Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 28 maj 2010

Om hankatter och avel - läs innehållet i min kattbroschyr!

Av Emelie - 28 maj 2010 12:17

Köpt hankatt?

 

-Några goda råd till dig som köpt en raskattshane

 

Varför det behövs fler hanar i aveln


Du som har köpt en raskatt av hankön till sällskap har kanske aldrig tänkt på att du skulle kunna låta din hane få föra sina gener vidare genom att få en kull. De flesta som köper sällskapskatter brukar inte tänka på det, men faktum är att det är bra om fler hanar kan användas i aveln, eftersom varje kattindivid har en unik genuppsättning som är värdefull för den framtida aveln. Det är nämligen så att det ofta är brist på fertila hanar i våra kattraser, och det gör att rasen riskerar att få problem med inavel på lång sikt. Orsaken är att många raser är ganska små, dvs. det finns få individer i rasen. Då dröjer det inte många generationer förrän alla katter av den rasen är släkt med varandra.


Varför är det farligt med inavel? Jo, det beror på att de inavlade katterna genetiskt sett blir alltmer lika. Alla gener förekommer i par. En katt ärver alltid den ena genen från sin mamma och den andra från sin pappa. Om en katt är inavlad så är risken större att katten ärver två sjukdomsgener av samma sort. Om katten bara har en enda sjuk gen på en viss plats så är den kanske helt frisk, men om båda generna är defekta så blir katten sjuk. Ju fler gener som är lika, desto större är risken att katten råkar ärva samma sjukdomsgen från både sin mamma och pappa. Man har också sett att djur som är inavlade får ett sämre immunförsvar, och det vill man ju helst undvika. Använder man däremot så många kattindivider som möjligt i aveln, så blir den genetiska variationen större, och det blir lättare för uppfödarna att hitta partner till sina katter som är obesläktade. Ju fler kattindivider som kan få en enda kull, desto bättre är det alltså för rasen i framtiden.


Nu kanske du undrar varför det just är viktigt att använda fler hanar i aveln. Det beror på att det ibland kan vara jobbigt att hålla en hane fertil, och därför drar sig många för det. Det är ofta svårare att hålla en hane fertil som bor ihop med andra katter.


Nu är det viktigt att känna till att det är långt ifrån alla fertila hanar som blir besvärliga, och att just din hane kanske hör till dem som inte alls ylar eller urinmarkerar. Eller så blir han kanske jobbig först när han blir lite äldre, och redan hunnit få ett par kullar? Då kan man ju kastrera honom, och så har han ändå fått lämna sitt bidrag till aveln. Man kan alltid göra ett försök att hålla sin hane fertil, och skulle det inte gå så kan man snabbt ta med honom till veterinären för kastrering.


Det finns små knep man kan ta till för att hanen ska hålla sig lugn medan man väntar på att honan ska löpa. Ett är p-piller, som man faktiskt kan ge till hanar för att dämpa deras drift. Ett annat knep är medlet Feliway, som kan köpas hos veterinärer eller på Apotek. Det är ett ansiktsferomon som gör katten lugnare.


Själva parningen går oftast till så att honan får hälsa på hanen när hon är i höglöp. Båda ska vara kloklippta, för det kan ibland gå hett till när katter parar sig. Det är bra om kärleksparet kan vara i ett avgränsat rum under några dagar under den här tiden. Själva parningen går till så att hanen biter tag i honans nacke medan hon trampar med baktassarna. När han hittar rätt så vrålar honan till och börjar rulla sig på golvet och tvätta sig. Det är de upprepade parningarna som sätter igång honans ägglossning.



Tecken på att din hane börjar bli fertil

  • Urinen luktar illa.
  • Han är mer rastlös och orolig och vill gå ut ”hela tiden”.
  • Han kan jama högt och ofta, särskilt på nätterna.
  • Han urinmarkerar kanske genom att kissa stående mot träd, väggar osv.

Hur  du kan bidra till en friskare ras

 

Din hane behöver inte vara en katt som vinner en massa utställningar för att han ska kunna användas i avel. Det räcker med att han är frisk och inte har sjuka nära släktingar. Men en del katter är inte lämpade för avel trots att de är friska. Det kan till exempel bero på att för många av kattens släktingar redan har använts i avel, eller att katten utseendemässigt ligger för långt ifrån rasstandarden. För att få reda på om katten är lämplig för avel, så rekommenderar jag att du tar kontakt med din uppfödare. Uppfödaren kanske även har kontakter, så att du kan få hjälp med att få ut informationen att din hane finns tillgänglig för avel. Annars kan du ta kontakt med en rasring för din ras och be dem att lägga upp din hane på listan över tillgängliga avelshanar.


Det finns några saker som man behöver göra innan man kan para. För det första behöver hanen ha ett testikelintyg och ett navelbråcksintyg, som skrivs på baksidan av stamtavlan (vad gäller navelbråckfrihetsintyg, så räcker det med besiktningsintyget som man får med sig när man köper katten). Han behöver även vara vaccinerad. Vissa hanar behöver också avelsgodkännas av en kattdomare. Fråga också uppfödaren om det behövs göras några andra tester innan parning kan ske.


Sedan skriver man ett parningsavtal med honkattsägaren där man kommer överens om pris och plats för parningen med mera. Man brukar säga att hanen ska vara minst 10 månader när han paras första gången, men helst ett år.

Om din hankatt däremot skulle bli besvärlig med urinmarkeringar och ylanden på nätterna så är det självklart bäst att kastrera honom på en gång!



 
 
Ingen bild

maria-_-nilsson@hotmail.com

28 maj 2010 13:16

Har en hane,om någon är intresserad:)
mariaskatter.blogg.se

 
Marie

Marie

28 maj 2010 17:15

Jag tycker du glömmer en väldigt viktig bit, nämligen HCM- FIV och Felv-test innan parning, detta är en kostnad på ca 2000 kr. Finns förmodligen inte många honkattsägare som vill låna en hane som får går fritt ute heller. Sedan finns det många hanar som funkar att vara fertila, utan att "bete" sig även om det finns andra katter i familjen. Jag har en 4-åring som inte markerar och han går tillsammans med bla 3 fertila honor utan problem.

http://www.maollichs.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
          1
2
3
4 5 6 7 8
9
10 11 12 13
14
15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Maj 2010 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Ovido - Quiz & Flashcards