Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under juni 2009

Av Emelie - 4 juni 2009 10:12

Sotaren som var här nyss berättade att han varit inne i en lägenhet med en kraftig katt som gick omkring och vaktade som om den hade varit en hund. Han trodde inte att det var brittisk korthår, men han minns pälsen som ganska kort. Någon som vet? Maine coon?

Av Emelie - 3 juni 2009 23:17

Kattungeköparna håller just nu på att inhandla det sista inför kattungeköpet. Nu är det bara en futtig vecka kvar tills tre av kissarna flyttar. De är så underbara och vilda nu så hälften vore nog. Men de förstår inte alls varför vi människor bara vill lyfta upp dem och pussa dem. De har inte tid med sånt, inte! Nej, det där spännande överdraget på soffan måste krypas under och undersökas på undersidan och sen måste de ju jaga varandra genom hela lägenheten. Allt som är rörligt blir till leksaker.

Av Emelie - 3 juni 2009 20:44

Jag har idag fått reda på att en halvbror till Botvinnik har ett hjärtfel, och därför har jag bestämt mig för att alla kattungar ur Lisens kull ska säljas enbart till sällskap. Känns tråkigt när sådana saker händer, men jag har fått jättebra hjälp av bland andra Anja Kanold, som är veterinär och sitter i avelsrådet, och efter det samtalet så fattade jag det här beslutet. Tack Anja!


Jag kommer självklart att informera mina kattungeköpare om de hälsorisker som finns i den här kullen redan innan de tingar en kattunge, och om något upptäcks under besiktningen så kommer jag att göra avdrag på priset. Ett alternativ hade varit att kastrera kattungarna redan vid försäljningen, men på grund av en förhöjd narkosrisk så utförs inte sådana tidiga operationer på Blå Stjärnan, utan jag kommer att skriva in i avtalet i stället att man ska kastera sin katt vid 6 månaders ålder. En bra sak är också att det inte finns några kända hjärtsjukdomar i Lisens släkt, så det minskar ju risken tack och lov.


Nu känner jag att jag inte vill låta oron över kattungarnas hälsa förta glädjen över den underbara små kattungarna som ska födas.

Av Emelie - 3 juni 2009 13:50

Just nu ligger Cornelia och snuttar på mammas tutte i sömnen. Det ser så mysigt ut. Precis så gjorde Loflickan när hon var bebis. Nu är det en månad kvar tills Lisens kattungar föds. Hon har blivit ganska rund om magen. Ska fota henne så fort H har köpt den nya, efterlängtade kameran.


Jag fick en spikmatta på mors dag som jag hade önskat mig. Sitter på den vid datorn och ligger på den i soffan. Den är underbar! Prova den gärna när ni kommer hit nästa gång.  :-)

Av Emelie - 3 juni 2009 12:43

Så här såg kullen ut när de var 5 veckor gamla!

Av Emelie - 2 juni 2009 20:40

"Om man i genomsnitt i rasen lyckas hålla inavelsökningen nere under ca 0,5% per generation så bör riskerna för ökande problem med ärftliga sjukdomar och defekter kunna hållas under kontroll och till och med minska i omfattning. Lite grovt räknat innebär det att om den genomsnittliga inavelsgraden hos avkomman, beräknat på 5 generationer, ligger under 2,5% så är stammen relativt väl skyddad från framtida problem. En grundregel är att aldrig gå närmare i avel än till kusinparning eller motsvarande. Vid kusinparning stegras inavelsgraden med 6,25%.


Om man lyckas åstadkomma en parning som beräknad på fem generation bakåt, ger inavelsgraden noll på avkomma så måste detta anses vara mycket gynnsamt. Om rasen i huvudsak är frisk, och man skapar sådana parningar så förloras ingen ärftlig variation och rasen kommer, om alla parningar uppfyller sådana villkor, att förbli frisk. Det är inte någon idee att se så långt tillbaka i tiden när det gäller stamtavlor. Vi kan dels inte göra något åt det som varit. Vid enskilda parningar är det ingen mening i att räkna långt bakåt, stamtavlor blir allt otillförlitligare ju längre de är. Det beror dels på att inte alla djur är korrekt uppgivna och dels på att nedärvning sker slumpvis. Den slumpvisa nedärvningen av arvsanlagen gör att man inte med säkerhet vet att ett djur lite längre bak i stamtavlan faktiskt bidrar med arvsanlag till en bestämd avkomma i varje enskild egenskap. Ett högt utvecklat däggdjur som katten, har ca 20-40.000 anlagspar. Även djur långt bakåt i stamtavlan kommer att bidra med några av de generna till den framtida avkomman - dock bara under förutsättning att stamtavlan är korrekt. Mycket av diskussionerna kring avel med katt rör sig dock om riskerna för nedärvning av enskilda defekter eller ärftliga sjukdomar. I många fall är de förhållandevis enkelt nedärvda, dvs de styrs av få anlagspar. I sådana fall blir det ytterligt osäkert om en viss katt längre bak i en stamtavla över huvud taget bidrar med anlag i just de anlagspar som orsakar defekten eller sjukdomen. Vid enkel nedärvning vet vi till och med med säkerhet att inte ens alla far- och morföräldrar medverkar med arvsanlag till en sådan egenskap. Det blir därför inte bara meningslöst att gallra avelsdjur efter jakt på enskilda fall av sådana sjukdomar långt bak i en stamtavla. Man kommer att minska sin djurstam på ärftlig variation utan att ha någon säkerhet för att det bidrar till att minska frekvensen av skadade arvsanlag. Den genomsnittliga släktskapen mellan djur stämmer nog om alla djur är rätt uppgivna i stamtavlan. Men för egenskaper som nedärvs med få anlagspar kan sådana uppgifter om släktskap vara vilseledande. Det räcker därför som regel att koncentrera sig på föräldrar och farföräldrar och morföräldrar eller högst en generation till. Avel fungerar som bilkörning, det kan visserligen vara bra att hålla koll på backspegeln men det viktigaste är att rikta blicken framåt så att man håller sig kvar på vägen.


Det finns ingenting sådant som ärftligt felfria djur. Vad vi kan göra med avelsarbetet är att minska riskerna för att skadade gener dubbleras så att enskilda individer drabbas av de ärftliga skadorna. Genom så enkla åtgärder som att aldrig använda sjuka eller defekta djur i avel, att aldrig överanvända enskilda avelsdjur och att se till att tillräckligt många individer finns i avel för att bidra till nästa generations avelsdjur, så hålls djurstammar automatiskt friska. Inte nog med det! Frekvensen av ärftliga sjukdomar och defekter kommer successivt att minska under förutsättningen att man kan hålla den framtida genomsnittliga inaveln på en låg nivå. Djurstammar i naturen hålls friska genom århundraden och årtusenden med så enkla medel. Det är bara när individantalet sjunker under kritiska nivåer som också vilda djurstammar drabbas av den typ av ärftliga skador som är så vanliga bland sällskapsdjur därför att uppfödarna bryter mot enkla grundläggande villkor för hur avel kan bedrivas utan att djur tar skada.


Inom kattaveln finns ett litet speciellt problem. Det är inte lätt att hålla okastrerade handjur i tillräcklig omfattning för att skapa den bredd som behövs i aveln. En gemensam lösning på det problemet är att uppfödare medvetet samarbetar för att uppnå ett rimligt antal hanar i avel i varje generation. Det skulle ha mycket gynnsammare effekter i aveln än aldrig så ambitiösa program med omfattande veterinärundersökningar av varje enskild individ man tar till avel. Men det är förstås ofta svårare att åstadkomma ett sådant arbete än att enskilt betala höga veterinärkostnader."

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2009 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skapa flashcards