Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 21 februari 2011

Kattens jaktbehov!

Av Emelie - 21 februari 2011 11:35

    

Bilderna visar underbara A-kullen när de var små!


Var går gränsen mellan jakt och lek? Behöver katten både leka och jaga, eller räcker det att innekatten leker? Jag tror att gränsen är hårfin, och att det inte är jagandet och ätandet av ett byte i sig som är viktigast, utan att katten får uppleva stimuli som aktiverar dess jaktbeteende. Det finns en teori som säger att domesticerade vuxna djur uppfattar leken som jakt, och de leker för att förbättra sin jaktteknik. Eftersom vilda vuxna djur inte leker så tycker jag att detta låter som en trolig förklaring. Det kan nog vara så att den domesticerade katten använder objektleken som en ersättning för jakt, helt enkelt för att den behöver uppleva jaktliknande situationer för att må bra. Detta kan ske antingen med hjälp av matte/husse eller en djurkompis. Katten kan även på egen hand leka med leksaker, eller annat som råkar ligga framme, som stimulerar dess jaktbeteende.


Jag tror definitivt att en innekatt behöver få uppleva jaktliknande situationer för att må bra, men jag tror inte att en katt nödvändigtvis behöver vara utomhus för att få sitt ”jaktbehov” tillfredställt. En innätat rastgård är en väldigt bra kompromiss. Det som stimulerar en katt att aktivera sitt jaktbeteende kan vara så mycket: en fågel som flyger utanför fönstret, en ”flärp” till mjölkkartongen, ljudet av mattes fot som rör sig under täcket, kattkompisens svans som rör sig retfullt, en leksak full med kattmynta. Det är yttre stimuli som stimulerar hörsel, lukt, rörelser eller synintryck och som får katten att utföra sitt jaktbeteende, och ju starkare yttre stimuli, desto mindre inre stimuli behövs för att katten ska sätta igång sitt jaktbeteende.


Sedan påverkar förstås även inre stimuli hur mycket behov katten har av jaktbeteende. En yngre katt har oftast större behov av jakt och lek än en äldre. En aktiv katt har större behov än en lugnare katt. Jag tycker mig även ha märkt att det finns individuella skillnader mellan katter när det gäller hur stor lust de har av att få vara utomhus. En katt som är van vid att vara ute mår oftast inte bra av att bli innekatt. Men vissa katter som alltid varit innekatter verkar också ha ett stort behov av att komma ut och röra på sig och få utlopp för sitt jaktbehov, det kanske är en sorts ”nyckelretning” som är olika stark för olika individer. Jag upplever till exempel att en del av de katter som jag har fött upp verkar bli stressade av att vara innekatter, trots att de varit det hela livet. Så det där med innekatter är inte helt svart eller vitt.


Vad är det då som motiverar katten att jaga? Jo, det är inte i första hand hur hungrig katten är, vilket man skulle kunna tro, utan det är andra saker som gör katten motiverad att jaga eller leka. Det är vanligt att en katt leker med en mus i stället för att döda den, så det är alltså inte i första hand maten den handlar om. Det beror på att det är olika motivationssystem som styr jakten och ätandet. Å andra sidan så blir katthonor med ungar bättre på att jaga, så förmågan att jaga verkar öka beroende på hur hungrig katten är. Det måste vara oerhört tärande för en kattmamma som ska jaga föda både till sig själv och till sina kattungar. Med tanke på hur magra våra tamkatthonor bli när de ger di, så måste vilda kattmammor ha det tufft.


Jag tror att jaktbeteende/jaktlek är något som katten är programmerad att utföra dagligen, annars kommer djuret att bli stressat och kanske till och med utveckla en beteendestörning. Det är alltså väldigt viktigt att innekattsägaren tänker på att berika sitt hem med olika stimuli som kan aktivera kattens jaktbeteende. Det kan handla om en kattkompis, olika sorters leksaker etc. Jakt är för katten inte bara en sorts fysisk träning som får den att må bra, utan även en intellektuell träning, som tränar hjärnan. Här kan man också göra en koppling till djurskyddslagen, där det står att djuret ska ha möjlighet att ”bete sig naturligt”, och i denna definition anser jag att jakt-/lekbeteendet ingår. 
ANNONS
 
Ellen

Ellen

21 februari 2011 14:10

Vilka sötnosar! Kika gärna in :)

http://ellenkarin.bloggplatsen.se

Emelie

21 februari 2011 17:34

Vilka fina foton du har på bloggen!

 
kristina

kristina

21 februari 2011 17:44

Min Sesam är nu 6 månader och har fortfarande stort lek/jakt-behov! Han är nog den typ av katt som gärna skulle vilja gå ut, men det har han inte fått prova på ännu. Blir kanske längre fram när jag flyttat. :)

http://kristinaj.bloggplatsen.se

Emelie

21 februari 2011 21:09

Ja, så länge han är okastrerad så kan du ju träna honom att gå i sele, eller du kan bygga en rastgård!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10 11 12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
<<< Februari 2011 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se