Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 7 september 2009

Dominanta och recessiva gener

Av Emelie - 7 september 2009 11:20

Ja, nu ska jag försöka att efter bästa förmåga gå igenom det här med dominanta och recessiva gener. De flesta egenskaper som ärvs har ett speciellt ställe, "locus", som kodar för just den egenskapen, och alltid parvis. Så kan till exempel könskromosomerna vara XX eller XY, och det i sin tur ger upphov till egenskapen "manligt kön" eller egenskapen "kvinnligt kön". Om båda generna är lika, till exempel "aa", som betyder solid färg, så säger man att katten är homozygot för den egenskapen. Är de olika, "Aa" så säger man att katten är heterozygot. När katten sedan får ungar så ärver ungarna alltid slumpvis en av generna i genparet från mamman och en annan från pappan.


En egenskap kan antingen ärvas dominant eller recessivt. En egenskap som ärvs dominant är lite enklare, därför att man kan direkt se på katten om den bär anlaget: Lisen har till exempel vita fläckar, alltså bär hon anlaget för vitfläck. En katt utan vita fläckar bär inte på anlaget. Om vi säger att anlaget för vitfläck heter "S", så heter frånvaron av vitfläckighet "s". En katt har alltid något av följande par på sin "vitfläckighetsplats": Antingen SS, Ss eller ss. När det gäller SS och Ss så har de katterna alltid vita fläckar i pälsen, och då kan man lätt se att de bär på anlaget. De katterna som är homozygota för vitfläckighet, SS, kommer alltid att ge vitfläckighet till sin avkomma. De som har Ss ger vitfläckighet till hälften av sin avkomma. De som har ss ger aldrig vitfläckighet till sin avkomma, utan om deras ungar blir vitfläckiga så måste det komma från den andra föräldern.


På samma sätt är det med anlaget för silver, "I". Om katten bär på anlaget så syns det i pälsen, katten är silverfärgad. Katten kan antingen vara homozygot för silver, "II", heterozygot för silver, "Ii", eller inte alls bärare av silver, "ii". "II"-katter kommer bara att kunna få silverfärgade avkommor. "Ii" kommer att ge silveranlaget till hälften av avkommorna, medan "ii" inte ger silveravkommor. Av dessa tre varianter är det alltså bara den tredje som inte är silverfärgad själv. Vad gäller de två första varianterna så kan man inte veta om de är homozygota eller heterozygota för silver om man inte gentestar dem. (Men man kan förstås gissa också utifrån färgerna på föräldrarna och ungarna.)


Men nu ska vi titta på de recessiva generna. Vi kan till exempel ta den mönstrade, agouti, och den ickemönstrade, solida, genen. "a" är alltså en recessiv gen jämfört med den dominanta mönstrade genen A. En katt kan antingen vara AA, Aa eller aa. De två första är mönstrade i utseendet och den sista är solid. En katt som är Aa bär alltså på den solida genen, men är själv mönstrad i färgen. Den kan alltså ge vidare den solida genen till sina avkommor utan att det "märks". Men det kommer inte att synas i avkommornas egen färg, om de inte samtidigt har ärvt den solida genen från den andra föräldern. Då blir avkomman aa, alltså solid. Så två mönstrade katter som båda bär på den solida genen kommer alltså statistiskt sett att ge en fjärdedel av avkommor som är aa, dvs solida. Hälften av deras avkommor kommer att vara solidbärare, Aa, men de kommer att se ut som vilken mönstrad katt som helst. En fjärdedel kommer att vara homozygota för den mönstrade genen, AA, och kommer därför bara att kunna ge mönstrade avkommor, även om den andra föräldern själv är solid.


När vi parade Lisen (A-) och Botvinnik (aa) så visste vi inte om det kunde bli solida ungar, för vi visste inte om Lisen var AA eller Aa. Men nu vet vi att Lisen är Aa. Hur vet vi det? Jo, genom att både Domino, Diva och Devin blev solida (aa). Annars hade alla ungarna blivit Aa, alltså mönstrade men bärare av solid färg. Då hade de allihop fått A från Lisen och a från Botvinnik. Lite kul tycker jag att alla ungarna fick olika färgkombinationer.


Ett annat recessivt anlag är siamesgenen "cs". Det är den genen som är orsaken till att det blivit så många diskussioner kring syskonrasen Neva masquerade. Vanliga sibirier kan vara bärare av den genen utan att uppfödaren vet om det. Och om man börjar para homozygota katter (nevor) med vanliga sibbar så kommer alla deras avkommor att bli bärare av denna recessiva gen. Och det tycker vi som föder upp traditionella sibirier är dumt, för vi vill att så få sibirier som möjligt ska vara bärare, för annars kommer det lite då och då att poppa upp nevor i våra kullar. Och om man parar nevor och sibbar hejvilt så kommer till slut nästan alla vanliga sibirier att vara nevabärare. Det är därför vi vill införa avelsrestiktioner för dessa parningar.


Sammanfattningsvis: skillnaden mellan recessiva och dominanta gener är alltså att en katt med bara en recessiv gen inte kommer att ha den egenskapen, utan den kommer att vara dold, och den kan osynligt föras vidare till avkomman. En katt som bara har en gen för en viss egenskap, men den genen är dominant, kommer att ha den färgen själv, och därför ser man lätt att den katten bär på anlaget.


På bilden ser ni Daisy till vänster och Dylan till höger. Båda är mönstrade (agouti) med vitfläck. Vi vet att båda är bärare av solid färg, eftersom deras pappa är svart solid (helsvart) och de har ärvt en av hans gener, som båda är lika: aa. Deras agoutilocus ser alltså ut så här: Aa.


 
 
Ingen bild

Anna-Maria J

7 september 2009 14:31

Bra skrivet. Genetiken kan ofta vara svår tycker jag.

 
Margita

Margita

7 september 2009 19:18

Tack för att du skrev ner allt det här!! Behöver ha det skrivet för att kunna gå igenom det långsamt och gång på gång. Det är intressant men samtidigt lite knivigt.

http://meab52.wordpress.com

 
Ingen bild

Johanna

7 september 2009 20:17

Sötnosar:D

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skapa flashcards