Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 23 juli 2009

Fiskprotein?

Av Emelie - 23 juli 2009 01:59

Marie har skrivit följande kommentar apropå mitt inlägg om Bozitas foder: "Det är skillnad på protein och protein, själv tycker jag att ett foder som innehåller stor mämgd köttprotein är bättre än ett som innehåller stor mängd fisk- eller tom sojaprotein."


Min kommentar: Jag kan förstå om katter inte kan tillgodogöra sig protein från sojabönor så bra, till skillnad från oss människor. Däremot kan jag inte förstå varför fiskprotein skulle vara sämre än köttprotein. Fisk innehåller ju dessutom en nyttigare sorts fett än kött. Förklara gärna!


Och även om köttprotein av någon anledning skulle vara lite bättre för katter än fiskprotein (vilket jag själv inte har läst något om), så tycker jag att miljöargumentet är så pass viktigt att det i så fall kan kompensera för detta. Det spelar ingen roll hur bra mat våra katter får om vi lever på en jord vars miljö är helt förstörd. Därför känns det ologiskt att man ska frakta djurmat ända från USA för att sälja i Sverige, när det finns ett högkvalitativt foder som tillverkas i Vårgårda. Tycker jag i alla fall.


Ett argument mot Royal Canins mat, som Marie förespråkar, är också att de fick ganska dåligt betyg i Råd och Röns kattmattest när det gällde mängden miljögifter i maten. Detta har Royal Canin också försökt förklara på sin hemsida, troligen för att många har hört av sig till dem efter att ha läst artikeln.

 
 
Ingen bild

Marie

23 juli 2009 15:10

Jag skrev bara vad JAG föredrar nämligen köttprotein framför fiskprotein. Fisk är heller ingen naturlig föda för katter + att många katter utvecklar allergi mot fiskbaserade foder.

Vad gäller miljöaspekten, så såg jag ett TV-program om den norska och isländska fiskindustrin för någon vecka sedan, skrämmande, om jag inte minns fel så gick det åt 8 kilo annan fisk producera 1 kilo ishavslax, denna fisk (i huvudsak småfisk) mals ner till fiskmjöl och blir laxfoder, jag tror nämligen att den fisk som går till katt- och djurmat är spillet från fiskindustrin precis som spillet från kött- och fågelindustrin går till djurfoder. Så länge vi människor med glädje äter lax så bidrar vi till att våra hav utfiskas och miljön i haven förstörs med bla algblomning som följs. Torsken är utrotningshotad sägs det men ändå används den i kattmat???

Vad gäller RCs foder så ger jag mina katter det dom tycker om, har provat det mesta under mina år som uppfödare men tyvärr RC är det som gillas bäst men även jag varierar med andra märken och vad gäller blötfoder så är det Mjau kyckling eller kalkon som gäller, ett foder som också produceras i Vårgårda av Doggy!

Och även mina katter får fisk ibland, kokt Alaska pollock.

Detta är mina tankar kring foder, miljö etc och den uppfattning jag står för, säkert har andra synpunkter om vad som är rätt eller fel men som min veterinär sa man får oftast vad man betalar för.

 
Margit

Margit

23 juli 2009 18:40

Intressant det här med foder och det är dessutom en djungel måste jag säga!! Vad tror ni om fodret från Husse? Gå in på husse.se och titta. De har svensktillverkat foder plus att de kör hem till dörren. Kan det vara något att satsa på?

http://meab52.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
    1 2 3 4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21
22
23 24 25 26
27
28
29 30 31
<<< Juli 2009 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Ovido - Quiz & Flashcards