Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 14 februari 2009

Grym eller söt?

Av Emelie - 14 februari 2009 18:19

Läste på sällskapets forum en fråga om den sibiriska kattens typ och ansiktsuttryck. Ska katten se grym eller söt ut var frågan. Skribenten tyckte att de söta katterna var mer perserliknande. (Vi vill ju undvika katter som har inlandade perserkatter i stamtavlan, mest för att rasen inte blir enhetlig då och mister sitt "vilda" ursprung.) Så här svarade jag: 


"Det där med typ och vad som är perserliknande eller inte är en väldigt intressant och svår fråga, tycker jag. Även om det finns inblandade perserkatter i en katts stamtavla så ligger det ofta så långt bak i stamtavlan att likheterna inte är så tydliga så att man verkligen kan veta med säkerhet att de kommer från inblandade perserkatter. Men ser man bilder på katter i en familjeträd och en katt skiljer sig mycket från sina "föräldrar" i perserhänseende så kan man bli misstänksam.

Jag tycker inte att det är riktigt så enkelt som att katter med persertyp ser snälla ut och de andra ser grymma ut. Enligt min mening kan vissa perserkatter se väldigt grymma ut. Det jag ser som "varningstecken" för persertyp är extremt fluffig och mjuk päls, öron som är så små att de nästan inte syns, eller morrhårskuddar som är väldigt stora och "hänger ner", runda ögon, rund huvudform, eller ett utseende som är grymt men mer som en bulldog än som en vild katt.

Min "känsla" är att domare ofta premierar katter som har lång päls, även om en annan katt med kortare päls skulle ha bättre pälskvalitet. Få domare verkar ta hänsyn till att sibbarnas päls ändrar sig med årstiden. Domarna verkar också gilla riktigt små öron, något som så kallade "foundationkatter" sällan har. Jag måste säga att detta både är förvirrande och frustrerande. Det ska ju inte löna sig för mindre nogräknade uppfödare att ta genvägen med att blanda in perserkatter och fejka stamtavlor. Och saken blir inte bättre av att olika domare kan ha helt olika åsikter om samma katt. Men generellt sett verkar de ofta bländas av det perserliknande utseendet, enligt min åsikt."

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2009 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se