Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under oktober 2009

Av Emelie - 4 oktober 2009 20:29

  

Kattluckan är ett katthem skapat av "kattmänniskor" som är erfarna och kunniga. Det är därför med stor glädje som jag beställer kattkalendrar från dem! Har deras kalender från förra året på väggen och det är nya fina katter varje månad. Rekommenderas varmt! Passar även bra som present eller julklapp.


(Nu när jag har jobbat så mycket med att göra reklam för katthem, så börjar jag undra om jag inte sysslar med fel sak. Kanske borde jag satsa på att jobba för något katthem i stället? Ombytliga jag!)

Av Emelie - 4 oktober 2009 18:45

  

Jag har aldrig skrivit en motion förut och jag är rätt ovan när det gäller föreningsarbete. Men nu känner jag att jag verkligen vill göra något som förbättrar livet för katter i Sverige.


Spinneriet är ju min kattklubb. Och Spinneriet är i sin tur en av SVERAKS medlemsföreningar. Så här ser mitt förslag till motion ut och tanken är att så många medlemmar som möjligt ska ställa sig bakom den så nu måste jag försöka köra med lite lobbyingverksamhet inom föreningen (Kom gärna med förslag på hur jag kan förbättra motionen!):


"

Motion om obligatorisk märkning och ID-registrering av katter i Sverige


Sammanfattning

En lag om obligatorisk märkning och ID-registrering av katter bör införas snarast. Vi vill därför att Spinneriet skriver en motion till SVERAK om att aktivt verka för att införa en sådan lag.

 

Bakgrund

Vi som är med i kattklubbar är oftast mycket medvetna om hur viktigt det är att man märker och ID-registrerar sin katt. Vi vet också att man alltid ska kastrera en katt som inte ska användas i avel. Men majoriteten av Sveriges kattägare känner inte till detta. Det finns alltså en stor kunskapsklyfta mellan människor som är med i kattklubbar och majoriteten av kattägare runtomkring i landet.


Konsekvensen av denna okunskap ser vi hos alla katthem för hemlösa katter runtomkring i Sverige. Det är lätt att se att det finns ett starkt samband mellan kattens låga status och alla hemlösa katter å ena sidan och underlåtandet att märka och kastrera katter å andra sidan. Sedan många år tillbaka finns det en lag om märkning av hundar, och hunden har mycket högre status än katten, och några hundhem behövs nästan inte. Vi tror att det är mycket lättare att få igenom en lag om ID-märkning av katt än en lag om obligatorisk kastrering, då många människor kan uppfatta det senare som ett integritetsintrång.


Om alla svenska katter fanns med i ett ägarregister skulle människor tvingas ta ansvar för sina katter och problemet med så kallade ”sommarkatter” skulle upphöra. Uppfödare av huskatter skulle nog tänka sig för en extra gång innan de tog en kull om de visste att kattungarna måste märkas och registreras innan flytten hemifrån. Polisen skulle lätt kunna hitta ägaren till en bortsprungen katt. Det finns två metoder för märkning idag: chipmärkning i nacken och örontatuering. Båda metoderna är billiga och enkla och utförs av de flesta veterinärer.

 

Bedömning

En lösning på problemet med kattens låga status i Sverige skulle vara att införa en obligatorisk märkning och ID-registrering av katter som sköts av Jordbruksverket. En sådan lag kommer att minska antalet hemlösa katter och katter som far illa.  

Yrkande

Vi föreslår att Spinneriets styrelse skriver en motion till SVERAK inför kommande årsmöte om att SVERAK snarast och på ett aktivt sätt ska arbeta för att en lag om obligatorisk märkning och ID-registrering av katter i Sverige ska införas. När motionen till SVERAK är ivägskickad ska detta redovisas för Spinneriets medlemmar.


SVERAKs opinionsarbete kan till exempel genomföras i samarbete med andra föreningar och organisationer med djurrättsinriktning genom en gemensam skrivelse ställd till regeringen. Andra vägar till påverkan kan vara debattartiklar publicerade i landets största nyhetstidningar.


Spinneriets styrelse är välkommen att kontakta mig på telefon 031-240971 vid eventuella frågor angående denna motion.


Emelie Nilsson den 4 oktober 2009"


På bilden: Lucida


Av Emelie - 4 oktober 2009 14:39

I somras hade jag ju en kort period på ca en vecka då jag ville ha långa fina naglar. Men nu står alla mina franska manikyrgrejer i badrumsskåpet till ingen nytta och mina naglar är korta igen. Kom förbi och hämta, jag rensar i badrummet idag!!!Glad

Av Emelie - 4 oktober 2009 14:23

Nej det visste jag inte heller först. Men några som har uppmärksammat dagen är föreningen djurens rätt. På deras hemsida kan man bland annat beställa ett vegetariskt startpaket!


Jag har även letat runt på nätet och hittat fler föreningar som omhändertar katter. Till exempel djurhemmet tigerharen som har tagit hand om underbara utekatten Gaston här i Göteborg, se nedan (ni märker att jag gillar vantecknade röda katter va? Flört):

  

Av Emelie - 4 oktober 2009 12:34

"Här kommer några bilder på Delphie.
Hon verkar trivas gott hos oss och är väldigt tillgiven.
Barnen gosar med henne och sköter låda och mat."
      

Av Emelie - 4 oktober 2009 10:17

  

Det jag misstänkte igår visade sig stämma: Cornelia äter inget torrfoder alls, och Lisen äter väldigt lite. Vi har alltså inget som helst problem med att katterna äter för mycket och går upp i vikt, tvärtom. Så nu har jag och Lo infört strategin "lock och pock", vilken består av att vi har ställt fram 7 skålar med olika sorters torrfoder och sedan får katterna välja och vraka. Lisen lät sig väl smaka. Lo lyckades till slut övertala Cornelia att smaka genom att stoppa in en bit torrfoder i munnen på henne. Då började hon äntligen äta! Jag misstänker att katterna undviker torrfoder från förpackningar som har varit öppnade en längre tid. De vill helst ha helt nyöppnade förpackningar. Bortskämda? Nej, inte alls! Flört Att servera våtfoder har verkligen sina sidor, förutom att det är dyrt och luktar illa!Flört


Jag har förresten startat en ny omröstning om torrfoder. Var med och rösta du också! Det ska bli väldigt intressant att se resultatet. Som jag skriver i min instuktionsbok om katter så tycker jag att det är jättebra att ge ett kvalitetstorrfoder som bas till sin katt/sina katter. Fördelen är nämligen då att man vet att katten får i sig alla näringsämnen den behöver och i rätt proportioner. Men jag vet att det skiljer väldigt mycket mellan olika kattägare hur man gör. Vissa katter kan ju, liksom Cornelia förut, vägra äta torrisar. Men jag brukar alltid kämpa med att få mina kattungar att lära sig äta torrfoder innan de flyttar, och det har gått bra hittills.


En sak som många inte vet är att katter har väldigt få smaklökar jämfört med en människa. Den kan till exempel inte, liksom vi, känna smaken av socker. Den ser inte heller så bra på nära håll och den är van att leva ensam i öknen och måste därför vara kräsen mot allt den får i sig så att den inte blir förgiftad. Därför är det jätteviktigt för en katt att lukta ordentligt på maten innan den äter, för när det gäller luktsinnet så är katten överlägsen oss människor. Den kan till och med genom sitt luktsinne känna skillnad på olika aminosyror (proteinsorter)!Glad 


Denna skeptiska inställning till mat gör att katter, till skillnad från oss människor, inte har behov av variation när det gäller maten. Man behöver därför inte ha dåligt samvete om man bara ger ett torrfoder av hög kvalitet: tvärtom kan denna "enahanda" kost hjälpa katten att hålla vikten, och övervikt är ett stort problem bland dagens kastrerade katter! Tänk också på att anpassa fodersort och fodermängd till hur tjock eller smal din katt är samt hur aktiv den är! Håll även koll på vikten då och då och anpassa fodret därefter.

Av Emelie - 3 oktober 2009 18:09

  

Nu är det klart: Domino Dandy (till vänster) från min D-kull kommer att kallas för Domino och kanske ibland för Dino! Dino var också det namn som vann omröstningen med 25% av rösterna.

Av Emelie - 3 oktober 2009 17:29

Ja, ni som har följt min blogg vet ju redan att jag är en kattnörd, men vet ni vad jag ägnar lördagen åt när jag är förkyld och inte har några kattungar hemma? Jo, jag planerar parningar och kattinköp för flera år framåt.Glad Härnäst är det ju Amanda som ska paras med Roman, och sedan blir det Lisens sista kull, där hon ska paras med Jasper. Från Amandas kull vill jag behålla en hona hos fodervärd och från Lisens kull vill jag behålla en hane hos fodervärd. Att hitta fodervärdar till hanar brukar inte vara så lätt, men risken att han blir jobbig borde vara liten, eftersom beteendet är ärftligt.


Ja, så där håller jag på och funderar fram och tillbaka. Men sen vet jag också att allt inte går att planera. Ibland hittar man ingen fodervärd och ibland får katten bara hankattungar när man hade tänkt behålla en hona. Ibland blir kattungarna sjuka och dör. Ja, allt kan hända, men det är ju också charmen med att föda upp levande djur.Glad


Apropå Lisen: Lisen är bara en västanfläkt jämfört med hur Evora var under löptider, så det går bra att stå ut med. Flört


Sedan har jag upptäckt att lilla Cornelia äter väldigt lite torrfoder. Börjar undra om hon blivit bortskämd på våtfoder så länge småkissarna bodde här. Det förvånar mig att jag aldrig ser henne äta torrisar, men det vänder väl snart, får vi hoppas.

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13
14
15 16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29
30
31
<<< Oktober 2009 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Ovido - Quiz & Flashcards