Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under april 2010

Av Emelie - 24 april 2010 20:47

    

ANNONS
Av Emelie - 24 april 2010 20:46

      

ANNONS
Av Emelie - 23 april 2010 00:53

  

Lisen är solidbärare, och kanske även dilutionsbärare!


Idag har jag gjort en sån spännande kalkyl. Jag har räknat ut att det faktiskt är 50% chans att kattungarna i E-kullen kan bli solida (svarta eller svartvita)! Det beror på att jag vet sedan tidigare att Lisen är bärare av solid färg, och jag vet också att Jaspers mamma är bärare. Om Jasper är bärare så kommer statistiskt sett en fjärdedel av kattungarna i kullen som föds i slutet av maj att bli solida! (Det är alltid skoj när kattungarna kan bli olika färger.)


Sedan är det också så att både Lisens pappa och Jaspers mamma är bärare av dilution (vilket innebär att kattungarna kan bli blåmönstrade eller blåvitmönstrade). Det betyder också att sannolikheten för att båda föräldrarna till E-kullen ska vara dilutionsbärare är 25%. Om båda är dilutionsbärare så blir en fjärdedel av kattungarna blåmönstrade! Jag har aldrig fått någon blå kattunge i tidigare kullar, så det vore verkligen spännande! Tänk om det både blir svarta och blåa ungar i kullen! Och det är ju inte särskilt svårt att räkna ut dessa sannolikheter heller, när man väl kommer igång!  Sedan vet vi också att enligt statistiken så kommer hälften av ungarna i kullen att få vita fläckar, så det kan bli många olika kombinationer av färger och mönster.


Okej, hur stor är sannolikheten att en unge ska bli solid blå, alltså blå utan mönster? Det måste bli 0,5 (sannolikheten för att en unge ska bli solid) gånger 0,25 (sannolikheten för att en unge ska bli diluterad, dvs blå) = 0,125. Sannolikheten för att det ska kunna bli blå solida ungar i kullen är alltså 12,5%.


Nu kanske ni undrar hur jag kan veta att en katts föräldrar är bärare av anlaget som gör att kattungarna kan bli blå. Jo, det är faktiskt lätt. Man kollar bara om föräldrarna har fått några diluterade avkommor, och det har de i det här fallet. Därför kan jag veta att de bär på anlaget.


Ja, jag vet att jag är en kattnörd!  

Av Emelie - 22 april 2010 20:41

  

Om inte, gå in och kolla här! Idag kom jag på att jag ska göra reklam för Kattkommando Syd nu när jag ändå har en hemsida. Finns på Kontakt-sidan. Sen har jag gjort några andra småjusteringar också. Bilden visar Adelle, som jag är försäkringsfadder åt. Hon är så himla fin, den kattflickan.

Av Emelie - 22 april 2010 14:11

Apropå vita katter så är tydligen det helvita dominanta anlaget i homozygot form dödligt (enligt en teori). Det betyder alltså att alla katter med genotypen WW dör i fosterstadiet. Därför är det inte så smart att para två vita katter med varandra.


Det är också så, vilket jag kände till sedan tidigare, att vita katter med blå ögon löper större risk för dövhet än gulögda vita katter. Smartare därför, om man ska avla på vitt, att välja gulögda katter. (Men blåögda katter ääääär ju så fina! Ja, jag vet. Läste en bok skriven 1903 av en perserkattuppfödare. På den tiden var vita blåögda perserkatter den i särklass populäraste "rasen". Man ansåg på den tiden att olika färger på perser var olika raser.) Vita katter med maskad genotyp under det vita kan ha riktigt klarblå ögon. Exempel på en sådan katt är "foreign white", en vit siames.

  

Bilden visar gulögda vita Findus, som bor på Kattfotens djurhem i Halmstad. Visst är han fin! Han ser långhårig ut också. Om jag inte hade varit allergisk och inte varit kattuppfödare så....  


På Kattfoten söker man förresten just nu en amma, som kan ta hand om en treveckors upphittad kattunge. Har du en kattmamma med ungar? Då kan du kanske hjälpa till!

Av Emelie - 21 april 2010 22:37

En av de saker som jag gillar mest med att ha barn är att man kan köpa gulliga kläder till dem.   Men nu börjar Loflickan bli så stor att alla de gulliga kläderna är för små. Härom dagen insåg jag att vi är ute i elfte timmen och att vi måste skynda oss om vi ska kunna köpa några fler Småfolk-kläder till henne. Så det blev shopping på Ajabajakids på nätet. Tack och lov fanns det en gullig tröja med katter i hennes storlek, och nu är jag så glad för att tröjan passade!   

  


Av Emelie - 21 april 2010 17:00

Jo, jag är ju så himla intresserad av att lära mig mer om katter och kattuppfödning, men jag har haft svårt att hitta lite mer avancerad litteratur. Men nu har jag hittat en kurs på universitetet om katt- och hundmat, som jag visserligen inte kan gå, men tack vare att jag har tagit reda på vilken kurslitteratur de har, så kan jag läsa den litteraturen själv. Smart va? Här är litteraturlistan, för er som också vill läsa.

Av Emelie - 21 april 2010 16:44

Det är sällan jag hittar riktigt bra bloggar, men det här är en av dem! Och detta trots att bloggen inte alls handlar om katter. Den tjejen kan verkligen skriva!

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5
6
7 8 9 10 11
12 13 14 15
16
17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
29
30
<<< April 2010 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se