Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under januari 2009

Av Emelie - 23 januari 2009 23:26

Ni som har följt min blogg, eller är insatt i kattgenetik, vet att det i princip bara är honkatter som kan bli sköldpaddsfärgade. Det beror på att det finns två grundläggande färganlag: svart och den muterade varianten orange, som sitter på kattens X-kromosom (könskromosom). Eftersom hanar normalt bara har en X-kromosom, så kan de bara ha anlag för antingen svart eller orange, medan honor, som har två X-kromosomer, kan ha anlag för båda grundfärgerna, vilket kallas för sköldpaddsfärg. (Det svarta anlaget kan sedan ge silver, blått, tigrering och en massa andra varianter, men dessa ärvs inte könsbundet.)


Men ingen regel utan undantag. Det finns en fantastisk hemsida som bara handlar om sköldpaddsfärgade katter av hankön, den är väldigt intressant: http://tortietom.nidoba.nl/tortiete.html


Det kan finnas fem olika orsaker till att en hankatt blir sköldpaddsfärgad, om jag har fattat det här rätt:


1. Ett kromosomfel som gör att katten har två X-kromosomer i stället för en, XXY. En av X-kromosomerna råkar bära på röd färg, den andra på svart. Denna kromosomrubbning kallas Klinefelter. Sådana hanar är sterila och de kan ibland bete sig som honor.

2. Katten är ett resultat av en sammanslagning av två hanfoster under fosterutvecklingen, där den ena bär på svart färg och den andra på orange. Dessa hanar kan vara fertila. Men de för bara vidare en av färgerna, svart eller orange, till sin avkomma. (Sedan kan det, om jag har fattat saken rätt, också vara så att hanen är en ihopslagning av ett hanfoster och ett honfoster. Då blir katten steril.) Denna variant kallas på engelska "chimaera".

3. En mutation kan ha uppstått i de celler som styr pälsens färg, så att några hårstrån i pälsen får en annan färg än den "borde" vara, ungefär som en leverfläck hos människor. Det brukar vara röda hanar med någon eller några svarta fläckar. Dessa hanar är oftast fertila.

4. Katten kan vara en hona genetiskt sett, men med det yttre utseendet av en hane, dvs en maskuliniserad hona eller så kallad hemafrodit. Dessa katter är inte fertila.

5. Katten kan vara en "mosaik", dvs några av cellerna är muterade medan några är normala. Just denna variant har jag inte riktigt förstått ännu, men det kanske klarnar längre fram.  :-) För att läsa mer, gå till: http://www.messybeast.com/mosaicism.htm


Ett exempel på variant nummer två är hankatten Floid, som ni ser på bilden. Han är en sammanslagning av ett hankattsfoster med blå pälsfärg och ett med röd/vit, vilket resulterar i en helt unik färgkombination av blå/röd, vilket normalt inte kan förekomma på en sköldpaddsfärgad katt. (Vanliga sköldpaddor är antingen röd/svarta eller creme/blåa.) Floid har fått flera avkommor, som alla ärvt hans röd-vita anlag, vilket visar att han har fått sina könsceller från det orangea hankattsfostret.


Tänk om det inte fanns några sköldpaddsfärgade hanar. Då skulle dessa intressanta genetiska fenomen kanske aldrig ha upptäckts!

Av Emelie - 23 januari 2009 19:52

Båda våra grannar ska flytta. :-) Snälla ni, hjälp till att hålla tummarna för att de nya grannarna som flyttar in är trevliga, händiga och toleranta!  ;-)

Av Emelie - 23 januari 2009 19:24

Min kompis Lykke har flyttat till Örnsköldsvik och jobbar som frilansjournalist. Hon både skriver, illustrerar och fotograferar, och som ni kan se så gör hon det bra. Denna bild föreställer hennes katt Sixten. Jag visste faktiskt inte att hon kunde illustrera också, men hon har många talanger den tjejen! Kolla hennes hemsida:


http://www.backtimjan.se/

Av Emelie - 23 januari 2009 17:58

Har med stort intresse börjat läsa boken "Genetics for cat Breeders and Veterinarians". Där finns bland annat en lista med kattraser, varav några är utdöda. En sådan ras var rasen "Australian", som visas på bilden. Det är lite sorgligt med utdöda raser och djurarter, men sånt är livet; allt dör och transformeras så småningom.


För att läsa mer om utdöda kattraser, kolla på: http://www.messybeast.com/retro-lost.htm

Av Emelie - 22 januari 2009 23:22

Säga vad man vill, men den här sången fastnar i huvudet!

Av Emelie - 22 januari 2009 22:07

Vad sägs om lite nya färger och mönster på din kisse till våren?

Av Emelie - 22 januari 2009 17:06

"Ibland tolererar man att djuren gör saker som inte människor får göra, till exempel när ett djur ligger väldigt nära i sängen, har dålig andedräkt eller flåsar en i ansiktet. I en undersökning visade det sig att 60 procent av kattägarna stod ut med att katten hade dålig andedräkt, men inte att deras partner hade det. Samma undersökning visade att nästan lika många, 55 procent, tolererade att katten tog upp den största platsen i sängen på natten, men inte att deras partner gjorde det. Det var till och med så att nästan hälften av alla svarade att de sov bättre med katten i sängen på natten än med sin partner!"

Av Emelie - 22 januari 2009 16:36

Titta här vad det står i Manimalisrapporten: "Djur kan medverka till att öka barns sociala förmåga inom en mängd olika områden. Barn som har djur mognar fortare än andra barn, de har lättare att anpassa sig socialt och lättare för att uttrycka sig och få kontakt med andra människor. För både människor och djur är det viktigt att kunna avläsa kroppsspråk, så kallad icke-verbal kommunikation. Genom att umgås med djur tränas människor att lära sig tyda kroppsspråk och kroppssignaler som de sedan kan ha nytta av i relationen till människor. Studier visar att ungdomar som har mycket kontakt med djur har bättre självförtroende och visar större socialt ansvar än ungdomar som växer upp utan djur. Genom djurs närvaro kan det också vara lättare att klara av livskriser som dödsfall och skilsmässor. Ett djur kan även fungera som "medlare" mellan de olika medlemmarna i familjen11. "

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17
18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skapa flashcards