Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 30 mars 2010

Mina avelskombinationer!

Av Emelie - 30 mars 2010 11:53

  

G2-kursen som jag läser nu i Pawpeds är verkligen jätteintressant och inspirerande! För skojs skull tänkte jag göra en liknande analys av mina egna avelsjur och de inplanerade parningarna:  


Vi börjar med Lisen. Lisen kommer från en intressant kombination av föräldrar, som inte är så spridda i rasen som helhet. Hennes mors linjer är ovanliga i Sverige, medan hennes far har gett lite fler kullar i Sverige, men som sagt inte i världen som helhet. Av den anledningen tycker jag att det är bra att Lisens linjer används i aveln. Lisen har alltid varit frisk och kry, och hennes hjärta är testat för HCM för tredje gången utan anmärkning.


Lisen är inte världens mest rastypiska sibir. Hennes päls har jättebra längd, med den är för mjuk. Hennes ögon har jättefin form och placering, men ska man vara riktigt petig, så är de lite i rundaste laget, de får i alla fall inte vara rundare. Kroppen utgör en fin rektangel i formen med de karaktäristiska korta benen och hon är medelstor, inte stor. Önskvärt hade dock varit lite mindre långsmal kropp och lite kraftigare benstomme. Öronen passar bra ihop med huvudet, men hade kunnat vara lite mindre och mindre spetsiga. De hade också kunnat sitta lite mer isär. Hennes haka är lite för svag, även om sibbar ska ha svaga hakor. Hennes huvud har breddat sig bra sedan hon var liten, men hade kunnat vara ännu bredare över nospartiet. Hennes ungar har fått ett härligt "vilt" utseende som jag gillar. Kattungarna har även fått en snyggt symmetrisk spridning av de vita fläckarna (de som ärvt hennes vita fläckar, alltså). Lisens största tillgång är den fina rundade profilen som man ser om man tittar på nosen från sidan. Det är ganska sällsynt med en sån fin profil bland katter i Sverige.


Lisen är en lugn och stabil katt, som inte gör så mycket väsen av sig. Nya miljöer klarar hon galant: hon finner sig snabbt tillrätta. Men hon har temperament: gillar inte att bli upplyft eller fasthållen mot sin vilja.


Inavelsgraden mellan Lisen och Jasper är beundransvärt låg: 0% på 4 generationer, 0,391% på 5 generationer och 0,566% på 10 generationer.


Kombinationen Lisen och Jasper ser väldigt bra ut: Jasper är ju otroligt social och gosig och lätt att hantera, så han kan kompensera för att Lisen inte gillar att bli upplyft. Båda har jättefin pälslängd, men Jasper kan kompensera för att Lisens päls är för mjuk. Överhuvudtaget så kompenserar Jasper fint för Lisens brister, så jag tror att kattungarna blir jättefina. Jasper har väl inte världens kraftigaste haka, men den är bättre än Lisens. Det enda som Lisen kan kompensera Jasper för exteriört är att hon har bättre profil än han, men hennes största tillgång är egentligen stamtavlan: båda hennes föräldrar är importerade från Ryssland och ger ett bra tillskott till genpoolen för rasen. Jaspers linjer har däremot använts mycket här i Sverige, men han är, som sagts i tidigare inlägg, en mycket bra representant för sin ras. En liten detalj är att både Lisens och Jaspers ögon är rastypiska, men åt det rundare hållet. Detta kan jag därför vara observant på när jag väljer en avkomma att gå vidare med i aveln.


  

Okej, då går vi vidare till Amanda. Amanda är mer rastypisk än Lisen, så kombinationen med Jasper kommer förhoppningsvis att ge kattungar som går bra på utställningar. Huvudformen och ögonen är i mitt tycke perfekta. Öronen är helt okej, kanske sitter de lite högt på huvudet, men de är ändå fina, pälskvaliteten är super, men den hade kunnat vara lite längre (dock får man tänka på att Amanda är innekatt och att katter som får vara ute får längre päls). Hon har den där kraftiga, rektangulära kroppen som man vill se hos sibirer, även om benstommen hade kunnat vara ännu kraftigare i en idealisk värld.


Amandas mammas linjer är ganska välanvända om man tittar på hela Europa, och hennes pappas linjer har använts relativt mycket här i Sverige. Inavelsgraden med Jasper är ändå inte särskilt hög: 0% på 4 generationer, 1,37% på 5 generationer och 4, 53% på 10 generationer, vilket är en ganska medelhög inavelsgrad bland sibbar här i Sverige (vi i Sverige är duktiga på att hålla inavelsgraden låg).


Jasper kan kompensera för Amandas lite kortare päls. Jasper är också mer social än Amanda. Amanda är visserligen social, men hon kan bli lite försiktig i nya situationer. Amandas mamma Evora har, precis som Jasper, en varm och gyllene färgton, som jag hoppas ska ges vidare till kattungarna. Båda de blivande föräldrarna är, som sagt, nära det ideal som jag har för en sibirisk katt. Enda nackdelen är alltså att linjerna är ganska välanvända. Amanda har, precis som Jasper, varit frisk och kry, så vi hoppas på friska och fina kattungar från den här kombinationen också. Hon ska testas en andra gång för HCM innan parning. En bra sak med Amanda är att hon kommer att vara två år när hon paras, så om hon inte har HCM när hon testas nästa gång så är risken lägre att hon alls kommer att utveckla sjukdomen. Planen är att Amanda bara ska få en enda kull. Det är bra för den genetiska spridningen i rasen att flera kattindivider används i aveln.


Här är några nytagna bilder på Lisen:

      

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6
7
8 9 10
11
12
13
14
15 16 17 18 19 20 21
22
23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Mars 2010 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se