft små kattungar så har de snabbt lärt sig detta av mina katter, social inlärning! De har inte riktigt samma finmotorik, men de är med på noterna och det är roligt att se dem. Dessvärre är det svårare att förklara för de nya ägarna vilken möjlighet detta innebär...

Men systemet kan också användas tvärtom! En gammal katt behöver snarare äta mer för att inte tappa i vikt. Och min Elvis petade hellre fram maten ur ett aktivitetsfat än att äta samma mat i en skål som stod bredvid. Så viktigt kan det alltså vara för katten att jobba för maten!

Detta fungerar i alla fall relativt bra för mina katter. Det största problemet är att det är bara är torrfoder som jag miljöberikar med, jag skulle gärna ge dem annan mat, men det fungarar inte riktigt i det här systemet. Kanske finns det någon som har några tankar kring detta?

Men i valet mellan "mer naturlig mat än torrfoder" och torrfoder via miljöberikning så väljer jag ännu så länge torrfodret och miljöberikning. Det ger så mycket stimulans för katterna!

Jo, på morgonen brukar de också få kokt fisk, lammhjärta eller lammhjärta, men jag skulle gärna ge dem fler olika alternativ."

  

 
ANNONS
 
Zandra

Zandra

26 februari 2011 10:58

Du har helt rätt. Jag tror många skaffar barn av bara farten, för att det förväntas av dem. Att det är så man "ska" göra.
Jag har funderat mycket på det senaste tiden. Om jag vill ha barn för att JAG verkligen vill det. Eller om jag vill det för att det förväntas av mig.
Som tur är har jag kommit fram till att jag själv känner att jag verkligen vill ha barn :-) Men jag är fortfarande så ung, och dessutom student. Så det får vänta några år.

http://drak.bloggagratis.se

Emelie

26 februari 2011 11:50

Ja, det är nog bra att vänta lite så att du hinner njuta av friheten innan du får barn!

 
Zandra

Zandra

26 februari 2011 11:04

Vad bra din kollega på kursen skrev! Har man innekatter tycker jag också att det är viktigt att aktivera dem.
Jag gömmer också maten för mina katter ibland istället för att lägga den i skålen. De fattade direkt från första dagen att de fick leta. Jättekul att se :-)

http://drak.bloggagratis.se

Emelie

26 februari 2011 11:49

Ja, det är jättesmart! Hoppas fler börjar göra så!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10 11 12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
<<< Februari 2011 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se