Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 11 oktober 2009

Nu är det klart: Jag får INTE vara aktiv medlem i Göteborgs katthjälp.

Av Emelie - 11 oktober 2009 15:11

Var gärna med i min nya omröstning om kattuppfödning! Så här ser brevväxlingen mellan "Göteborgs katthjälp" och mig ut:

 

Från mig, Emelie: Nu har jag varit och lämnat kattmaten till A. Jag känner att jag gärna skulle vilja vara med och bidra på något mer sätt, bland annat är jag väldigt intresserad av den politiska delen av det hela: skriva insändare och påverka politiker osv. Men till att börja med så undrar jag om jag skulle kunna sitta något pass under en helg och passa en fälla tillsammans med någon som vet mycket, så att jag har tid att ställa frågor? Jag skulle även kunna tänka mig att mata katter eller köra katter till veterinären etc. Känner verkligen mycket för detta!

 

Från Göteborgs katthjälp: "Jag kommer att ta upp din förfrågan med de övriga i styrelsen då jag kan se vissa svårigheter i det faktum att du har föder upp katter.
Återkommer när jag vet mer. Under tiden kanske du kan ge mig dina åsikter om vad du själv tycker om att föda upp katter medan det finns tusentals som inte har ett hem."

 

Från mig, Emelie: "Jag förstår hur du tänker. Jag funderade en helt del innan jag bestämde mig för att börja föda upp katter, och det som avgjorde var att jag valde en allergivänlig ras, som många kattallergiker kan tåla (är själv allergisk). På så vis når jag en grupp människor som annars inte skulle kunna ha katt alls och på så vis kunde jag motivera det för mig själv. Min blogg har även mer och mer blivit en väg för mig att påverka människor till att se katten som värdefull på olika sätt. Jag når ut till väldigt många människor genom min blogg. Ett annat argument för att fortsätta föda upp är att jag tycker det är fel att bara oansvariga människor (som kanske inte ens kan hitta köpare till sina katter) ska få föda upp katter. Om mina katter inte blev sålda så skulle jag behålla dem och sluta föda upp.
 
Vi som föder upp raskatter är till den stora merparten mycket noga med att hitta bra kombinationer för att få fram friska katter med bra temperament. Vi avlar bara på friska djur och vi lägger ner mycket tid och energi på att måna om kattens bästa på både lång och kort sikt. Inom den sibiriska rasen har vi exempelvis ett avelsråd som man rapporterar in alla sjukdomar och defekter till. Vi är också väldigt noga med vilka som får köpa våra katter. Mina köpare får till exempel skriva på ett kontrakt om att de sköta katten väl och kastrera sällskapskatter före en viss ålder och ultraljudstesta hjärtat minst en gång i livet. Om de inte följer detta så har jag rätt att ta tillbaka katten. Därför tycker jag att man kan se aveln med raskatter (i alla fall sibiriska katter, som är den ras jag känner till) som ett föredöme när det gäller att ge katterna ett bra liv, som förhoppningsvis i någon mån kan smitta av sig på (den ofta tanklösa) aveln med huskatter.
 
En tredje aspekt av det hela är att jag tror att det är bra att det finns ett samarbete mellan kattuppfödare/kattklubbar/SVERAK å ena sidan och katthem å andra sidan. Tillsammans kan vi förbättra villkoren för många katter.
 
Hör av dig när du har diskuterat med styrelsen!"
 

Från Göteborgs katthjälp: "Jag har nu fått höra alla styrelsemedlemmarnas åsikter i frågan om att ha uppfödare som aktiva medlemmar i föreningen. En stor majoritet tycker att det av olika anledningar inte är förenligt med vår policy. Jag ska försöka sammanfatta de olika åsikterna.
 
I Sverige finns det ca 100 000 hemlösa katter. Det skulle behövas 2 000 katthem till för att kunna ta hand om alla dessa katter. Det finns även otillräckligt med seriösa hem till alla katter som föds. Vi anser därför att så länge det finns så många hemlösa katter som i sin tur ser till att antalet växer att det då inte behövs uppfödning av ännu fler katter, varken genom huskatt- eller raskattavel.  Varje katt som föds är en för mycket just nu, anser vi.

Av de som vill adoptera från oss eller som vill vara jourhem åt oss kräver vi att deras egna katter är kastrerade.  Detta för att vi inte vill jobba emot våra egna principer. Ingen av de volontärerna som är aktiva inom föreningen just nu har okastrerade katter.

 
Vad gäller människor som är allergiskt mot katt tycker vi att om man absolut vill ha katt så kan man äta medicin eller desensibilisera sig. Vi har ett antal adoptanter som är/varit allergiska och har valt en av dessa möjligheter. Att avla fram ett ras som passar in på vissa människors liv kan vi, ur etiskt synpunkt, tycka är ett steg för långt. Det är ju ingen rättighet att få ha katt till vilken pris som helst.
 
Att man själv anser sig vara en seriös uppfödare löser antagligen inte problemet med oseriös uppfödning. Oseriös uppfödning orsakas oftast inte pga brist på kunskap om uppfödning men om att strunta i att kastrera katten. Ju fler som förespråkar kastrering, och själv kastrerar sina katter desto fler katter kommer att bli kastrerade hos de som inte ännu har gjort det. Jag tycker själv att fortsatt avel av både hus- och raskatt har motsatt effekt.
Många uppfödare påstår att de tycker att huskatter och raskatter är lika mycket värda. Varför anses det då samtidigt att det inte ska bedrivas avel med huskatter men at det däremot är okej att avla på raskatter när det finns ett växande antal hemlösa katter och brist på seriösa hem? För varje kattunge som föds minskar en hemlös kattunges chans att komma in i värmen.

 
Inte alla uppfödare är så seriösa som de själv gärna vill framstå de är.
Inom föreningen har vi inte enbart hand om f.d hemlösa huskatter. Vi har/har haft katter som visar tydliga tecken på att vara avkomma från raskatter. T ex har vi haft en renrasig Maine Coon (uppfödaren har bekräftat att katten är uppfödd av henne) från ett vanvårdsärende där det fanns flera renrasiga Maine Coon och Européer. Katter med lockig päls (enligt Rex uppfödare behövs både föräldrarna ha genetiskt anlag för lockig päls), katter med mycket kort ansikte som i perserkatter.
 
Inte nog med att det finns för många katter finns det även många kattraser som har kommit till genom att avla på genetiska defekter som ger hälsoproblem. Även det anser vissa av oss är etiskt oförsvarbart.
 
Till att fatta det hela kort är vi emot att det avlas fram fler kattungar när det föds ett stort och växande antal hemlösa katter. Det ska inte födas fler katter, varken hos seriösa eller oseriösa uppfödare, varken inom planerad eller oplanerad avel.
 
Däremot står det naturligtvis var och en fritt att välja de åtgärder man själv tycker är rätt i frågan om problematiken med hemlösa katter. Dock har vi kommit fram till att det för uppfödare inte finns plats inom vår förening.
 
Hoppas du har förståelse för våra åsikter. "

 
ANNONS
 
Margita

Margita

11 oktober 2009 16:00

Det är verkligen inte lätt det här! Säkert är det så att några uppfödare inte är seriösa men dit räknas inte du iaf, Emelie! Man kan väl säga kanske att det är för lätt att bli uppfödare. För det är ju ändå så att det är ett väldigt stort ansvar. Kanske man borde vara tvungen att lära sig mer om katten INNAN man börjar föda upp? Eller snarare om både katten och avel, vad det innebär. Många tänker ju "bara ta en kull". Men vad innebär det i praktiken?
Samtidigt vill jag försvara den seriösa uppfödningen. Den kan faktiskt vara ett föredöme och ett sätt att höja statusen på katten! Många uppfödare är mycket kunniga, både om katten och i avel, och är noga med till vem katterna säljs. Och att se till att de katter som inte går i avel kastreras. Det är ju ett mycket bra sätt att höja statusen på katten tycker jag. Även priset. En katt måste få kosta. Det gör ju en hund så varför inte en katt?
Men ursprunget till den här debatten är väl kanske kattens beteende. Den klarar att vara ute själv och det gör att många människor tror att den klarar sig HELT utan oss vilket är helt fel! Den älskar visst att få gå ute och jaga, det är ju kattens liv så att säga. Men det är också här som det skapas problem. Det är så lätt att överge en katt! Egentligen behöver vi upplysa människor om att katten inte är så självständig som den verkar. Den litar på att vi tar hand om den. Gör vi inte det blir det tufft och då är ju katthemmen bra men de räcker inte till tyvärr. Som sagt, knivig fråga och långt inlägg!

http://www.meab52.wordpress.com

 
Ingen bild

Katarina

11 oktober 2009 20:32

Vad skall man säga om Göteborgs katthjälps svar till dig... kan förstå deras synpunkt men samtidigt kan jag inte förstå att de inte vill ha din hjälp och kunskap... Emelie, du får fortsätta att jobba för kattens bästa på egen hand. Keep up the good work!

 
Sara

Sara

11 oktober 2009 21:34

Hmmf...
"Vad gäller människor som är allergiskt mot katt tycker vi att om man absolut vill ha katt så kan man äta medicin eller desensibilisera sig."
Tror dom verkligen det är så lätt? Jag undersökte det där med desensibilisering innan jag upptäckte den sibiriska rasen, och inte nog med att det bara fungerar i ca 1/3 av fallen, vem som helst får inte heller genomgå behandlingen, utan du måste kunna visa att du har såpass allvarliga besvär att det inkräktar på ditt dagliga liv, ex. kan inte sitta bredvid en kattägare på bussen. Alternativt genomföra behandlingen hos privatläkare och betala allting själv. Äta allegimedicin är inte heller någon självklarhet att det gör allt bra, när jag skulle hälsa på kompisar med katt förut tog jag alltid medicin, vilket gjorde att jag kunde vara där ett par timmar utan besvär, men helt besvärsfri blev jag ju aldrig.

Det blev jag ju däremot av att ha Cleo här hemma. Har nu i helgen fått detta ordentligt bekräftat genom att dela sovrum med en vanlig bondkatt, helt utan medicinering och helt utan besvär. Dettta är något som aldrig skulle kunna inträffat förr i tiden, även om jag hade proppat mig full med medicin hade jag mått jättedåligt efter en hel natt.

Nu verkar det ju däremot som om jag i framtiden utan problem skulle kunna ta in en vanlig bondkatt i huset, och det är ENBART tack vare dig och Cleo!

Det är ju helt klart Göteborgs katthjälp som är dom som förlorar något på det här beslutet, vilket är väldigt synd för de katter som bor där.

Så jag och Cleo hälsar: Keep up the good work!

http://eburnea.blogspot.com

 
Anna-Maria J

Anna-Maria J

11 oktober 2009 21:38

Emilie du skriver bra och det är katthjälpen som går miste om din kunskap och engagemang. Har man "råd" att tacka nej till ideell hjälp? Är det för katternas bästa?
(citat)"Det ska inte födas fler katter, varken hos seriösa eller oseriösa uppfödare, varken inom planerad eller oplanerad avel"
En utopi - om 20 år finns inga katter alla är utdöda.

Självklart förtjänar alla katter ett varmt och kärleksfullt hem.

http://www.minjasjuvel.pixbox.se

 
Margita

Margita

11 oktober 2009 22:29

När jag läste ovanstående inlägg kan jag inte låta bli att sälla mig till kören som säger "keep up the good work" och att katthjälpen verkligen gått miste om ett guldkorn! I såna här lägen har man inte råd att säga nej till det erbjudande du hade.
Och jag reagerade också på den där meningen om att det inte ska födas fler katter....osv. Det går ju faktiskt inte ihop! Då kan man nästan tro att de vill utrota katten istället!? ;-)
Nej du Emelie, fortsätt du på din bana, den är kattvänlig!

http://www.meab52.wordpress.com

 
Ann-Katrin

Ann-Katrin

12 oktober 2009 06:22

Helt otroligt!
Att tacka nej till hjälp från dig! Visst är deras tanke god men resulterar ändå inte i något positivt! Finns säkert annan hjälp eller organisation som förstår att ta emot!

http://laghamrapionen.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Elisabeth

12 oktober 2009 08:32

Självklart är det inte så att katthemmen är ute efter att alla katter ska dö ut! De vill ju att vi till att börja med ska ta hand om alla katter som redan finns innan vi skaffar fram fler vilket jag också tycker är självklart! Föder man upp katter så får de som redan finns en sämre chans att få ett hem. Det finns inte tillräckligt många bra hem för att ta hand om alla katter som finns. Vare sej dem är "allergivänliga" eller inte så borde vi lägga vår energi på dem katter som finns och alla som bryr sig om katter borde hjälpas åt. Tack för mej.

 
Ingen bild

Sara N

12 oktober 2009 08:53

Det ligger mycket i det katthjälpen skriver. Jag håller med dem om att avel inom vissa raser inte är försvarbar, och inte avel på huskatter heller, som det ser ut nu. Men om alla "seriösa" uppfödare skulle lägga sin avel på is tills vi har arbetat bort alla hemlösa katter kommer det ju bara att finnas huskatter i framtiden. Det är inget önskvärt scenario. Jag tror på ditt arbete med att höja kattens status för att lösa problemet.

 
Ingen bild

Lotta

12 oktober 2009 09:17

"Mina köpare får till exempel skriva på ett kontrakt om att de sköta katten väl och kastrera sällskapskatter före en viss ålder och ultraljudstesta hjärtat minst en gång i livet. Om de inte följer detta så har jag rätt att ta tillbaka katten."
Tyvärr har du fel här, ta och läs igenom lagen ordentligt. Har du sålt till privatperson så spelar det ingen roll vad dom gör och det är därför det är så viktigt att välja sina köpare med omsorg.

 
Vivi

Vivi

12 oktober 2009 10:01

Oj ..intressant!!
Jag tycker dock att all hjälp är bra hjälp , särskilt kunniga personer som du. Tycker att detta katthem faktiskt går fel väg eftersom de väljer bort vissa personers hjälp pga principer. Jag ser inte ett problem i att det finsn uppfödare, det kommer ALLTID finnas en efterfrågan på raskatter, precis som det finns efterfrågan på hundraser.
Man kan inte bortse från efterfrågan, dessutom har det ju lite dålig koll på VARFÖR den sibiriska rasen är tillviss del allergikervänlig.
Neee... måste erkänna att detta hem inte ger mig ngt positivt intryck, visst kan man tacka nej till hjälp om man ej har behov av det, men de har fel anledning!

http://www.missvivis.se

 
Ingen bild

Hemlös katt

12 oktober 2009 11:45

Det är ju självklart att katthjälpen menar att det JUST NU inte ska avlas fram fler katter.

Alla ni som tycker att det ska fortsättas avlas på katter medan det finns så många katter som kommer att svälta ihjäl denna vinter, hur tycker ni man ska komma tillrätta med problemet? Det finns inte tillräckligt med goda hem till alla katter som det är redan nu, varför då avla fram ännu fler?

Katthjälpens svar är baserat på deras policy. Gilla det eller inte. Dert är ju uppenbart att de skulle uppstå friktioner när man sitter pass till att fånga in hemlösa katter när den ena volontären berättar för den andra om den nyfödda kullen hon har hemma.... Där sitter man och försöker rädda "överskotts"katter medans det i andra ändan medveten avlas fram fler... och detta av en volontär i föreningen?

Den som inte kan ansluta sig till denna föreningens policy får mer än gärna starta sitt eget katthem. Det behövs nämligen ca 2 000 katthem till skulle vi vilja kunna ta hand om alla hemlösa katter som finns därute just nu.

Fritt fram för alla att ta egna initiativ att hjälpa hemlösa katter efter sin alldeles egen policy. Att just nu avla fram fler katter och försvara uppfödning ser jag personligen dock inte vara lösningen till att minska antalet katter.

 
Margita

Margita

12 oktober 2009 14:37

Detta är ett känsligt ämne! Och intressant! Nu kanske jag är drastisk men,
citat: "Alla ni som tycker att det ska fortsättas avlas på katter medan det finns så många katter som kommer att svälta ihjäl denna vinter, hur tycker ni man ska komma tillrätta med problemet? Det finns inte tillräckligt med goda hem till alla katter som det är redan nu, varför då avla fram ännu fler"
Ok, jag förstår synpunkten. Och jag vill också säga att jag är inte för avel där man avlar på rena defekter, typ perser. Nu är jag blivande uppfödare av den sibiriska katten, som är en sk naturlig ras. Den har funnits i några hundra år i Ryssland. Ska vi sluta avla på den också? Och alla andra sk naturliga raser?
Det finns faktiskt några stycken. Det kanske är korkat av mig men jag kan inte hjälpa att föra över detta till människor. Människor fortplantar sig också hej vilt. Många människor har inget hem överhuvudtaget. Och det är ju naturligtvis helt galet. Men - ska vi därför sluta göra barn för att ta hand om dem som inget hem har?
Vad jag menar är att problemet är komplext. Vi löser inget genom att sluta avla på katter. Och det är jättebra att det finns människor som tar hand om hemlösa katter. Men kanske bägge delar behövs? Jag tror faktiskt fortfarande på att seriös avel är bra för katten på lång sikt. Och det som Emelie (och jag och många andra) vill är ju att höja statusen på katten! Det är ju i allra högsta grad en positiv sak. Det ena behöver inte utesluta det andra. Med kunskap och information och lagar kan man komma långt i kampen för en kärleksfull tillvaro även för katten. Det gäller förresten även för mänskligheten! ;-)

http://www.meab52.wordpress.com

 
Ingen bild

Fia

13 oktober 2009 08:16

Hej
Intressant att läsa att uppfödare jobbar för att höja kattens status...men det gäller ju bara raskatterna....vem tänker på de hemlösa katterna...finns det någon tanke alls....ni försvarar erat seriösa avel ...tycker det är sån dubbelmoral...vi måste lägga kraft på den grupp som lider mest huskatten då den är en blandras ingen raskatt...de betecknas lägre än sopor....när deras okastrerade hankatt friar eller okastrerade honkatt fött en oönskad kull..vad gör de? Jo slänger kattungarna i containern...eller varför inte lägga dem i en kartong vid vägkanten...nej ännu bättre dumpa dem längst in i skogen för dem kommer klara sig!!!!...många möjligheter finns....eller åker till veterinären gång på gång och gör abortering...fast det enklaste svaret är att kastrera sin katt när den är könsmogen...så himla enkelt...men så länge det finns människor som använder djur i slit o släng syfte kan man inte försvara att katter tex föds upp i nuläget. Problemet gäller eg människans empati och tänkande gentemot djur av alla slag som lider där ute. Tex en bonde i närområdet en av hans katter har blivit påkörd katten haltade och hade ont..knackade på dörren och frågade rätt ut: Du måste åka till veterinären den har blivit påkörd...nja jag har mat på spisen och det var för 2 veckor sen så det får man räkna med...Jag blir frustrerad över människans dåliga omdöme... Tänk lite längre alla som anser sig vara så djurvänliga...vad äter ni till middag? Har ni aktivt tagit ett beslut där med? om inte börja där hos er själva...människan är fenomenal på att vända det till personligt att katthjälpen avvisar en så seriös och god människa som emelie...Men handlade det om henne?...Nej det handlar om hur illa läget är där ute...för de hemlösa katterna...det är hemskt att se dem lida och har svåra sjukdomar, då måste människan rycka in och hjälpa dem stackare som ingen orkar rehabilitera...för det tar tid..och engagemang och kärlek att ge dem tryggheten. Någonstans måste man ta sitt ansvar...jag har aktivt valt bort barnafödande med och äter inte kött för jag tycket det finns överflöd av precis allt på jorden...dags att trappa ned...och ta hand om det vi har utan en massa lidande och tillgodo se människans behov till 100 %. Vattnet kommer inte från gatan...maten kommer inte från affären...pengarna kommer inte ur bankomaten...var och hur tillverkas dessa ting? Bra att bli påmind emellanåt. Se helheten...

 
Margita

Margita

14 oktober 2009 14:53

Kan inte låta bli - det måste bli ett inlägg till från mig.
Min personliga åsikt är att de flesta kattuppfödare är seriösa (hoppas jag har rätt!!!) och vill verka för att höja kattens status! De är dessutom kunniga i hur katten fungerar och hur avel går till! Varje kattuppfödare är ansluten till Sverak som har bestämda regler hur avel får gå till och som också vill verka för att höja katternas status. Det måste ju gynna de hemlösa katterna i längden! Det är vad jag tror! Därför att om fler och fler köper via uppfödare så får också köparna mer kunskaper via uppfödaren. Då menar jag uppfödare som är anslutna till Sverak eller IDP, inte de som "bara tar en kull" - de är inte uppfödare i mina ögon. Inte seriösa i alla fall - men de handlar ofta i välmening fast det kan bli fel! Det handlar återigen om kunskap!

http://www.meab52.wordpress.com

 
Ingen bild

Elisabeth

15 oktober 2009 09:17

Om fler och fler köper från uppfödare så får ju dom hemlösa katterna ingen chans! Hur skulle det kunna öka statusen på dom hemlösa katterna? Känns som att man försöker blunda för de hemlösa katternas existens. Hade man tyckt att alla katter var av samma värde så hade man inte behövt avla fram fler när det redan finns så många utan istället ta hand om dom som finns. Det finns för övrigt så många hemlösa katter som hela tiden föder nya kattungar så att påstå att katten skulle dö ut om alla ägda katter kastrerades tyder tyvärr på bristande kunskaper.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13
14
15 16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29
30
31
<<< Oktober 2009 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se