Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 20 oktober 2009

Kattmat igen.

Av Emelie - 20 oktober 2009 22:09

Fick en kommentar idag från "kattfantast" angående mitt inlägg om kattmat: "MEN.............om man läser det största kattmatstestet som gjorts (Råd & Rön 2008) så var Lidels kattmat bäst i alla avseenden, både innehåll, kvalité och pris."

 

Mitt svar: Vi får tänka på att Råd och Rön, till skillnad från Maths Lindberg, som höll i föreläsningen, inte är experter på katters näring och hälsa. Alltså är det inte troligt att de känner till hur skadligt för kattens hälsa det är med kattmat som innehåller mer än ett visst antal procent magnesium och fosfor, och detta är vetenskapligt bevisat sedan länge. Maths nämnde att njurproblem förekommer hos ungefär 80% av alla äldre katter, och att grunden till kattens framtida hälsa läggs under det första levnadsåret. Katter som får kvalitetsfoder med lägre halter av mineraler lever längre. Man vet att höga halter av fosfor leder till sämre njurfunktion och att höga halter av magnesium leder till problem med urinstenar. 90% av katter med urinsten blir friska om de byter till ett bättre foder. Tänk därför på att aldrig ge din katt mer än 2-3 räkor ELLER 2-3 teskedar tonfisk i veckan, eftersom dessa innehåller höga halter av magnesium, och tillsammans med det vanliga fodret så blir det för mycket.

 

Jag tror inte heller att Råd och Rön tog hänsyn till att kattmat från de tillverkare som jag nämnde, har en tillverkningsprocess som gör att proteinet blir mycket mer lättsmält för katten, och på så vis kan katten tillgodogöra sig innehållet bättre. Det känns tryggare, tycker jag, att köpa kattmat från en tillverkare som faktiskt bedriver kontinuerlig forskning kring kattmat och som håller sig uppdaterad kring de senaste rönen inom veterinärmedicin. Men gudarna ska veta att jag har klurat väldigt mycket fram och tillbaka på den här frågan under en lång tid och något "färdigt svar" kommer jag väl aldrig att få.....Glad

 
ANNONS
 
Vivi

Vivi

21 oktober 2009 09:05

Jag skulle nog itne sätta min tillit till råd och rön...de kanske bara jämför med mat som friskis, Mjau och alla de där ...men inte med vad jag kallar riktig kattmat. Man måste ju kolla vad de jämför med. Dessutom litar jag mer på min veterinär och kunniga personer som du Emelie.
Dessutom ...smakar det så kostar det... i de flesta fall är dyrare bättre kvalité ! Specieltl när det gäller näringsprodukter/"färskvaror"/Mat!

http://www.missvivis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - Tisdag 21 nov 21:04


Det här är Freddi (svart harlequin) och Frei (rödspotted harlequin). De har blivit åldersbedömda till 8 och 10 veckor, och kommer alltså från två olika kullar. De kommer från sammaställe som Felicia och Filippa och jag är stödhem för dem också genom ...

Av Emelie - Måndag 20 nov 11:24


Kattjejerna är hur mysiga som helst, väldigt lätta att tycka om. Jag har bokat tid för kastrering/chip/vaccination av Felicia om lite mer än en vecka. Filippa är för ung för kastrering ännu, så det får vänta cirka en månad. Felicia har antagligen en ...

Av Emelie - Söndag 19 nov 21:43


Det här är Filippa som jag precis har blivit stödhem åt genom Tassens katthjälp. Hon är hur mysig och lekfull som helst. Jag är stödhem åt henne och Felicia, som ser nästan likadan ut, fast lite större. De är båda svarta med en vit fläck på bröstet o...

Av Emelie - Söndag 22 okt 13:37

Jag har ju gått omkring och längtat efter nya katter ett tag, troligen efter att jag la ner min kattuppfödning. Idag tog jag kontakt med Djurskyddet Norra Halland och erbjöd mig att vara jourhem åt en hemlös kattunge. Jag fick svar att ungen nu bor i...

Av Emelie - Måndag 9 okt 10:24


        I helgen var vi och hälsade på Otis Out Of This World, och han har blivit väldigt lik sin pappa Idefix och mycket rastypisk, även om jag tror han kommer bli ännu snyggare när han "vuxit till sig". Hans päls är tjock och kraftig med ett ...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

164 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Läs kommentarer!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13
14
15 16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29
30
31
<<< Oktober 2009 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se