Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 6 juli 2010

Det här med övervikt hos katter

Av Emelie - 6 juli 2010 12:35

Idag tänkte jag inte skriva om min egen vikt, utan om kastrerade katters.  Kastrerade katter får lägre ämnesomsättning men större aptit än fertila katter, det är därför som de ofta snabbt börjar öka i vikt direkt efter operationen. Hanar blir för det mesta mer överviktiga än honor.


Flera av er läsare vet säkert att majoriteten av alla kasterade innekatter är överviktiga, och att en stor del av katter som får vara ute också är överviktiga. Det är faktiskt så att vi har blivit så vana vid att se tjocka katter att vi har börjat tro att det är normalt. En normalviktig katt tror vi är för smal. Eftersom de flesta veterinärer nuförtiden rekommenderar kastrering vid sex månaders ålder, så blir det också så att katter blir överviktiga tidigare. Tjocka katter rör sig mindre för att de är så tunga, och så blir det en ond cirkel. Överviktiga katter riskerar att utveckla diabetes och en massa andra så kallade vällevnadssjukdomar. Man gör alltså inte sin kasterade katt en tjänst om man ger den så mycket mat som den vill ha. (Självklart ska katten inte heller vara mager, och den får absolut inte svälta, då det kan vara farligt.)


Det jag rekommenderar är följande: Redan två veckor innan kastreringen så börjar du med torrfodret RC Young Male (lite magrare) eller RC Young Female. Dessa foder finns tyvärr bara hos veterinärer, men det är värt det lilla extra besväret att katten slipper bli för tjock. Du bör aldrig ge fri tillgång till foder åt en kastrat. I stället kan du mäta kattens vikt + omkrets runt mage/midja före kastreringen och sedan varje vecka efter kastreringen. Det är förstås normalt att katten växer, men inte att magen blir rund. Börja med den lägsta mängd torrfoder per dag som står på foderpåsen. Öka sedan mängden successivt om katten minskar i vikt/midjemått. En katt sedd uppifrån som är helt "rak" är egentligen för tjock. Det ska vara en liten inbuktning där deras midja sitter framför bakbenen.


Varje dag mäter du upp halva dagsmängden torrfoder på morgonen och halva på kvällen. Ge ingen annan mat än torrfoder på vardagarna. Vid speciella tillfällen (kanske en gång i veckan) byter du, om du vill, ut morgon- eller kvällsransonen mot våtfoder eller något annat som katten gillar. Låt aldrig katten ha både torr- och våtfoder framme samtidigt. Det brukar finnas anvisningar på Royal Canins våtfoderpaket hur stor mängd våtfoder som motsvarar kattens ranson av torrfoder. Lek med din innekatt en stund varje dag, till exempel samtidigt som du ser på TV (du kan exempelvis använda en laserpekare eller en vippa). Katten behöver mycket motion och stimulans för att må bra. Fortsätt att hålla koll på vikt och midjemått under resten av kattens liv. Byt inte foder de första sju åren, om inte katten blir allergisk mot fodret eller en veterinär rekommenderar något annat. Att katten kanske tycker bättre om en annan sorts foder är inget bra argument för att byta. Vid sju års ålder kan du börja vänja katten vid ett seniorfoder och du kan även öka mängden våtfoder lite.

  

På bilden underbara Kajsa, som hade lätt för att bli lite rund om magen.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10
11
12 13
14
15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2010 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se