Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 24 februari 2011

Om att ha ett ensambarn

Av Emelie - 24 februari 2011 11:13

  

Bilden visar underbara "kattflickan" Lilla Lo med nästan nyfödda Figaro.


Jag tycker egentligen att det är lite konstigt att det inte är fler som väljer att bara ha ett barn. Det finns massor av fördelar: inget syskonbråk, man kan favorisera sitt barn hur mycket som helst utan att någon blir svartsjuk, man kan ha mindre bostad, mindre bil, behöver inte köpa lika många julklappar, ja, listan kan göras lång. Det jag gillar allra mest är nog att det är så lugnt och skönt att ha ett enda barn. Inte en massa skrik och stoj, och när småbarnstiden är över så är den verkligen över. Inget börja om med nattvak och blöjbyten.


Jag vet att vissa kanske blir provocerade av det här, för som kvinna så "ska" man ju tycka om att ta hand om småbarn. Alla tror att om man bara har ett barn så är det för att man inte kan få fler. Men jag vill inte. Lilla Lo har alltid varit en tjej med stark vilja och stor integritet, så när hon var liten så tyckte jag att ett barn var mer än tillräckligt.


Lilla Lo verkar trivas ganska bra som ensambarn. Hon har aldrig klagat över att hon inte har syskon, och det kan ju vara skönt att ha mamma och pappa för sig själv. Hon är van vid att vi lyssnar på henne och respekterar henne. Hon har tio kusiner och många kompisar som hon träffar varje dag i skolan och ibland på fritiden. Vi brukar annars vara hemma ganska mycket, vi gillar att ta det lugnt och vara tillsammans i familjen. Ibland åker vi iväg någonstans, men vi vill inte ha för mycket uppbokad tid.


Fast av någon anledning så verkar många tycka att man "ska" ha fler än ett barn. Har aldrig riktigt förstått varför. Det blir nästan som en prestationsgrej att man ska klara av så mycket som möjligt även på det området. Man hör ju så ofta talas om "tvåbarnchocken" som folk upplever med sitt andra barn, så varför inte stanna vid ett? Alltså, till alla föräldrar som känner som jag vill jag säga: våga välja ensambarn!



 
 
Emilie

Emilie

24 februari 2011 12:18

Tycker att de inte alls är något fel på ditt inlägg. Finns inget som säger att man måste älska att ha småbarn eller ha flera barn. Finns många som skaffar flera och inte klarar av de psykiskt och mår jättedåligt. På tv ser allt underbart ut. Man får aldrig se verkligheten. Själv har ja inga barn än men vill gärna ha 3. Ja är en barnmänniska helt enkelt :)

http://rallygalen.bloggagratis.se

Emelie

25 februari 2011 09:27

Ja, det finns många idealiserade bilder om hur det är att ha barn och familj, men verkligheten ser ofta annorlunda ut.

 
Annci

Annci

24 februari 2011 15:25

Trillade in via "rampljuset".

Innan vi fick vår dotter (nu 5 år) var vi helt överens om att bara ha ett barn. Just av de anledningar du nämner.

Men efterhand kom tvivlen. Inte för vår skull (vi klarar oss bra med ett barn) utan för hennes skull - när hon blir äldre.

Detta främst för att hon ska slippa vara den enda som har ansvar för sina gamla föräldrar. Men sedan har hon själv börjat fråga efter syskon åxå. Så det är svårt. Vi får se hur det blir.

Men stå på dig - förstår ditt tänk!

http://www.hultstrom.nu

Emelie

25 februari 2011 09:26

Som förälder till ett ensambarn för man kanske se till att ta lite extra ansvar själv, så att man är lite steget före innan man blivit så sjuk att man inte orkar ta hand om sig själv. Jag tänker till exempel på att man kan sälja sitt hus medan man fortarande orkar sköta det, att man har lite sparade pengar och så. Sen finns det ju många som inte har något barn alls, och de blir också gamla.

 
Emmi

Emmi

24 februari 2011 16:17

vart har du gjort din header/design?? kommentera svaret på min blogg , www.sweetiz.bloggplatsen.se <3

http://www.sweetiz.bloggplatsen.se

Emelie

25 februari 2011 09:23

Jag laddade ner ett gratisprogram som heter XHeader.

 
Madde

Madde

24 februari 2011 16:53

Bra skrivet!

Själv är jag så att jag VILL ha flera barn :), men det är absolut inget fel i att bara ha ett dom mår lika bra ändå, och man behöver inte alltid ha ett syskon, man ska våga göra som man själv känner och vill, vill man ha fler barn okej, vill man bara ha ett okej det med :)

http://maddiiee.bloggplatsen.se

Emelie

25 februari 2011 09:22

Ja, så tror jag också. Att bara skaffa barn för att det första barnet ska få ett syskon är inte ett tillräckligt starkt skäl, anser jag. Man behöver också känna att man verkligen vill ha flera barn.

 
Baraa

Baraa

24 februari 2011 17:19

Intressant och välgjord blogg.

http://person.bloggplatsen.se

Emelie

25 februari 2011 09:20

Tack!

 
Ann-Katrin

Ann-Katrin

24 februari 2011 17:48

Ja, Emelie! Det finns ju både för och nackdelar med ett barn och med flera. Själv har jag tre och är väldigt glad och stolt över dem. Det är också en tillgång på olika sätt att ha ett syskon eller flera. Men det finns fördelar att vara ensambarn också så man får ju utgå från sig själv vad som känns bra!

http://www.laghamras.se

Emelie

25 februari 2011 09:20

Jag tror också att det beror på vilka förutsättningar man har. Vissa orkar ta hand om jättemånga barn, andra orkar bara med ett. Vissa vill ha full rulle, andra vill ha det lugnt och skönt. Det beror ju också på slumpen i vissa fall vad som händer i livet. Men om man har möjlighet att välja så är det bra att fundera på vad som passar en bäst i stället för att "göra som alla andra".

 
Boel

Boel

24 februari 2011 17:50

Hejsan:)
Jag fann ditt inlägg väldigt intressant!
Jag är själv ett ensam barn och trivs med det, visst har man velat ha syskon ibland. Men mina föräldrar är skilda och min pappa har gift om sig och hans fru har 3 barn, så känner mig inte ensam. Och jag har massor med vänner och har släkt oså. Som du berättar. Det är jätte skönt att vara ensam barn:p

http://lookforward.bloggplatsen.se

Emelie

25 februari 2011 09:18

Ja, det är nog väldigt olika beroende på vilken familj man växer upp i och vilka förutsättningarna är. Man kan inte säga att det ena alltid är rätt och det andra alltid är fel.

 
Ingen bild

penny.

24 februari 2011 19:24

Allvar, det e absolut inte fel att ha fler än ett barn? :-o
Dessutom så kanske du tycker det är bättre att ha ett för det kostar mindre eller något annat, MEN, vad är det för fel med att barnen bråkar? De blir ju sams, det är ett eget val, visst.
Det är barn vi pratar om, man ska vara glad bara genom att få ett, vissa kan inte ens få barn så alla föräldrar, PASSA PÅ med att skaffa flera barn om ni vill men om ni bara vill ha ett våga välja det!

Emelie

25 februari 2011 09:15


Självklart måste alla få ha så många barn de vill. Men att barn som inte har syskon skulle må dåligt av det tror jag inte alls på. Det finns så många fördelar som uppväger.

 
Alexandra

Alexandra

24 februari 2011 19:27

Vilken fin blogg du har om katter! Jag älskar katter ! :)

Kolla gärna min blogg,ha tävling där ;)

http://www.alexandrawarm.bloggplatsen.se

Emelie

25 februari 2011 09:10

Ja, katter är ljuvliga!

 
Zandra

Zandra

24 februari 2011 20:37

Min mamma och en av mina bästa vänner växte upp som ensambarn. Och de båda säger att de önskar att de haft syskon. Att de saknade det så otroligt i uppväxten.
Själv har jag växt upp med två syskon, ett äldre och ett yngre. Och så klart har vi bråkat då och då. Men de var mina allra bästa lekkamrater som alltid fanns där under min uppväxt. Och jag skulle inte byta bort den uppväxten för något i världen.

Där med inte sagt att jag inte tycker att man kan ha ensambarn. För precis som du säger finns det ju många fördelar med det också. Både för barnet och föräldrarna. Jag tror inte det finns något rätt eller fel i det fallet. Man ska nog helt enkelt bara göra som man känner och inte som andra tycker att man "borde".

http://drak.bloggagratis.se

Emelie

25 februari 2011 09:10

Jag håller med dig helt och hållet! För vissa familjer är det nog helt rätt med många barn, och för alla passar det bäst med ett enda. Boven i dramet är nog när man försöker anpassa sig till hur man tror att det "ska" vara.

 
Anna Larsson

Anna Larsson

24 februari 2011 21:01

Gud så söt kisse! :D

http://www.annaochkent.bloggplatsen.se

Emelie

25 februari 2011 09:07

Ja, Figaro har vuxit upp nu och blivit en riktig snygging!

 
Kusin Eva

Kusin Eva

24 februari 2011 21:24

Men gud va skönt att fler tycker som mig/oss! Vi har en dotter som fyllde 3 i november...
Vi tycker att de har varit rätt jobbiga år + graviditeten...så vi vill inte har fler barn heller!
Jag har inte tänkt på de på samma sätt som du, me att inte behöva köpa flera saker, me bilen, boendet...men de e ju sant.
Vi känner att vi inte orkar me en till bebis, då kommmer vi nog gå skillda vägar om de skulle bli en till bebis...o de vill vi ju inte! Så då är de bättre att vi stannar vid ett o håller ihop!

Ha en bra dag!
Mvh Eva

http://fen.bloggplasen.se

Emelie

25 februari 2011 09:06

Precis så var det för oss också när Lilla Lo var liten. Hon hade kolik länge och vi bråkade ganska mycket det första året. Det är en väldigt stor omställning att få barn!

 
sandra

sandra

25 februari 2011 13:29

Hej!
Jag är 21 och sambon 25 och vi har en dotter som blir 3 i augusti.
Jag känner mkt att det är en viss kännsla som säger att jag bara vill ha ett barn och det är av många andledningar men sen vågar jag nog inte känna så fullt ut för att alla säger till mig att det är själviskt att bara ha ett. För alla barn vill ha ett syskon och ger jag inte min dotter ett syskon är jag självisk :/..

Jag svarar bara att jag är 21 och ung finns många år kvar på babyfabriken. Men någonstans känner jag att jag vill inte ha mer barn. För jag vill ge all min kärlek till min dotter nu men alla verkar tycka det är fel :/..

http://www.mamatonenne.bloggplatsen.se

Emelie

25 februari 2011 13:53

Jag tycker att det största och finaste man kan ge sitt barn är tid och kärlek. Ju fler barn, desto mindre tid och kärlek hinner man ge.

 
Guro

Guro

27 februari 2011 17:22

Flott innlegg :)
det er både fordeler og ulemper med bare ett barn, eller med flere... Lurer på hva du tenker om de som faktisk prøver og prøver og ikke får noen barn?

Vil gjerne ha barn selv en gang, men synes fremdeles at jeg ikke er klar for det ennå, selv om jeg snart er 27 :/
Hvor gammel var du når du fikk lille Lo?

http://www.sjakkmatts.com

Emelie

27 februari 2011 18:07

Med dem som vill få barn men inte kan så är det förstås en helt annan sak. De kan inte välja på samma sätt. Och det är jobbigt när man vill ha något som man inte kan få.

Jag fattar inte att du redan är 27, Guro! Du ser mycket yngre ut än jag kände mig i din ålder! Jag var 32 år när Lilla Lo föddes, och det var lagom för mig.

 
Guro

Guro

27 februari 2011 21:32

Du ser ennå ung ut Emelie! Og 32 høres ut som en fin alder å få et barn :)

http://www.sjakkmatts.com

Emelie

27 februari 2011 23:13

Jag känner mig rätt gammal....

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10 11 12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
<<< Februari 2011 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Ovido - Quiz & Flashcards