Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under oktober 2010

Av Emelie - 8 oktober 2010 15:00

Kattnörden Emelie har nu djupstuderat analysvärdena för Royal Canins alla torrfoder och våtfoder, för att utröna vilken sort hon vill använda till sina kära fyrbenta i fortsättningen. Till sin milda förvåning upptäckte hon att fodren Kitten Maine Coon 36 och Maine Coon 31 är mycket bra för sibiriska katter och för långhåriga katter i allmänhet. Kanske inte så konstigt egentligen, för maine coon-rasen och rasen sibirisk katt har mycket gemensamt. Men många ämnen som är bra för hjärtat finns till exempel i betydligt högre mängd i Maine Coon 31 än i de "vanliga" fodren, och det var lite förvånande. Dessutom är foderbitarna gjorda för att katten ska få tugga ordentligt, så här är Emelies plan för hur hon ska utfodra sina pälsklingar i fortsättningen:


När det bara finns kattungar under 4 månader hemma plus vuxna katter (kastrater eller fertila):


Babycat 34 och Babycat instinctive + Maine Coon 31 och Instinctive in jelly. Man kan ställa kattungetorrfodret i en låda/kartong med ett hål där de vuxna katterna inte kan komma in!


När det finns dräktiga katter eller kattungar under 4 månader hemma plus kastrerade vuxna katter:


Babycat 34 och Babycat instinctive + Maine Coon 31 och Ultra light. Här behöver man gömma undan babyfodret för kastraterna, vilket är en utmaning för alla oss som föder upp katter. "Lådtricket" funkar inte så bra, för även dräktiga och digivande honor behöver kattungemat. Man får även hålla isär de olika grupperna noga när det vankas våtfoder, men då kan man ju sitta bredvid och stoppa dem som vill äta "fel" sort.


En annan, mildare, variant, för att få de vuxna att äta vuxenfoder är att ställa fram fodret Sensible 33 bredvid kattungematen. Av någon konstig anledning så föredrar de flesta katter nämligen Sensible 33 framför kattungemat.


När det bara finns okastrerade kattungar 4-15 månader plus fertila vuxna katter hemma:


Kitten Maine Coon 36 och Instinctive in Jelly.


När det bara finns vuxna katter hemma (fertila plus kastrerade, men inte dräktiga honor eller magra fertila hanar):


Maine Coon 31 och Instinctive in Jelly (mät upp viss mängd morgon och kväll).


När det bara finns kastrater över 1 år hemma:


Maine Coon 31 och Ultra light (mät upp viss mängd morgon och kväll).


När katterna blir över 10 år gamla:


Indoor Mature 27 och Oral Mature (mät upp viss mängd morgon och kväll).





Av Emelie - 7 oktober 2010 08:38

Bara för att jag tycker det är så himla kul med genetik, så har jag nu kollat vilka färger det skulle kunna bli om man parade Elton (bruntabby med vitt) med Margitas katt Agnes (Tuwas Meuw Stiltje), som är färgen sköldpaddstigré. Detta har jag kommit fram till:

  • Hanarna i kullen skulle bli rödmönstrade eller brunmönstrade med eller utan vitt.
  • Honorna i kullen skulle bli sköldpaddsmönstrade eller brunmönstrade med eller utan vitt.

Troligen skulle alla kattungar bli tigré eller spotted och ingen skulle bli tabby som sin far. Däremot finns en chans för solida (svarta, svartsköldpaddsfärgade) eller diluterade (blå, blåsköldpaddsfärgade, cremefärgade) ungar. Orsaken är att solida och diluterade katter finns i båda föräldradjurens stamtavlor.


Jag vet ju av erfarenhet att Eltons mamma Lisen är bärare av solid färg och att pappa Jasper bär på dilution. I Pawpeds kan man utläsa att Agnes pappa är bärare av både solid färg och dilution, om man tittar på hans föräldrar och avkommor. Spännande va?    


Om jag parar Elton med Cornelia så blir de uppenbara färgerna på kattungarna av båda könen antingen silvertigré med eller utan vitt, eller bruntigré med eller utan vitt. Sedan finns det faktiskt en liten chans för svarta eller blåa kattungar också, så där finns också många möjligheter.

Av Emelie - 6 oktober 2010 07:31

  

Elton har blivit en stor kille. Han väger redan 2,7 kilo (!) och är ett riktigt charmtroll som älskar att gosa, älskar att leka och älskar att "prata" med oss människor. När Lilla Lo och H går hemifrån så piper han så ömkligt som om han blivit helt övergiven(även om jag är kvar hemma).  Undrar just vad han kommer att väga som fullvuxen....  


Jag har funderat mycket på om jag verkligen ska behålla Frieda nu när min livssituation ser ut som den gör. Men det skulle vara så mysigt med en katt till, så den sidan överväger för tillfället. Tre vackra sibiriska katter i tre olika färger....  


Jag och H har pratat en del om när vi ska ha nästa kull (mellan Cornelia och Elton). Nu när jag jobbar i Färgelanda så är det svårare att hitta en tid som passar. För det första så behöver vi dela upp vår semester så att vi kan vara hemma så mycket som möjligt under Lilla Los sommarlov. (Mormor G, du kan väl komma hit någon vecka, också!)   För det andra så blir det svårt att resa någonstans när man har kattungar eller dräktig hona hemma, så även om vi nu skulle ha råd, så funkar det inte med tiden. Inte ens att åka till sommarstugan på Tjörn skulle funka, det vet vi ju sedan förra sommaren, då Hs släktingar hade hund. Sedan blir det många resor fram och tillbaka till Färgelanda när man har kull och jobbar samtidigt, så jag vet faktiskt inte riktigt när det är bäst att para katterna.


Elton kommer inte att hållas fertil så länge heller, troligtvis, så man får passa på att para från april 2011 och framåt. (De flesta okastrerade hanar blir mer eller mindre besvärliga, så man kan inte räkna med någon längre tid som fertil avelskatt.) Får försöka passa in de framtida kattungarnas födelse till semestern, på något sätt. Elton kommer även att finnas tillgänglig för "uthyrning" till lämpliga honkatter, så det är bara att ställa sig på kö!   


Av Emelie - 5 oktober 2010 08:37

...kastrerade katter är mer lekfulla än fertila.

...innekatter är mer lekfulla än utekatter.

  

På bilden ses Arvid och Alvin från min första kull.

Av Emelie - 2 oktober 2010 14:25

Det gick bra med Göteborgsbesöket igår med mina folkhögskoledeltagare. (Fast jag ska erkänna att jag var ganska nervös innan, och inte blev det bättre när vi kom fram till Göteborg och de som skulle komma med bussen inte var där.....det visade sig att de hade stannat på vägen och ätit hamburgare trots att vi nyss hade ätit lunch. ) Vi var på en gratis workshop i bildterapi som var mycket lyckad. Sedan tror jag att det för många var ett riktigt stort äventyr bara att komma till "storstaden" också.   


Idag har vi varit på "Rosendalsskolans dag", som är ett populärt årligt evenemang på Lilla Los skola. Eftersom vi är föräldrar så ingår det att vi ska jobba lite också. Lilla Lo hade alla rätt på tipspromenaden och vann en termos.


Senare idag ska H och Lilla Lo följa med till Färgelanda för första gången. Katterna hänger med förstås, och de ska sedan för första gången bo hos mig under veckan.


Jag har börjat fundera lite på kommande kattutställningar och det lutar lite åt att jag går på den som brukar vara i Mölndal i februari. Kanske tar jag då med mig både Cornelia, Elton och Frieda när jag ändå håller på. Kul om fler vill hänga på och ställa ut sina kissar!


Sedan behöver Elton avelsgodkännas också, men det går ingen passande utställning i närheten när han fyller 10 månader, så jag kanske bjuder hem ett par kattdomare i stället, vi får se. Alternativet är att jag tar med honom och Lilla Lo upp till Mormor G i Umeå, för någon gång runt den 17-18 april brukar Björkstakatten ha en utställning där.


Ni som känner mig vet ju att kattutställningar inte är min favoritsysselsättning direkt. För mycket snack och för lite hockey för min smak. Eller i alla fall för mycket dötid. Plus att jag egentligen är ganska skeptisk till skönhetstävlingar i alla former.  

Av Emelie - 2 oktober 2010 14:20

Nu ska vi inte besöka kattungekullen på ett tag, men så här skriver min kära fodervärd D:


"De små mår gott och vad jag vet, så har Åke lagt ut bilder på Picasan, men jag sk säga till honom.
 
De var avmaskade i måndags och klorna klipptes i början på veckan på alla :-)
De som ska tinga Felicia kan självklart ringa hit.
...
Det är full rulle nu med bus, lek och pip :-) Alla vill nu komma upp i knät på oss och spinner gott. Frieda är nog den som äter minst, då hon inte gick upp lika mycket i vikt och Fiorella har nästan kommit ikapp. Alla äter dock av allt, även mjukmat och toorna fylls på snabbt :-)"
Min kommentar: Så länge alla går upp i vikt är det ingen fara om någon ökar lite mindre.

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5 6 7 8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Oktober 2010 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skapa flashcards