Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 2 mars 2010

Att skaffa katt

Av Emelie - 2 mars 2010 17:54

  

Bilden visar huskatten Kajsa, som är en underbart social och trevlig kisse.


Sedan jag blev uppfödare har jag lärt mig massor om vad man kan tänka på innan man skaffar katt, som jag tror att du som funderar på att skaffa katt kan ha nytta av. Här är några frågor du kan ställa dig:


Har du råd?


Även om det kostar mindre att äga en katt än en häst eller hund, så får man ändå räkna med att lägga ut ett antal tusenlappar per år. Det som brukar kosta mest är sand, mat, försäkring, klösträd (jätteviktigt för en innekatt) och veterinärbesök. Jag tycker absolut inte att man ska snåla in på maten: om du väljer ett kvalitetstorrfoder från en djuraffär så optimerar du chansen att katten får ett långt, friskt liv, och du sparar in på framtida veterinärkostnader.

Har du tid?


Om man jobbar väldigt mycket eller reser ofta så passar det kanske inte så bra att ha katt. Man brukar säga att en katt inte ska lämnas ensam i mer än 8 timmar i sträck. Om du reser bort så kan du avtala med en kattvakt som komma får hem till dig och se till katten. Katter är annars anpassningsbara djur och det fungerar bra att ha katt även om man jobbar heltid.


Raskatt eller huskatt?


För att veta om en katt är en raskatt eller en huskatt så behöver du kolla om den har en stamtavla. Katter utan stamtavla är alltid huskatter, eller, som de även kallas, "bondkatter". Fördelen med en huskatt är att de kostar mindre i inköp. De passar även ofta bra som utekatter. Nackdelen är att man ofta vet väldigt lite om deras bakgrund: hur bra näring de har fått under uppväxten (vilket påverkar deras hälsa under resten av livet), hur vana de är vid människor och om det finns några medfödda sjukdomar.


Fördelen med en raskatt är att det är lättare att förutse hur katten kommer att bli som vuxen. Duktiga uppfödare ser till att katten får bästa möjliga uppväxt, och katten blir därför ofta social och harmonisk som vuxen. Du kommer att kunna få många bra råd och tips från din uppfödare, så se till att välja någon som du känner förtroende för. Man kan själv lätt ta reda på om katten är inavlad, vilket medför större risk för sjukdomar (be att få titta på stamtavlan och kolla om något namn förekommer mer än en gång, då är katten mer eller mindre inavlad). Man kan gärna innan köpet ta kontakt med en rasring för den ras man är intresserad av, och få råd och tips på vilka kattungar som är fria från kända ärftliga sjukdomar, samt vilka uppfödare som är ansvarsfulla. Nackdelen med en raskatt är att den kostar mer i inköp, och att det kan finnas inavelsproblem inom vissa raser, detta gäller särskilt ovanliga raser, eftersom de har en liten genpol (kraftigt inavlade katter får ibland sämre immunförsvar).


Långhårskatt eller korthårskatt?


Långhårskatter har ofta mjukare päls än korthårskatterna, men de kräver å andra sidan mer pälsvård. Inte bara raskatter utan även huskatter kan vara långhåriga, förstås. Det finns även nakenkatter. Fördelen med dem är att de inte fäller hår, men nackdelen är att de kan vara mer känsliga, de ska till exempel inte hållas utomhus.


Vilken uppfödare ska jag välja?


Alla honkattsägare vars hona får en kull är per definition uppfödare. Men det är en milsvid skillnad mellan en kunnig och seriös uppfödare och en som "bara råkat få en kull". Personligen tycker jag av princip att man aldrig ska köpa en huskatt av en uppfödare, eftersom de som föder upp huskatter bidrar till att det finns så många hemlösa katter som ingen tar hand om. (Undantag är kanske om någon av misstag fått en kull, men sedan väljer att kastrera katten och inte föda upp fler kullar.) Ju fler människor som underlåter att kastrera sina katter desto större blir problemet med hemlösa katter som far illa. Jag tycker inte heller att man ska ta emot en kattunge gratis, bättre då att erbjuda sig att bekosta vaccination, besiktning och chipmärkning innan flytten hemifrån.


Vill man ha en huskatt så tycker jag i stället att man i första hand ska köpa sin katt från ett katthem, därför då är man en del av lösningen snarare än en del av problemet. Här finns en lista på Sveriges katthem. När du väljer katt från ett katthem, så är det lämpligt att i första hand välja en eller ett par katter som är sociala och sällskapliga, eftersom de fungerar bäst som sällskapskatter. Väljer man en "skyggis" så får man vara beredd på att det kan ta lång tid innan katten känner sig trygg i sitt nya hem.


Om man ändå av någon anledning vill köpa huskattunge från en uppfödare eller om man väljer att köpa en raskatt från en uppfödare så kan man vara uppmärksam på följande "varningssignaler":

  • Någon eller flera av katterna ser sjuka ut: pälsen eller ögonen är kanske livlösa, de är avmagrade eller någon av katterna har vattnig diarré. (Risk för att kattungarna är smittade av någon sjukdom.)
  • Kattmamman är väldigt skygg eller rädd. (Detta kan gå i arv.)
  • Det finns fler än 5 vuxna katter i hemmet. (Risken för virusinfektioner ökar.)
  • Katterna bor inte i uppfödarens hem som en del av familjen. (Kattungarna blir då inte lika vana vid vardagsljud och mänsklig kontakt, och blir inte lika välsocialiserade som de annars skulle ha blivit.)
  • Uppfödaren erbjuder dig att hämta katten före den fyllt 12 veckor. (Detta kan förstås låta väldigt lockande för dig som snart vill få hem din katt, men tyder på okunnighet hos uppfödaren: kattungar som lämnar mamman för tidigt får ofta beteendeproblem som vuxna.)

En tumregel är: Köp aldrig en katt från en oseriös uppfödare för att du tycker synd om katten! Då kommer uppfödaren troligen att fortsätta föda upp katter som inte får en bra uppväxt.


Lugn eller aktiv katt?


Till dig som vill ha en lugn katt så vill jag ge rådet att köpa en vuxen katt eller en långhårskatt. Särskilt rasen perser är kända för sitt lugna temperament. Nackdelar med perserrasen är att du får räkna med att borsta pälsen varje dag och att vissa perserkatter kan ha problem med andning och tårkanaler på grund av rasens platta nosar.


Vill du ha en katt som gillar att leka och busa mycket och som har massor av energi, så rekommenderar jag en kattunge eller ungkatt, eller att du väljer en ras som är lång och smal i kroppen och har kort päls. Några exempel på sådana raser är abessinier, siames, oriental och bengal.


En eller två katter?


Om du väljer att köpa en kattunge eller ungkatt så kan du faktiskt lika gärna välja två på en gång, detta gäller särskilt om alla i familjen är borta på dagarna, och om du väljer att hålla katterna som innekatter. Du kan även skaffa en till katt när den första är några månader gammal. Då aktiverar katterna varandra och har gott sällskap av varandra, men katter brukar trivas jättebra som ensamkatter också. Vuxna katter vill i vissa fall helst vara ensamkatter, eftersom de kanske är vana vid det sedan de var unga.


Hur sköter man katten?

 

Detta bör du göra varje dag:

  • Ge katten en viss uppmätt mängd torrfoder eller våtfoder två gånger dagligen. (Anpassa maten efter kattens vikt och ålder.)
  • Byt vatten i vattenskålen.
  • Ta bort klumparna ur sandlådan.
  • Lek en stund med katten.
  • Kolla att katten verkar må bra, var uppmärksam på tecken som kan tyda på sjukdom eller skada. Kontakta veterinär om du är osäker.

När katten är en unge, kolla att uppfödaren har gjort följande (annars behöver du själv göra det):

  • Avmaskat kattungen mot spolmask.
  • Vaccinerat kattungen.
  • Chipmärkt och registrerat kattungen.
  • Veterinärbesiktigat kattungen.

Detta bör du göra när katten fyller 6 månader:

  • Ta med katten till veterinären för kastrering.
  • Om katten inte är chipmärkt, vaccinerad eller avmaskad, så gör det nu.

Detta bör du göra när katten fyller ett år:

  • Vaccinera katten och be samtidigt att veterinären kollar så att kisse verkar må bra. Fråga när nästa vaccination bör ske.

 
 
Margita

Margita

3 mars 2010 12:09

Herregud vilket långt och informativt inlägg!! Jättebra! Det är lätt att glömma bort hur lite jag visste om katten och kattens skötsel när jag köpte min första Sibbe och hur saker och ting sakta men säkert har blivit självklarheter. ;-)
Tack igen för att du sprider kunskap om katten!

http://sengas.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Daniel

4 mars 2010 18:48

Vldigt bra och informativt inlägg för mig som funderar på att skaffa en Sibirisk katt!
Jag har en fråga, hur stor lägenhet skulle du rekommendera som minimum för att ha en Sibirisk katt?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6
7
8 9 10
11
12
13
14
15 16 17 18 19 20 21
22
23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Mars 2010 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skapa flashcards