Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under november 2008

Av Emelie - 12 november 2008 20:44

Idag har jag finslipat mina bilagor till försäljningsavtal för kattungar som jag börjat med i samband med B-kullen. Jag har ett avtal för avelskatter och ett annat för sällskapskatter. Hela tiden kommer jag på saker som jag vill lägga till, så de blir längre och längre, särskilt avtalet för avelskatter. ;-)   Men det känns som en bra och ansvarsfull sak att göra nu när det blir fler och fler nya uppfödare runtomkring i Sverige, och då behöver man inte ångra sig efteråt om man märker att man har sålt katt till någon mindre ansvarsfull person.


Och så håller jag på att göra provet för att bli diplomerad uppfödare. De flesta frågorna var lätta, men det är två frågor som jag inte hittar något svar på... kanske ska jag leta på nätet? (Egentligen ska alla svaren finnas i det material som jag använder, men detta är ett helt nytt prov, så kanske har de missat något.)

ANNONS
Av Emelie - 12 november 2008 10:24

Nu har jag kommit på nya epitet åt mina kissemissar: (På bilderna: Beata)


Bonnie den ljuvliga


Beata den vackra


Billie den modiga


Baltzar den charmige

ANNONS
Av Emelie - 11 november 2008 22:00

Arvids matte Madde skrev följande fråga som en kommentar: Vad söta de är! Jag lade märke till en sak nu som jag aldrig tänkt på förut; Baltzar är en silverkatt och har ljusa trampdynor, medan Arvid har mörka. Vad är det som avgör vilken färg katterna får på dem?


Mitt svar: Jo, det är katter med vita fläckar på tassarna som får rosa trampdynor. De som har vitt runt nosen får rosa nosar också. Ibland kan det vara så att den vita fläcken på tassen bara täcker halva tassen. Då blir några trampdynor rosa och några blir svarta.


Det ser väldigt gulligt ut när Beata och Baltzar ligger på rygg, för då ser man deras vita magar och rosa trampdynor.


När jag började föda upp sibirier så ville jag att mina kattungar skulle få den mest "ursprungliga" färgen: svart (brun) tigré utan vitt, eftersom jag tyckte att det passade bra på en skogskatt. (Genetiskt sett så beror alla andra färger på mutationer som uppstått spontant från denna "grundfärg" och sedan avlats fram eller visat sig ha en överlevnadsfördel för den vilda katten.) Men nu har jag börjat gilla vitfläckighet, särskilt när den är symmetrisk, och jag har även blivit förtjust i en hel del andra färger, bland annat för att jag tycker att det är så fascinerande med färggenetik.


Man tror att de vita fläckarna styrs av ett anlag som kallas vitfläcksanlaget. Det anlaget gör att färgen, som sprids från ryggraden, "stannar upp" fortare än den annars skulle göra. Det är därför som inte hela katten hinner "färgas" under fosterutvecklingen.


Det finns olika grader av vitfläckighet. Vissa katter har kanske bara en liten vit prick någonstans på kroppen, medan andra kan vara helt vita, utom ett par färgade fläckar på huvudet och svansen. Detta, som är den största graden av vitfläckighet, kallas "van". Det finns en kattras som alltid har denna teckning. Den kallas "Turkisk van" och är en halvlånghårig ras som är relativt ovanlig i Sverige. Denna höga grad av vitfläckighet förekommer även hos sibirier, men är inte så vanlig för närvarande. Sedan har vi "harlequin" som är vit med lite fler färgade fläckar på kroppen och så kommer "bicolour", där ungefär hälften av katten är vit och hälften färgad. Den minsta graden av vitfläckighet har inget speciellt namn vad jag vet, utan kallas bara "ospecificerad mängd". Det är den graden av vitfläckighet som både Lisen och två av hennes ungar har.


Om man parar en vitfläckig katt , till exempel Lisen, med en katt utan vita fläckar, till exempel Yakov, så blir det statistiskt sett (med väldigt många kattungar) 50% vitfläckiga avkommor och 50% avkommor utan vita fläckar. Men om man bara får en kull kan det förstås lika gärna bli så att alla får vita fläckar eller att ingen får det. Om man parar två katter med en liten grad av vitfläckighet så kan någon unge få mycket vitt (till exempel harlequinmönster), medan en annan unge blir helt utan vitt.


På birmor är det så att katten måste ha alla fyra tassarna vita för att anses rastypisk. Men vad som styr detta genetiskt är inte helt utrett, vilket måste vara frustrerande för alla birmauppfödare....  :-(

Av Emelie - 10 november 2008 18:22

Jag är så stolt över att jag fick med alla på samma bild, så här är två till!

Av Emelie - 10 november 2008 18:17

Från vänster: Baltzar Bazaar, Bonnie Bonanza, Billie Bling, Beata Bebop. Bonnie är än så länge obokad, men det finns flera intressenter.

Av Emelie - 9 november 2008 21:12

Kattungarna är än så länge rätt svårövertalade när det gäller att äta riktig mat. Jag har stoppat in lite rått nötkött i deras små munnar och försökt övertala dem att slicka i sig lite rå äggula från mitt finger. Dricker vatten gör de i alla fall självmant. Jag har babytorrfoder framme hela tiden och ibland blöter jag lite torrfoder för att de lättare ska vilja äta. Jag ger dem även modersmjölksersättning, men det är mest Lisen som slickar i sig det. Kanske när jag inte tittar...?


De går ofta omkring i sandlådan, men jag har inte sett att någon har kissat eller bajsat där ännu. På bilden: Billie, som brukar vara först med allt, och som faktiskt har ätit nötkött självmant.

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5 6 7
8
9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< November 2008 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se