Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 30 december 2009

Vilken mat ska man ge en kattunge som är kastrerad vid 6 månaders ålder?

Av Emelie - 30 december 2009 14:53

  


Jag har uppdaterat det här inlägget under 2012, då jag har ändrat mina rekommendationer, och det har kommit en ny sorts kattmat sedan inlägget skrevs.


Jag rekommenderar att man ger ett foder som heter "Royal Canin Neutered Adult Maintenance" till kastrerade ungkatter. Fodret finns bara hos veterinärer. Man mäter upp en begränsad mängd morgon och kväll enligt instruktionerna på förpackningen. Fodret finns både som torrfoder och våtfoder. Det är enklast att aldrig ge katten någon annan föda än denna, men om du gärna vill ge färskfoder ibland så rekommenderar jag kokt ägg (gärna med malt äggskal), rått kycklinghjärta eller rått kött med råa ben. Väg katten en gång i veckan efter kastreringen så att du tidigt kan upptäcka och stoppa en viktuppgång. Du väger katten genom att hålla i katten och ställa dig på vågen. Sedan jämför du vikten med din egen vikt utan katt.


Fodrets kvalitet är viktigt, så jag tycker att det är bra att satsa på ett fodermärke som veterinärer använder, det borgar för kvalitet. Om sammansättningen av mineraler är fel, vilket det ofta är hos billiga foder, så kan katten få problem med urinvägar eller njurar. Se till att katten alltid har tillgång till friskt vatten, som står en bra bit ifrån matskål och toalåda. 


En sak som du som ägare enkelt kan göra för din katts hälsa är att vara noga med att begränsa kastrerade katters fodermängd och att du väljer ett kastratfoder av hög kvalitet. Kastrerade katter har annars lätt att gå upp i vikt, vilket i sin tur kan leda till en rad olika följdsjukdomar. Så om du är mån om din kisses hälsa så är du noga med fodret du ger till din katt.


(Bilden visar Beata Bebop.)
 
 
Ingen bild

Annelie

18 juni 2012 22:43

Jag vet inte om du har läst om detta testet. http://www.testfakta.se/sport_fritid/article14103.ece

Jag skulle aldrig lita på någon som får så lite utbildning om foder(Endast en kort allmän kurs om katt, hund och små växtätares utfodring). Och definitivt inte en som får sin utbildning av foder företagen! Dom blir då inte opartiska och vet vad som är bäst utan blir säljare!

"Många av kattmatssorterna i testet innehåller vegetabilier, trots att katter inte behöver dem. För att mäta mängden vegetabilier i kattmaten, mätte SVA växttråden, som generellt anses som utfyllnad. Högst andel växttråd hade testets dyraste kattmat, Royal Canin.
– Rent animaliska produkter innehåller i stort sett ingen växtråd. Så finns det i kattmaten så är det tillsatt. Det är billigare för tillverkaren, men inget katten blir gladare av, säger Erik Nordkvist.


Royal Canin hade även högst halt av aminosyran hydroxyprolin, som återfinns i bindväv. Bindväv har ett lågvärdigt protein jämfört med muskelprotein. Av den totala proteinhalten i Royal Canins kommer 27 procent från bindväv.
– Det är lite anmärkningsvärt. Den fråga jag skulle vilja ställa till Royal Canin är: Ni är dyrast, men har den billigaste råvaran. Varför?"

Detta är en artikel som alla kattägare borde läsa om kattmat!
http://www.catinfo.org/docs/Swedish%20translation%20new.pdf

Emelie

19 juni 2012 14:17

Ja, jag har läst den! Och jag har ändå gjort valet att ge mina katter Royal Canins kattmat. Detta för att deras mat har mycket forskning bakom sig, plus att de ger bra rabatter till oss uppfödare. Växttråd ger inte katten näring, men det fyller upp magen, så att den kastrerade katten blir mätt fortare och inte har lika lätt att bli överviktig. Visst äter inte katter i naturen växter (annat än lite gräs ibland), men å andra sidan är katter i naturen okastrerade, och är mycket mer aktiva än en innekatt som hålls för sällskap, så det går inte riktigt att jämföra. Men jag hade lika gärna kunnat ge Hill's, Specific eller Purina i stället, då de också bygger på mycket forskning.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18 19
20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2009 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Ovido - Quiz & Flashcards