Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under december 2009

Av Emelie - 5 december 2009 12:07

Stycket om mat i "Kattalogen" är nog det stycke som jag skrivit om flest gånger... Det här med mat är verkligen inte lätt. Har nu börjat studera något som heter BARF (bones and raw food). Tanken med BARF är att man ska efterlikna kattens naturliga föda så mycket som möjligt. Det finns en hel del hemsidor om BARF för den som är intresserad. De flesta som håller på med BARF är hundägare, men principen är densamma. Det finns även två svenska företag som säljer BARF-mat: Enköping BARF och Jipotimas.


De som har övergått till BARF-föda gör ofta så att de köper rått kött med inälvor och ben och så mixar de alltihop och fryser in portionsförpackningar. Sedan ger de detta till sina katter som enda föda. Någonstans så tycker jag att det känns i magen som att detta skulle vara mest naturligt för katten, eller hur? Det är viktigt att känna till att katten inte mår bra av att bara äta kött, eftersom de "i det vilda" även får i sig bytesdjurens maginnehåll, hud, inälvor, senor och ben. Man kan imitera maginnehållet genom att blanda köttet med lättkokta grönsaker. Ger man bara kött, så blir mineralbalansen fel.


Argument mot torrfoder, enligt en amerikansk veterinär:

1. Katten får i sig för lite vätska i samband med maten.

2. Katten får i sig mycket växtproteiner i stället för animaliska proteiner.

3. Katten får i sig för mycket kolhydrater.


En fråga: Tycker ni inte att det är självklart att fodertillverkarna säger att det är bäst för katten att äta torrfoder? De vill ju sälja sin mat och tjäna pengar! Jag tänker också på kattmatsmärket "Orijen". Den maten känns lite som "BARF i torrfoderform". Det torrfodret innehåller, om jag minns rätt, bara proteiner från djurriket och inga spannmål. Fast när jag frågade Maths på Husdjurshälsan så var han skeptisk. Nu tänker jag att det kan bero på att han inte är inne på BARF-tankar överhuvudtaget och att han helt enkelt inte känner till Orijen.


De argument som jag kan se mot BARF som enda foder är:

1. Om man inte kan få tag på kött från möss eller råttor, så lär katten få i sig för små mängder taurin. Lösningen kan vara att göra som ormägarna: Köpa levande möss till katten (men det känns ju lite sådär...)  

2. Det är mycket mer jobb med BARF och man måste kunna mer.

3. Det är svårare att veta om katten får i sig alla näringsämnen.

4. Om man bara ger BARF så blir det i praktiken svårt att ge mat så många gånger dagligen som katten skulle ha ätit "i vilt tillstånd".


Så, om man skulle försöka sig på att göra en verion av BARF i lightform så skulle man kunna ge Orijen torrfoder som bas och sedan ger man katten varje dag enligt ett rullande schema:

  • Kokt ägg eller rå äggula.
  • Rå köttfärs.
  • Rå kyckling.
  • Råa inälvor, exempelvis kycklinglever.
  • Rå strömming eller annan fisk.
  • Lite blandade lättkokta grönsaker behövs också.

Vad tror ni läsare? Skriv gärna kommentarer!

ANNONS
Av Emelie - 4 december 2009 22:43

Jag har inte fotat mina kissar på ett tag, men nu kände jag att det var dags att visa upp en sån himla fin bild på Lucida vid 13 veckor. Det är Lucidas uppfödare Guro Nystuen som har tagit bilden:

  

ANNONS
Av Emelie - 4 december 2009 22:02

Domino och pappa Botvinnik är anmälda till kattutställningen den 12 december. Plats: Sportarenan i Åkered, Västra Frölunda. (Men det är lite osäkert om de kan komma.) Jag ska dit och heja förstås!

Av Emelie - 4 december 2009 22:01

        

"Idag var jag och Daisy ute en sväng, var svårt att få bra bilder då hon sprang så fort. Men några blev det allt :) Sen har hon åkt spårvagn för första gången, hon satt i en väska som hon kunde gömma sig i när det blev läskigt. Efter våran lilla tur var hon väldigt trött, men sen lite senare på kvällen blev hon direkt sugen på att gå ut igen, men matte var trött :) så blev lek hemma istället."

Av Emelie - 4 december 2009 13:28

Snarare måste jag säga att jag mår bättre än på väldigt länge sedan jag börjat följa min glädje i alla livets situationer. (Inspirerad av Bashar, Ambraham-Hicks och Eckhart Tolle.) Konstigt tycker jag, att man ska behöva bli 40 år för att förstå en sån enkel sak. Det låter nästan för enkelt för att vara sant, men jag lovar: jag har aldrig provat någon mer kraftfull metod i hela mitt liv, och jag har prövat många metoder.  


Jag trivs riktigt bra med mitt liv just nu, och eftersom det är så bra att påminna sig om vad man är tacksam över så börjar jag med min kropp: min kropp kan andas, äta, se, höra, känna, lukta, gå, röra sig, läsa och skriva. Tack vare min kropp så har jag mycket frihet i livet. Sedan trivs jag väldigt bra med min bostad: både själva läget, trädgården, lägenheten och hela huset. Jag har dessutom haft förmånen att ha fått inreda lägenheten helt själv och utan alltför snäva ekonomiska ramar. Sedan är jag så glad för att jag har Hilding och Lilla Lo: min mänskliga familj, och Lisen, Cornelia och Lucida: min kattfamilj. Hela familjen ger mig så mycket må-bra-känslor, skratt och roliga upplevelser!   


Ytterligare en sak som jag är väldigt tacksam för i mitt liv, är att jag har börjat ta de första stapplande stegen mot det jag verkligen vill ägna mig åt i livet. Kattuppfödningen har ju redan kommit en bra bit på väg och Marja Entrich-försäljningen är under utveckling. Jag håller på att skriva en bok om katter och kanske kommer jag igång med webshopen med exklusiva kattprylar under år 2010. Det är egentligen helt fantastiskt!!!  


Jag har även kommit på många nya bra sätt att spara pengar: Numera har jag sagt upp medlemskapet i Lärarförbundet och är bara med i a-kassan, jag ska även sluta med EckhartTolleTV, som jag prenumererat på under några månader. Coachen som jag träffar genom Arbetsförmedlingen behöver jag inte betala alls för. Hemsidan ska ju också sägas upp. Sedan ett tag tillbaka sparar jag även pengar på hårvård genom att jag och H klipper varandras hår och jag klipper Lilla Lo. Hårblekningsmedel köper jag och fixar själv hemma i badrummet. Slutligen har jag följt mitt eget goda råd och ger numera katterna torrfoder som enda föda (någon enstaka gång får de äggula eller kokt ägg.) Empowerment!    

  

Några ME-visningar blir det inte i december, för alla har så fullt upp med julförberedelser, men däremot så har jag flera julset kvar här hemma om ni vill beställa. (Jag skickar hem det till dig med posten. Jag betalar även frakten.) Ordinarie pris 512:-, julpris 370:-. Setet består av en sjögräs duschtvål med uppfriskande doft som fungerar jättebra även som skumbad eller kattschampo, och en aloe bodylotion med ringblomsextrakt, som luktar ljuvligt. Alla Marja Entrichs produkter är 100% biologiska och baserade på växtoljor. Kontakta mig gärna på saga_emelie@hotmail.com eller 031-240971.

Av Emelie - 3 december 2009 22:02

 Sista Ja, det är i badkaret vi hittar honom, när han är still. Och där det är tillräckligt bra ljus för att han ska fastna på foto...
 
 
På tredje bilden är de helt övergosiga - då hade vi varit borta hela helgen. Viggo hoppade upp i mitt knä först och Dino hoppade efter! Vi hann precis fota innan Viggo tyckte det blev lite trångt och hoppade ner...
  Sedan har vi mys i badkaret.
    
Först har vi Helan och Halvan i sovrumsfönstret.
 

"Vi har fortfarande inte provat att gå ut med Dino. Viggo älskar att gå ut, och vi vill inte ha två katter som står och hänger vid ytterdörren! Men det får väl bli så småningom. I helgen ska vi bada lillen för första gången, vilket vi inte ser fram emot med tanke på hur han spjärnar emot bara vi klipper klorna. Lillen förresten, han är ju stor nu! I måndags kände jag för första gången att det luktade när han hade varit på lådan. Eftersom vi ställer ut katterna på Lucia så får kastreringen bli veckan efter."

Av Emelie - 3 december 2009 17:44

  

"Tänkte bara skicka en hälsning från Diva som nu börjar bli stora damen. Hon är fortfarande världens underbaraste katt och är otroligt sällskaplig av sig samtidigt som hon har behållit sin lekfullhet.
 
Mat är en höjdare, åtminstone om det är våtfoder, köttfärs eller skinka, men hon äter snällt även av torrfodret som är det hon brukar få till vardags. Hon älskar att vara ute och upptäcka omvärlden, speciellt skogen och det höga gräset på baksidan av huset är spännande. Ibland är det svårt att hinna med henne med kopplet, hon börjar bli riktigt snabb!
 
Allt är bara bra och hela familjen - plus barnens kompisar - avgudar henne. Hoppas allt är bra med er också och du är hjärtligt välkommen att hälsa på om du skulle vilja någon dag."

Av Emelie - 3 december 2009 12:33

  

På bilden ser ni liten Lisen och birman Poetry.

 

Så här ser den nya versionen ut (kommentera gärna): 


Om kattmat

Det här med kattmat är inte så enkelt som man först tror. Det mest optimala är egentligen att bara ge katten en begränsad mängd torrfoder av högsta möjliga kvalitet som är anpassat efter kattens ålder och aktivitetsnivå. (Kvaliteten brukar vara nära relaterat till priset på fodret.) Problemet är bara att kattens matte eller husse ibland kan ha svårt för att bara ge katten torrfoder av känslomässiga skäl. Man kanske märker att katten gillar räkor eller tonfisk eller mjölk, och så ger man det allt oftare för att man vill vara ”snäll”, men resultatet blir i stället att katten får i sig fel sammansättning av mineraler, vilket kan vara direkt skadligt för dess hälsa. (Jämför med ett människobarn: du ger inte barnet godis som huvudföda, även om barnet tycker att godis smakar gott.)


Om man skulle titta på vad vilda katter äter så är det framför allt möss och andra smågnagare, men katter mår inte bra av att vi bara ger dem kött, även om man skulle kunna tro det. Vilda kattdjur får inte bara i sig djurens kött, utan även brosk, ben, hud och inälvor. Dessa är viktiga källor till kalcium för katten.


Det allra enklaste sättet att försäkra sig om att katten får i sig alla näringsämnen är därför alltså att ge ett torrfoder som enda föda eller huvudföda. Jag tycker definitivt att man ska kosta på sig ett kvalitetsfoder inhandlat på djuraffär eller hos veterinär. De märken som håller högst kvalitet enligt min uppfattning, och som bedriver egen forskning på kattmat, är Royal Canin, Hill’s och Specific (den sistnämnda finns bara hos veterinärer).


Torrfoder är bra på många sätt, för då kan katten äta lite i taget flera gånger under dagen, vilket är naturligt för en katt. Dessutom rengör torrfodret tänderna och katten får tugga ordentligt. För en katt är det livsviktigt att få i sig protein av hög kvalitet och fettsyror i rätt mängd. Köper du någon av de ovan nämnda torrfodren, så kan du känna dig trygg med att katten får i sig lagom mängd av allt den behöver, varken för mycket eller för litet. Köper du torrfoder av sämre kvalitet i matvarubutiken så finns risken att din katt utvecklar urinsten och njurproblem när den blir äldre, på grund av för höga halter av magnesium och fosfor i maten. Därför kommer katten inte heller att leva lika länge som den skulle ha gjort med ett kvalitetsfoder. Det lönar sig alltså i längden att köpa lite dyrare mat.


Du behöver inte variera maten, utan katten kan äta samma sorts kvalitetstorrfoder hela livet (med undantag för kattungefoder upp till ett års ålder och seniorfoder efter 7 års ålder.) Det är faktiskt på många sätt bättre att inte variera maten, även om vi som människor kan tycka att det verkar konstigt. Katten är ett utpräglat rovdjur; en vild katt kan leva ett helt liv på bara möss, och den saknar inte variationen i maten på samma sätt som människor gör. Katter som bara äter torrfoder får till exempel mindre problem med vikten och med tänderna, och det är bra om den kan slippa övergången från ett foder till ett annat, då det kan orsaka tillfälliga matsmältningsproblem.


Hur mycket foder ska man ge?

När katten är ung och okastrerad så brukar den inte ha problem med övervikt, men jag tycker ändå att man kan vänja sig vid att mäta upp en begränsad mängd foder morgon och kväll, så att det blir en god vana redan från början. När katten blir kastrerad bör man anpassa fodermängd och fodersort efter kattens vikt, aptit och de mängdtabeller som finns på foderpåsarna. Man byter då lämpligen från vanligt kattungefoder till ett foder för kastrerade ungdjur. Du väger katten genom att lyfta upp den och ställa dig på badrumsvågen. Väg sedan dig själv utan katt och subtrahera den vikten från den första.


Anledningen till att man ska begränsa mängden mat och hålla koll på vuxna katters vikt är att övervikt kan leda till sjukdomar, precis som hos oss människor. Det är väldigt vanligt att kastrerade katter är överviktiga. Om man ser katten ovanifrån så ska den ha en liten ”midja”. Om du är osäker så fråga en veterinär eller annan kattkunnig person. Det finns speciella lightfoder att köpa om vikten blir ett problem, men framför allt bör du förebygga problemet, särskilt från kastreringen och framåt.


Det finns speciella foder för kräsna katter. De fodren ska du bara ge om din katt är för mager, eller om den vägrar äta torrfoder helt och du vill vänja den vid torrfoder. Annars kanske katten bara äter mer och du får större problem med att hålla kattens idealvikt.


På morgonen kan man ge en bestämd mängd torrfoder som katten kan äta under dagen och på kvällen en ny mängd torrfoder. Vissa väljer i stället att ge ett våtfoder en gång om dagen, men egentligen tycker jag inte att våtfoder är nödvändigt. Nackdelarna med våtfoder för ägaren är att det luktar illa, är dyrare och tyngre att bära hem och att man måste diska matskålarna oftare. För katten så är nackdelarna att den lättare får tandsten om den äter våtfoder och att den inte kan mumsa i sig lite i taget under hela dagen, då våtfoder snabbt blir gammalt om det står framme. För en vildkatt är det naturligt att jaga och äta minst sex olika möss under samma dag, utspritt över tiden, därför går tamkatten gärna på liknande sätt och ”småäter” torrfoder, vilket håller blodsockernivån på en jämn nivå. Fördelen med våtfoder är att katten får i sig vätska, vilket är viktigt för njurfunktionen, och detta gäller framför allt lite äldre katter. Tänk också på att riktigt gamla katter behöver lättuggad mat och då passar våtfoder bra. Det är också bland våtfoder skillnad i kvalitet mellan dyra och billiga foder, förstås.


”Kattgodis”

Många vill förstås gärna ge sin katt något extra gott vid speciella tillfällen, även om det inte är nödvändigt ur näringssynpunkt. Då kan din kisse till exempel få våtfoder, rått nötkött, kyckling eller annat kött, kokt fisk (alaskan pollock brukar vara populärt) eller rå strömming i bitar (var dock vaksam på att vissa katter inte tål fisk). Rå äggula och kokt helt hackat ägg går också utmärkt. Vanlig mjölk är inte lämpligt, eftersom den innehåller laktos som de flesta katter inte tål. Ren tonfisk, skaldjur och leverpastej ska endast ges som godis i små mängder, och inte mer än tre teskedar eller tre räkor per vecka (här handlar det återigen om sammansättningen av näringsämnen, som inte får bli fel). Ljummen mat föredras framför kylskåpskall.


Ett tips är att låta katten ”jobba för” godbiten som den ska få. Eftersom det är naturligt för katten att vara aktiv och jaga sin föda, så kan det här bli en rolig ”sport” både för katten och för husse eller matte. Kanske kan du lära din katt att hoppa genom ringar, gå en speciell bana som du har byggt upp, sitta på kommando eller liknande.


Det som säljs under beteckningen ”kattgodis” i affärerna brukar inte alltid vara något som katter gillar, därför tycker jag att de är helt onödiga att köpa, såvida du inte vet att katten gillar godiset jättemycket, då kan du lägga dem i en ”godisboll” eller en tom toapappersrulle, där katten måste jobba för att få ut godiset. Vitamintabletter och liknande ska man alltid undvika eftersom katten kan få i sig för höga halter av vissa vitaminer och mineraler.


Katter som äter torrfoder förstår instinktivt att de ska dricka vatten, men vi människor kan också tänka på att stimulera våra katter att dricka mer genom att ibland låta kisse dricka från kranen eller att införskaffa en speciell kattfontän som cirkulerar och syresätter vattnet. Nackdelen med kattfontäner är tyvärr att de brukar brumma ganska högt. Servera annars vattnet i en riktigt stor skål av glas, rostfritt eller keramik. Vattnet smakar faktiskt godare när skålen är stor. Undvik plast; det avger lukter som gör att din katt kanske inte dricker lika mycket. Ställ vattnet minst 50 cm från matskålen och riktigt långt ifrån sandlådan. Ha gärna fler än en skål med vatten framme på olika ställen i bostaden. Man kan även frysa in iskuber, där man har droppat i lite tonfiskspad. Sedan tar man ut en isbit och lägger i vattnet varje dag i samband med vattenbytet, så blir vattnet extra gott.


När det gäller bordsskick, så är det bra att vänja katten vid att inte tigga från bordet eller hoppa upp på bordet, för det blir lätt en dålig vana. Har man väl tillåtit det en gång, så får man ofta leva med det sen.

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18 19
20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2009 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se