Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 30 januari 2010

Om Lucida

Av Emelie - 30 januari 2010 15:38

  

Namn: (N) Sjakkmatt's Yumanah Yin Lucida

Färg: Troligen silver shaded, (vi ska färgbestämma henne på nästa utställning)

Född: 7 augusti 2009

Föräldrar: S*Deltas Podruga och S*Mira Milaia Belucha

Ras: sibirisk katt


Lucida är skönhetsmissen bland mina katter. Det är väldigt många som faller för hennes ljusa silverfärg och mörka ögon med svart "eyeliner" runtomkring. Silverkatter har även svarta trampdynor som kontrasterar fint mot den ljusa pälsen. Själv är jag otroligt förtjust i silver shaded, och det mest spännande av allt är att hennes kattungar kan bli goldenfärgade, vilket jag också tycker är otroligt vackert. Många är det som väntar på kattungar efter henne. Eventuellt kan det bli en parning mellan henne och Jasper innan han kastreras, men det är inte säkert.


Säkert är i alla fall att Lucida är en helt osannolikt gosig, social och lekfull katt. Hon är den som pratar mest av mina katter. Det är ett ljust litet pip, och i början var det ofta så att hon pep för att hon ville komma upp i mitt knä och gosa, men nu piper hon vid andra tillfällen också. Hon är den av mina katter som mest tydligt säger till när hon vill gosa, och när hon sedan ligger i mitt knä så spinner hon högt och intensivt. Hon vill oftare socialisera med mig än de andra katterna, och hon kan vara envis om hon inte får sin vilja igenom. Lucida har utsett mig till sin favorit, och hon går aldrig till någon av de andra i familjen när hon vill mysa.


När katterna får våtfoder så brukar det börja med att alla buffar in nosen i skålen samtidigt. Efter ett tag får Lisen äta tills hon blir mätt. Då ligger Lucida bredvid på golvet och Cornelia sitter lugnt och tittar på. Sedan är det Cornelias tur. Sist får Lucida äta, för hon är ju minst. Men Cornelia brukar vara mer generös än Lisen med att lämna plats åt Lucida.  


Lucida har en favorispälsmus som hon brukar komma med när jag sitter i soffan. Då vill hon att jag ska kasta iväg den gång på gång och att hon ska jaga den. På sista tiden har hon även börjat lägga musen i vattenskålen (!) (Idag hittade jag även ett godispapper i vattenskålen, hon leker gärna med såna också....) Hon är otroligt lekfull och tycks aldrig tröttna på att leka. Så fort vi får besök så brukar jag sätta en vippa i handen på besökarna och sedan kan Lucida roa sig läääänge. Den dyra kulbanan som jag köpte leker Lucida gärna med också. Annars är tafattleken mellan henne och Cornelia väldigt populär.


Bakgrunden till att vi köpte Lucida från Norge är lite annorlunda: Guro, som bor i Drammen, köpte två avelshonor från Sverige för att kunna komma igång med sin uppfödning. Den ena var Podruga från Umeå, den andra var Alvina från min första kull. Jag och Guro lärde känna varandra när vi mailade fram och tillbaka en massa. När Guro sedan fick sin första kull efter Podruga så blev jag så betagen att det slutade med att jag köpte Lucida av henne! Lucidas båda föräldrar kommer från norra Sverige, och det finns, vad jag vet, inga andra katter med samma släktingar i vår del av Sverige, så lite nytt blod blev det i alla fall.


Lucidas namn har en intressant bakgrund: hon och hennes 5 syskon fick ett namn efter ett typsnitt och ett namn som betyder silver på något språk. Jumanah betyder silverpärla på arabiska och Lucida är ett lite annorlunda typsnitt som jag tyvärr inte kan visa här, för det finns inte med bland bloggens typsnitt, men det har en lite gotisk känsla. Mellannamnet "Yin" är det kinesiska ordet för den kvinnliga principen, som i motsatsparet yin-yang. Enligt kineserna så står yin för det mörka och yang för det ljusa. När jag hör namnet "Lucida" så tänker jag på "ljus", och ordet "lucid" betyder till exempel kristallklar eller genomskinlig på engelska. Så om Yin står för det mörka så står Lucida för det ljusa, och det passar ju bra för Lucida är både vit och svart i pälsen (vitt längst in och svart i hårtopparna)! Lilla Lo brukar kalla Lucida för "Sida".


Det ska bli jättespännande att se hur Lucida reagerar på att ställas ut på kattutställning, men jag är nästan säker på att det kommer att gå bra, hon har ett jättefint temperament. Jag tror nog också att många av besökarna på utställningen kommer att bli förtjusta i henne!


Slutligen vill jag tacka dig Guro, från Sjakkmatt's uppfödning, för att jag fick köpa underbara Lucida av dig! Hon är en fantastisk katt och jag tror att hon kommer att få superfina kattungar i framtiden!

 
 
Gunilla, S*Deltas

Gunilla, S*Deltas

30 januari 2010 23:26

Du valde nog den absolut bästa tjejen i kullen. Föll totalt för Lucida när jag hälsade på Guro. Ska bli intressant att följa hennes uppväxt och se hur det går för henne på utställningar. :)

Mormor Jivara skickar en stor kram till sin vackra dotterdotter.

http://www.deltassibiriskakatter.blogg.se

 
Margita

Margita

31 januari 2010 11:50

Jag är imponerad av att man kan komma på så fina namn! :-)

http://sengas.bloggplatsen.se

 
Guro

Guro

31 januari 2010 16:42

De er så søte og vakre både Cornelia og Jumanah Yin Lucida. Er det virkelig så mange som er interessert i kattunger etter Lucida?
jeg gleder meg til å høre resultat etter utstillingen iaf. Tror også hun er shaded nå.
Alvina storløper nå, men jeg har ingen mulighet til å dra helt til Surnadal for bilen er på reparasjon.

http://www.sjakkmatts.com

 
Tina

Tina

1 februari 2010 10:34

Hon är så extremt fin! Och bilden på henne är bedårande, man förstår ju varför folk faller för henne :)

http://kisen.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8
9
10
11 12
13
14 15 16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Januari 2010 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Ovido - Quiz & Flashcards