Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 26 februari 2010

Ytterligare en fråga om neva masquerade

Av Emelie - 26 februari 2010 20:34

Katarina undrar: "Har varit inne och försökt mig på att förstå skillnaden mellan sibbar och neva masquerade. I mitt otränade öga ser de nästan lika dana ut och när jag läser om dem så är det att de har "mask"... men snälla förklara för en fullständigt oinvigd :)"

 

Mitt svar: Egentligen är det ganska enkelt: En neva och en sibbe är exakt samma katt med den skillnaden att nevan har ett annat mönster (det heter inte färg, även om man kan tycka att det är en färg). Det mönstret kallas ibland "maskad", ibland kallas det "siamesfärgad". Det är alltså så att hela katten är cremevit utom nos, öron och tassar, som är färgade. Ögonen är, till skillnad från sibbens, blå. Orsaken till att ögonen blir blå är att det maskade anlaget är ett sorts albinoanlag.


Maskningen är temperaturkänslig så när kattungen föds är den helt vit, men sedan gör den kallare temperaturen på de utstickande kroppsdelarna att katten får färg där. Det finns även andra raser som är maskade: ragdoll, helig birma, balines, seychellois och siames. En del raser, som perser, kan vara antingen maskade eller fullfärgade. Maskfärgen kan variera, beroende på vilka färggener katten bär på. Den kan alltså vara till exempel svart, blå, röd, eller sköldspaddsfärgad, och antingen solid eller mönstrad. Det maskade mönstret orsakas av en recessiv gen som kallas cs-genen. På grund av att genen är recessiv så kan en sibirisk katt vara bärare av anlaget utan att det syns utanpå katten. Om en sådan katt paras med en annan sibir som också är bärare så kommer i genomsnitt en fjärdedel av kattungarna att bli nevor, som alltså är en syskonras till sibbarna.


Så långt allt gott och väl. Men nu är det så att den sibiriska rasen är en skogsras, precis som maine coonen och den norska skogskatten, och många uppfödare tycker inte att det maskade mönstret passar på en skogskatt. Dessutom känner de sig kanske lite utkonkurrerade av uppfödarna till den nya rasen neva masquerade.


Det finns teorier om att de tidigaste ryska uppfödarna tyckte att maskade katter var "finare" än sibben, som ju "bara" var en bondkatt. Och därför började de para sibirerna med maskade siameser och kanske perser och birmor, så resultatet blev en genetisk soppa, som visserligen gör att den genetiska spridningen blir väldigt stor, men som å andra sidan gör att den "ursprungliga" skogskatten går förlorad. Nevauppfödare hävdar då i stället att det visst fanns maskade bondkatter kring floden Neva, och att en del av de första sibirerna faktiskt var maskade. Vi som föder upp traditionella sibirier vill ofta ha så lite nevainblandning som möjligt, dels för att vi tror att risken är större att en neva har en massa andra raser inblandade, och dels för att vi helst inte vill ha sibiriska avelskatter som är bärare av det maskade anlaget. En del uppfödare gentestar därför sina katter. Men problemet kan då bli att vanliga kattuneköpare, som inte känner till bakgrunden, tror att det här med cs-genen är någon sorts sjukdom, fastän det inte har någonting alls med hälsan att göra om en katt bär cs-genen eller inte, och för en sällskapskatt spelar det ingen som helst roll.


Men som situationen ser ut idag, så går det inte att hitta någon sibirisk katt som är fullständigt "ren" från inblandning av andra raser, vilket vi får acceptera. Det vi däremot kan göra är att undvika att para nevor med sibirier som inte är bärare av cs-genen, eftersom det kommer att bli svårare för dem som inte vill avla fram nevor om merparten av sibirerna blir bärare. I vissa andra länder är nevor lika vanliga som sibirier, och de paras fritt med varandra. Nevor är ju väldigt söta, och därför är det många som gillar dem.


Ja, som du förstår så är detta mer komplicerat än man först kan tro, och det har varit många starka känslor kring denna fråga bland uppfödare. Inte i någon annan fråga har väl vågorna gått så höga som kring nevafrågan. På ett sätt kan man faktiskt tycka att det är lite konstigt, eftersom det "bara" handlar om utseendet på katterna, men för många uppfödare är detta väldigt känsligt. Nevauppfödarna har väl inte känt sig så välkomna i SäSK, och beslutade därför att starta en egen förening, SIgNE.


Om man skulle jämföra med syskonraserna abessinier och somali, där båda har samma rasstandard, men somalin är långhårig (långhårsgenen är också recessiv), så har man där valt att ha avelsrestriktioner för att det ska bli lättare för abessinieruppfödare som inte vill föda upp somali. Och en liknande rekommendation finns nu alltså bland uppfödare hos Sällskapet sibirisk katt, men inte hos SIgNE. Hos Sällskapet sibirisk katt så får man däremot inte annonsera kullar med nevor, vilket gör att det blir lite konstigt om man skulle få en kull med både nevor och sibbar....

 
ANNONS
 
Ingen bild

Katarina och Dylan

27 februari 2010 20:16

Oj oj... det var en riktig härva det här... men nu fattar jag iaf skillnaden... tror jag ;)
Kan hälsa från Dylan, att han inte mår riktigt ok efter kastreringen... vill inte gå ut och sover väldigt mycket *orolig* men jag går ge det någon dag till så får vi se... men han äter, dricker och går på lådan så allt sådant funkar som det ska...
Tack än en gång för ditt fina svar :)

 
Ingen bild

Marie

27 februari 2010 23:13

Vill bara tala om att det idag inte finns något formellt förbud att annonsera Neva-kattungar hos SäSK, även om många tycker att SäSK inte ska tillåta det och det har varit många diskussioner om det. Idag väljer dock de flesta som har Nevor att gå med i SIgNE istället och annonsera sina kullar där.
Den sibiriska katten tillhör de sk naturraserna tillsammans med Maine Coon och Norsk skogkatt och det ska inte vara något S i skogkatt.
Man kan inte kategoriskt säga att det finns NEM i alla Sibbars stamtavlor, eftersom vi även har en hel del fondation-katter där vi inte vet vad som finns bakåt.

 
Ingen bild

Linda

11 november 2012 19:44

Hej! intressant läsning. Det sägs ju att Sibben saknar eller en gen som allgergiker inte tål, Är det någon skillnad på Neva och Sib? Är ny i katt världen och försöker suga i mig fakta. Är Neva lika allergivänlig som Sibben? En del allergiker tål ju inte Sib heller, men hoppas du förstår vad jag menar. Du får jätte gärna skicka ett svar på mail så jag inte missar ditt svar. linda.aller@tele2.se

Emelie

14 november 2012 10:21

Hej Linda! Man vet egentligen inte vad det är som gör att sibiriska katter är mer allergivänliga än andra. Jag tror inte att de helt saknar den genen, faktiskt, men ingen vet än så länge. Ungefär hälften av de kattallergiker som har varit här har tålt mina katter, hälften inte. Det är skillnad mellan olika kattindivider inom den sibiriska rasen hur bra man tål dem. Ibland kan allergin bli värre när man skaffat katt, ibland kan den gå över helt, så man kan inte veta i förväg. Det borde inte vara någon skillnad på en neva och en sibbe, eftersom det bara är mönstret som skiljer dem åt.
/Emelie

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
1
2 3
4
5
6
7
8 9 10
11
12 13
14
15 16 17
18
19
20 21
22 23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2010 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se