Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 13 augusti 2010

Färggenetik

Av Emelie - 13 augusti 2010 08:28

Jenny skriver:


"hej! jag har en svart/grå/vit randig korthårig katthona och funderar ifall man parar henne med en helgrå långhårig hane, hur skulle kattungarna bli då? blir alla gråa eller blir dom randiga som honan? skulle gärna vilja veta :) / Jenny"

 

Svar:

Hej Jenny!


Ett lite förenklat svar:


Resultatet av din parning beror på tre saker:

1. Huruvida din hona är bärare av dilution (som kan ge grå färg).

2. Huruvida din hona är bärare av solida genen (som kan ge svarta eller helgråa ungar).

3. Huruvida din hona är bärare av långhårsgenen (som kan ge långhåriga kattungar).


Hur kan man veta om ens hona är bärare av ovanstående gener? Jo, man kan titta på föräldrarna eller avkommorna. Om din honas mamma eller pappa var antingen grå, enfärgad eller långhårig, så vet du att din hona är bärare. Likaså om du vet att din hona tidigare har fått ungar som var gråa, enfärgade eller långhåriga. Om inte, så blir det en överraskning vilka färger kattungarna får!


En sak är i alla fall säker: Om din hona inte är bärare av något av dessa anlag, så kommer dina kattungar alla att bli korthåriga mönstrade med eller utan vitt, precis som mamman.


Men kom ihåg: Nu känner jag inte till om din hona är en raskatt eller en huskatt, men det brukar vara mycket lättare att hitta köpare till raskatter än till huskatter. Det finns väldigt många hemlösa katter i världen. Om man funderar på att föda upp katter utan stamtavla, så tycker jag att det är bäst att se till att man har köpare klara till de kommande kattungarna innan man parar sin hona, för säkerhets skull. Annars finns risken att man får behålla alla kattungar hemma. (Den risken finns förstås för alla som föder upp katter, oavsett om katten har stamtavla eller inte.)

 
ANNONS
 
Jenny

Jenny

13 augusti 2010 12:29

Tack så mycke för ditt svar, de ä intressant å veta :) man kan ju aldrig bestämma hur en avkomma ska se ut :P men dom bli no fin iallafall =) /mvh Jenny

http://jennynyberg.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11
12
13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25
26
27 28 29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se