Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under maj 2010

Av Emelie - 28 maj 2010 19:13

Lisen har varit inne i förlossningslådan nyss och "känt in sig". Så det kanske inte dröjer så länge ändå!

Av Emelie - 28 maj 2010 12:17

Köpt hankatt?

 

-Några goda råd till dig som köpt en raskattshane

 

Varför det behövs fler hanar i aveln


Du som har köpt en raskatt av hankön till sällskap har kanske aldrig tänkt på att du skulle kunna låta din hane få föra sina gener vidare genom att få en kull. De flesta som köper sällskapskatter brukar inte tänka på det, men faktum är att det är bra om fler hanar kan användas i aveln, eftersom varje kattindivid har en unik genuppsättning som är värdefull för den framtida aveln. Det är nämligen så att det ofta är brist på fertila hanar i våra kattraser, och det gör att rasen riskerar att få problem med inavel på lång sikt. Orsaken är att många raser är ganska små, dvs. det finns få individer i rasen. Då dröjer det inte många generationer förrän alla katter av den rasen är släkt med varandra.


Varför är det farligt med inavel? Jo, det beror på att de inavlade katterna genetiskt sett blir alltmer lika. Alla gener förekommer i par. En katt ärver alltid den ena genen från sin mamma och den andra från sin pappa. Om en katt är inavlad så är risken större att katten ärver två sjukdomsgener av samma sort. Om katten bara har en enda sjuk gen på en viss plats så är den kanske helt frisk, men om båda generna är defekta så blir katten sjuk. Ju fler gener som är lika, desto större är risken att katten råkar ärva samma sjukdomsgen från både sin mamma och pappa. Man har också sett att djur som är inavlade får ett sämre immunförsvar, och det vill man ju helst undvika. Använder man däremot så många kattindivider som möjligt i aveln, så blir den genetiska variationen större, och det blir lättare för uppfödarna att hitta partner till sina katter som är obesläktade. Ju fler kattindivider som kan få en enda kull, desto bättre är det alltså för rasen i framtiden.


Nu kanske du undrar varför det just är viktigt att använda fler hanar i aveln. Det beror på att det ibland kan vara jobbigt att hålla en hane fertil, och därför drar sig många för det. Det är ofta svårare att hålla en hane fertil som bor ihop med andra katter.


Nu är det viktigt att känna till att det är långt ifrån alla fertila hanar som blir besvärliga, och att just din hane kanske hör till dem som inte alls ylar eller urinmarkerar. Eller så blir han kanske jobbig först när han blir lite äldre, och redan hunnit få ett par kullar? Då kan man ju kastrera honom, och så har han ändå fått lämna sitt bidrag till aveln. Man kan alltid göra ett försök att hålla sin hane fertil, och skulle det inte gå så kan man snabbt ta med honom till veterinären för kastrering.


Det finns små knep man kan ta till för att hanen ska hålla sig lugn medan man väntar på att honan ska löpa. Ett är p-piller, som man faktiskt kan ge till hanar för att dämpa deras drift. Ett annat knep är medlet Feliway, som kan köpas hos veterinärer eller på Apotek. Det är ett ansiktsferomon som gör katten lugnare.


Själva parningen går oftast till så att honan får hälsa på hanen när hon är i höglöp. Båda ska vara kloklippta, för det kan ibland gå hett till när katter parar sig. Det är bra om kärleksparet kan vara i ett avgränsat rum under några dagar under den här tiden. Själva parningen går till så att hanen biter tag i honans nacke medan hon trampar med baktassarna. När han hittar rätt så vrålar honan till och börjar rulla sig på golvet och tvätta sig. Det är de upprepade parningarna som sätter igång honans ägglossning.



Tecken på att din hane börjar bli fertil

  • Urinen luktar illa.
  • Han är mer rastlös och orolig och vill gå ut ”hela tiden”.
  • Han kan jama högt och ofta, särskilt på nätterna.
  • Han urinmarkerar kanske genom att kissa stående mot träd, väggar osv.

Hur  du kan bidra till en friskare ras

 

Din hane behöver inte vara en katt som vinner en massa utställningar för att han ska kunna användas i avel. Det räcker med att han är frisk och inte har sjuka nära släktingar. Men en del katter är inte lämpade för avel trots att de är friska. Det kan till exempel bero på att för många av kattens släktingar redan har använts i avel, eller att katten utseendemässigt ligger för långt ifrån rasstandarden. För att få reda på om katten är lämplig för avel, så rekommenderar jag att du tar kontakt med din uppfödare. Uppfödaren kanske även har kontakter, så att du kan få hjälp med att få ut informationen att din hane finns tillgänglig för avel. Annars kan du ta kontakt med en rasring för din ras och be dem att lägga upp din hane på listan över tillgängliga avelshanar.


Det finns några saker som man behöver göra innan man kan para. För det första behöver hanen ha ett testikelintyg och ett navelbråcksintyg, som skrivs på baksidan av stamtavlan (vad gäller navelbråckfrihetsintyg, så räcker det med besiktningsintyget som man får med sig när man köper katten). Han behöver även vara vaccinerad. Vissa hanar behöver också avelsgodkännas av en kattdomare. Fråga också uppfödaren om det behövs göras några andra tester innan parning kan ske.


Sedan skriver man ett parningsavtal med honkattsägaren där man kommer överens om pris och plats för parningen med mera. Man brukar säga att hanen ska vara minst 10 månader när han paras första gången, men helst ett år.

Om din hankatt däremot skulle bli besvärlig med urinmarkeringar och ylanden på nätterna så är det självklart bäst att kastrera honom på en gång!



Av Emelie - 28 maj 2010 00:56

Katarina har lagt upp nya underbara bilder på sitt Facebookkonto. Dessa två är mina favoriter:

    

Visst vill man pussa på Dylan? Man ser att han liknar sin mamma Lisen. Tycker ni att han verkar må bra? Ja, jag håller med!   

Av Emelie - 27 maj 2010 22:24

Nu har jag skrivit två kattbroschyrer. En riktar sig till människor som funderar på att skaffa katt. Den andra riktar sig människor som nyligen har köpt en raskattshane. Jag är nöjd med båda broschyrerna och önskar att jag kunde visa dem här. Dessutom önskar jag att jag hade råd att trycka upp broschyrerna, särskilt den som riktar sig till nya kattägare.

Av Emelie - 27 maj 2010 16:54

Då har jag ett tips! Bli jourhem åt en dräktig hona från ditt närmaste katthem! Då gör du en god gärning samtidigt som du får gosa med en massa söta kattungar! Just nu söker Kattfoten i Halmstad ett sådant hem åt en dräktig hona. Om jag inte hade varit kattallergisk så skulle jag definitivt ha funderat på detta alternativ till att föda upp raskatter! Många kanske tror att man kan tjäna mycket pengar på att föda upp raskatter, men sanningen är att de flesta kattuppfödare faktiskt går back om man räknar in alla utgifter. (Tro mig, jag har räknat på det!) Varför inte bli jourhem åt en kattkull i stället? På Kattfoten i Halmstad betalar katthemmet för mat och sand, vilket är en stor fördel, eftersom det kostar mycket att föda upp en kull. Känner du dig osäker på hur man gör när man föder upp en kull? Fråga mig, jag delar gärna med mig av mina kunskaper om kattuppfödning!


Det fanns ingen bild på honan som behöver jourhem, men däremot fanns det en bild på charmige Malibou, som också söker nytt hem:

  

Det är ovanligt att katter har en sån oregelbunden fläck på nosen, men väldigt gulligt! Vackre Malibou är ett år gammal. Ju mer jag ägnar mig åt kattuppfödning desto mer har jag börjat älska alla katter och alla djur överhuvudtaget. Hoppas Malibou får ett nytt bra hem snart!  

Av Emelie - 27 maj 2010 13:35

Helena skriver: "Oh, så spännande detta är! Tror du att ungarna kan komma tidigare alltså? Kan du känna hur många det är på "buppandet"?"

Mitt svar: Ungarna kan komma tidigare, men Lisen har ju fått ungar tidigare, och då var hon väldigt punklig. Jag kan inte känna hur många ungar det är, men det buppar på lite olika ställen, så fler än en är det definitivt.

 

Att döma av viktuppgången så ska det vara fem kattungar i magen. Man brukar räkna med att varje unge ger en viktuppgång på 250 gram, men förra gången innan förlossningen så tydde uppgången på 7 ungar, fast det blev 6. Den här gången tyder viktuppgången på 6 ungar, så jag tror det blir 5, vilket är en lagom stor kull, tycker jag. Jag älskar stora kullar, men de får inte vara för stora, för du blir det för tungt för kattmamman.

Av Emelie - 27 maj 2010 09:34

Nu har jag kommit in i den fasen när jag inte vill vara borta från hemmet för att jag inte vill missa Lisens förlossning. I natt och följande nätter ska jag sova i bäddsoffan i vardagsrummet. Lisens mage ser ut som en mogen frukt. Hon följer mig runt i lägenheten och ser till att gosa extra mycket. Jag håller ofta händerna på hennes mage och känner hur det "buppar" därinne. Jag tror att Lisen också längtar, för hon har blivit ställföreträdande mamma åt Cornelia. Hon ropar på Cornelia med ett sånt där kuttrande ljud som om Cornelia var hennes unge och sedan tvättar hon henne och myser precis som på bilderna jag la upp senast.


Igår hade vi avslutning i kattkursen. Alla andra sa att de tyckte att kursen var mastig och att det var svårt att hinna med. Jag var den enda som önskade mig extrauppgifter. Men nu har jag fått en extrauppgift som är så svår att kanske till och med jag går bet på den. Den heter Diabolicus Maximus. Vi får se, jag har inte gett upp ännu.  

Av Emelie - 26 maj 2010 16:28

Tack alla ni som har skrivit uppmuntrande kommentarer!  


Idag har jag tagit reda på mer om vad som gäller om det här med Lyftplatser. Just den Lyft-platsen som jag ska gå innebär att jag först ska vara med på en sorts söka-jobb-och-kartlägga-förutsättningar-utbildning på Eductus i fem veckor. Som tur är så är det bara 3 timmar om dagen, så det ska jag nog klara av. Sedan, tack och lov, så får jag ta 20 dagar ledigt innan jag börjar på min praktikplats, som kommer att vara inom Göteborgs kommun. Man blir tilldelad en plats, men man får önska vart man vill komma, och de kollar lite så att praktikplatsen ska passa ihop med personen. Sammanlagt pågår alltihop i 6 månader. Jag tycker att det verkar helt okej. Har alltid sagt att jag helst vill jobba inom den offentliga sektorn, så om jag bara får vettiga arbetskamrater så ska det nog gå bra.


Jag och H kan ta ledigt i skift i sommar så att Loflickan inte behöver gå så mycket på fritids.


Det där med Högsbokyrkan verkar så osäkert än så länge, så jag tror nog att jag kommer att att skippa det.


Men jag vidhåller att Arbetsförmedlingen kunde ha skött detta på ett mycket bättre sätt. Att bara skicka iväg ett brev så där utan förklaring känns väldigt oproffsigt. Enligt kvinnan på Eductus som jag ringde till så var det egentligen meningen att vi skulle ha fått med information med brevet. Jag tror faktiskt att jag skulle ha kunnat sköta det där Arbetsförmedlingsjobbet bättre (men de är kanske överbelastade med arbete, vad vet jag). Sökte förresten jobb som Arbetsförmedlare för ett tag sedan, men fick det inte. De hade fått in över 800 ansökningar....

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
          1
2
3
4 5 6 7 8
9
10 11 12 13
14
15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Maj 2010 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skapa flashcards