Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 20 oktober 2009

Kattmat igen.

Av Emelie - 20 oktober 2009 22:09

Fick en kommentar idag från "kattfantast" angående mitt inlägg om kattmat: "MEN.............om man läser det största kattmatstestet som gjorts (Råd & Rön 2008) så var Lidels kattmat bäst i alla avseenden, både innehåll, kvalité och pris."

 

Mitt svar: Vi får tänka på att Råd och Rön, till skillnad från Maths Lindberg, som höll i föreläsningen, inte är experter på katters näring och hälsa. Alltså är det inte troligt att de känner till hur skadligt för kattens hälsa det är med kattmat som innehåller mer än ett visst antal procent magnesium och fosfor, och detta är vetenskapligt bevisat sedan länge. Maths nämnde att njurproblem förekommer hos ungefär 80% av alla äldre katter, och att grunden till kattens framtida hälsa läggs under det första levnadsåret. Katter som får kvalitetsfoder med lägre halter av mineraler lever längre. Man vet att höga halter av fosfor leder till sämre njurfunktion och att höga halter av magnesium leder till problem med urinstenar. 90% av katter med urinsten blir friska om de byter till ett bättre foder. Tänk därför på att aldrig ge din katt mer än 2-3 räkor ELLER 2-3 teskedar tonfisk i veckan, eftersom dessa innehåller höga halter av magnesium, och tillsammans med det vanliga fodret så blir det för mycket.

 

Jag tror inte heller att Råd och Rön tog hänsyn till att kattmat från de tillverkare som jag nämnde, har en tillverkningsprocess som gör att proteinet blir mycket mer lättsmält för katten, och på så vis kan katten tillgodogöra sig innehållet bättre. Det känns tryggare, tycker jag, att köpa kattmat från en tillverkare som faktiskt bedriver kontinuerlig forskning kring kattmat och som håller sig uppdaterad kring de senaste rönen inom veterinärmedicin. Men gudarna ska veta att jag har klurat väldigt mycket fram och tillbaka på den här frågan under en lång tid och något "färdigt svar" kommer jag väl aldrig att få.....Glad

 
ANNONS
 
Vivi

Vivi

21 oktober 2009 09:05

Jag skulle nog itne sätta min tillit till råd och rön...de kanske bara jämför med mat som friskis, Mjau och alla de där ...men inte med vad jag kallar riktig kattmat. Man måste ju kolla vad de jämför med. Dessutom litar jag mer på min veterinär och kunniga personer som du Emelie.
Dessutom ...smakar det så kostar det... i de flesta fall är dyrare bättre kvalité ! Specieltl när det gäller näringsprodukter/"färskvaror"/Mat!

http://www.missvivis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13
14
15 16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29
30
31
<<< Oktober 2009 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se