Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 19 juni 2009

Är jag rasbiolog nu också? ;-)

Av Emelie - 19 juni 2009 11:09

Idag anklagade min bror Henrik mig på skämt för att vara rasbiolog i stil med Herman Lundborg, "ond" läkare som levde på 1800-talet. ;-) Ja, det finns ju helt klart en moralisk tveksamhet med att föda upp raskatter, och det är att man går så mycket efter utseendet att det går ut över ens medkänsla med andra levande varelser. Ja, det finns en del oroande likheter med rasbiologin. Men man måste också se att förutsättningarna är olika. Människor är precis som en population med vilda djur: de fortplantar sig utifrån sina egna preferenser, och det liknar mycket den fortplantning som vilda djur ägnar sig åt.


Till exempel så väljer vi gärna en partner som har symmetriska drag, och som är en sorts "medelmåtta" när det gäller utseendet. (När man har tagit tusentals ansiktsfoton och gjort om dem till ett enda ansikte, så har den bilden upplevts som väldigt attraktiv.) Forskning har visat att individer med ett symmetriskt utseende oftast har friska och starka gener, så det finns alltså ett samband där.


Med raskatter däremot, så bedriver man en planerad avel, och mycket av det man gör när man föder upp katter i en sund avel liknar det som sker när vilda djur får fortplana sig fritt: man väljer friska och starka avelsdjur med låg inavelsgrad att använda i aveln, precis sådana djur som man kan tänka sig att djuren själva skulle välja som partner i det fria. Det har förresten visat sig att katter kan känna på lukten om partnern är för lik dem genetiskt, så då tycker de inte att den individen är attraktiv (så är det med människor också). En honkatt kan även abortera foster med en hane om det plötsligt skulle komma en annan hane som är mer attraktiv (alltså har mer olika gener).


Men: vi människor väljer inte alltid avelsdjur utifrån samma kriterier som djuren och på så sätt så avviker vi från vad "djur i naturen" skulle ha valt, och det är där vi kan få problem. Ett exempel är raser där djuren är extrema på ett eller annat sätt utseendemässigt, ibland så extrema att det går ut över deras hälsa. Så skulle naturligtvis inte ett vilt djur ha tänkt när det valde en partner.


Den sibiriska rasen är tack och lov inte extrem. Den långa pälsen fyller en praktisk funktion och utseendemässigt så är den ganska lik huskatter, vilket ni kan se på de "sibbe-look-alikes" som jag tidigare presenterat.


Däremot har ju vi människor en tendens att välja djur som är "söta", och där är hanen Jasper ett bra exempel. Det finns då en risk att man väljer gulliga individer, som inte är lika friska och starka som andra djur, och det är naturligtvis en stor risk när man bedriver planerad avel. En annan risk är att man använder vissa populära individer för mycket, och då får man problem med inavel. I naturen skulle en hane inte orka hålla så många honor i sin flock och samtidigt skydda dem från att andra hanar ska hinna para sig. I den planerade aveln händer det till och med att man använder djur som har problem med sin fertilitet, och i naturen skulle förstås sådana djur inte få någon avkomma alls.


Men då kommer nästa problem: vad händer när man bland människor hjälper personer som har olika sorters sjukdomar och fertilitetsproblem att få barn? Ja, då börjar det likna den planerade aveln med djur......Så det här är inga lätta frågor.  ;-) Obs! Detta skriver jag inte som en kritik mot människor som har svårt att få barn. Det är självklart att man tar hjälp om man gärna vill ha barn, det är inte det jag menar, utan här handlar det om jämförelserna mellan rasbiologi och djuravel.


Slutligen kan jag tillägga att de egenskaper som är önskvärda hos en tamkatt kan leda direkt till döden för en vildkatt. Eller vad sägs om förmågan att ha en tillitsfull inställning till andra levande varelser, inklusive människor? För en vildkatt kan det vara livsfarligt....

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - Torsdag 10 aug 11:47


Kontakta henne på camilla.bjurlid@gmail.se vid intresse! ...

Av Emelie - Måndag 7 aug 17:48


Idag har Otis Out Of This World blivit veterinärbesiktigad och allt har gått bra. I morgon förs han och mamma Lova över till min kära fodervärd och då är min uppfödning avslutad. ...

Av Emelie - Torsdag 3 aug 18:28


Idag har jag varit hemma hos en annan uppfödare och hjälpt till att färgbestämma och könsbestämma fyra ljuvliga kissebäbisar. Det blev: Två blåspotted-vita honor En svart-vit hona En brunspotted-vit hane Är du intresserad av en kattunge, kont...

Av Emelie - Måndag 10 juli 14:44


Idag är vi med Otis hos veterinären för att vaccinera och chipmärka. Vi är fem människor, två katter och en ledarhund inne i undersökningsrummet, haha! ...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Otis fodervärd funderar på att köpa Otis, och hon ska fundera på saken fram till augusti. Tror du att Otis bor kvar hos fodervärden tillsammans med sin mamma Lova Lotus och hunden Chester eller tror du att han flyttar?
 Bor kvar
 Flyttar

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

163 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Läs kommentarer!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2009 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se