Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under juni 2009

Av Emelie - 7 juni 2009 18:20

En uppfödare har kommenterat min blogg och tycker att jag är likadan som den amerikanska uppfödaren som lät vem som helst tinga hennes katter genom att betala in tingningsavgiften på hemsidan genom Paypal. Anledningen att hon tror det verkar vara att jag någon gång har skrivit på bloggen att det är "först till kvarn" som gäller med tingning av mina katter.


Vill då bara förklara att det är "först till kvarn" bland de kattungeintresserade som jag känner att jag har fått förtroende för som jag menar. Tråkigt att det kunde tolkas som att jag sålde till vem som helst utan urskiljning, men det har det aldrig varit frågan om. När jag var ny och grön kanske jag inte hade tänkt igenom allt sånt så noga, så då kanske jag bara skrev att "den som betalar tingningsavgiften först får katten", men det kan ju tolkas på olika sätt. En sak som jag har lärt mig är i alla fall att inte hålla en katt åt någon som bara är halvintresserad, utan för att tinga så ska man ha betalat avgiften, det var nog det jag ville vara tydlig med.


Sedan råkar det vara så att det aldrig ännu har blivit aktuellt att behöva säga nej till någon, men skulle det bli så någon gång så kommer jag självklart att göra det. Ingen får tinga en katt som jag inte känner att jag fått bra kontakt med och som verkligen förstår det ansvar som det innebär att ha katt.


Skulle det till exempel vara någon som vill köpa en katt till avel, men som inte verkar vilja sätta sig in i allt som man behöver veta innan man avlar på en katt, så kommer jag att säga nej. Samma sak om personen inte är hemma så ofta och därför inte har tid med sin katt, eller om de redan har väldigt många katter hemma.


Jag har ju även tagit med i mitt avtal för sällskapskatter respektive avelskatter en hel del saker som man får förbinda sig till om man köper en katt av mig, något som inte så många andra svenska sibbeuppfödare gör, vad jag vet. Det jag har med är bland annat att man ska sköta katten väl och att sällskapskatter inte får gå fritt ute så länge de är okasterade och att de ska kasteras vid 5 månader till 1,5 års ålder om de inte ska användas i avel. Man förbinder sig också att HCM-testa katten vid minst ett tillfälle för sällskapskatter och vid minst två tillfällen för avelskatter. Det är helt enkelt mina minimikrav, och jag har skrivit ner dem, eftersom jag inte tar för givet att alla andra tycker att det är självklart. Med A-kullen hade jag inget sådant avtal ännu, men jag har utvecklat det efter hand och jag lär mig förstås saker hela tiden. Jag skickar också med ett informationshäfte på 22 sidor till alla som tingar en katt av mig. Där kan man läsa lite om mat, skötsel, hälsa osv.


Av Emelie - 6 juni 2009 23:38

Alvins matte Frida skriver: "Här kommer dags färska foton av Alvin! Idag när han fyllde år fick han smyga lite i sängen men det är egentligen förbjudet, men gissa om han tyckte det var mysigt!Idag har vi även köpt lite kattmynta och en ny lekmus som pipier när man nuddar den. Dessutom ska han få en ny sele i camo från Puppia som vi beställt och en vattenfontän i present! I morgon blir det saftkalas och ytterligare lite presenter från familjen!"Det låter som att Alvin har haft en jättebra födelsedag!

Av Emelie - 6 juni 2009 18:03

När jag hade läst och skrivit om oseriösa kattuppfödare så kände jag behov av en motvikt och då började jag titta på en sida med en massa fina Martinussymboler. Den här symbolen är en av mina favoriter i alla sin enkelhet och är en symbol för själva världalltet. Den heter symbol 41 och visar bland annat att allting i sin djupaste analys är mycket ljust och gott (solstrålarna symboliserar detta). Jag har redan nu bestämt att jag ska ha symbolen på min gravsten, liksom de flesta andra Martinusintresserade.  :-)


Martinus, dina analyser betyder så mycket för mig! Tack!!!  :-D  (Ja, jag tror faktiskt att Martinus läser min blogg.)

Av Emelie - 6 juni 2009 17:12

Hittade en uppfödare av sibiriska katter på nätet som troligen bara är intresserad av att tjäna pengar på sin uppfödning. (Har aldrig tidigare hört talas om henne.) Blev helt förbluffad när jag såg att man kan boka en kattunge bara genom att betala in en summa på nätet, som om det hade varit vilken vara som helst. Man kan välja hur mycket man vill betala, mellan 50 och 250 dollar. Då står man på väntelistan. Sedan får man betala ytterligare en gång när man ska välja vilken kattunge man vill ha. Jag gissar att de som betalat mest får välja först....


Den här personen verkar inte alls vara intresserad av att katterna ska komma till bra hem, utan bara av att tjäna pengar. Hon verkar vara villig att sälja till vem som helst som är beredd att betala, och hon kollar inte upp vilka de är innan hon säljer. Å andra sidan, när man läser hennes hemsida, så verkar hon bry sig om sina katter mycket, så hon är säkert väldigt mån om dem på sitt sätt, men att sälja på det här sättet känns inte seriöst för mig.


Jag har funderat mycket på det här med att vara professionell uppfödare, och det är nog oftast ingen bra idé. Det är väldigt svårt att tjäna tillräckligt med pengar för att kunna leva på det, och för att göra det så behöver man antagligen fatta beslut som baseras mer på ekonomi än på kattens bästa. Att sälja djur är inte som att sälja bilar: djur är levande, och därför har man ett mycket större ansvar som djuruppfödare än som försäljare av varor.


Ibland känns det ansvaret nästan överväldigande när jag tänker på det och frågan är om katter överhuvudtaget mår bra av att leva med oss människor på lång sikt....

Av Emelie - 6 juni 2009 15:57

En sak är säker: Det är ett gäng vilda och vackra och väldigt trevliga kattungar som snart flyttar till sina nya hem. De kommer nog att "prata" rätt mycket med sina ägare, och vilja leka mycket och vara med där det händer saker. En del kommer kanske att ha roliga ljud för sig i sömnen, liksom vissa katter i A-kullen. Alla kommer att gilla att få rå strömming och rå nötfärs att äta ibland. Alla äter torrfoder med god aptit, och vissa är även förtjusta i våtfoder. Var och en kommer att vara en egen liten personlighet som jag tror kan ge sin nya familj mycket glädje och kel. Nedräkningen har börjat!

Av Emelie - 6 juni 2009 14:02

Här kan du läsa om en studie om pälsdjur och allergi från 2003. Undrar vad det är för vildkatter de har valt för att illustrera artikeln?

Av Emelie - 6 juni 2009 13:55

Undrar om det finns enäggstvillingar bland katter. Det borde finnas tycker jag. Jag har precis ställt frågan på forumet, vi får se om jag får något intressant svar.

Av Emelie - 6 juni 2009 10:09

Hoppas att alla A-kullare och deras familjer har det bra idag!


När jag vaknade så satt H och Lo och kollade på "Hjälp! Jag är med i en japansk TV-show" på datorn med svenska halvkändisar som fick klä ut sig i konstiga kläder och förnedra sig på olika sätt. H och Loflickan har precis samma humor.... ;-)


Evora visar löpteckan trots att jag ger henne p-piller, så jag funderar på att sluta med pillren nu. Många saker att ta ställning till.


Har nu hittat en ny presumtiv avelshane. Ja, alltså inte en verkligt levande hane egentligen, utan en planerad parning där jag hoppas att det det ska bli en kull och där jag hoppas att det ska finnas en rastypisk hane någon gång i framtiden.....hoppas kan man alltid!  :-) Men just idag känner jag mig väldigt säker på att det är precis den hanen jag vill ha!  ;-)

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2009 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skapa flashcards