Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 27 november 2008

Några grundläggande fakta om kattmat.

Av Emelie - 27 november 2008 13:29

För att få småkatterna att äta riktig mat så måste man tydligen vara väldigt envis och väldigt påhittig. Att bara låta torrfodret stå framme har inte fungerat alls, inte ens om den är blötlagd. Inte heller har det funkat att ge vanlig mjukmat (våtfoder). Men skam den som ger sig!


Idag kom jag på att jag skulle:


1. Blötlägga kattungemat, torrfoder.

2. Blanda en del av kattungematen med rå äggula i en skål.

3. Blanda en annan del av kattungematen med rått nötkött i en annan skål.


Och se! Det fungerade! De smaskade i sig massor! Nu kommer jag att köra med detta varje dag i fortsättningen! Och finurlig som jag är så kommer jag att successivt öka mängden kattungefoder i blandningen.   ;-)


För den som vill ha mer information om kattmat: Katter mår inte bra av att bara äta kött, fisk osv, även om man skulle kunna tro det, med tanke på vad vilda katter äter. Men vilda kattdjur får inte bara i sig djurens kött, utan även brosk, ben, hud och inälvor. Dessa är viktiga källor till kalcium för katten.


Det allra enklaste sättet att försäkra sig om att katten får i sig alla näringsämnen är därför att ge ett kommersiellt torrfoder till katten som bas. Här tycker jag att man kan kosta på sig ett kvalitetsfoder inhandlat på djuraffär eller hos veterinär. Torrfodret är bra, för då kan katten äta lite i taget flera gånger under dagen. Om katten är ung eller okastrerad kan den få fri tillgång till torrfoder. När den blir lite äldre kan man begränsa mängden torrfoder och samtidigt hålla koll på vikten. En gång om dagen, till exempel på kvällen, kan man komplettera torrfodret med ett kommersiellt våtfoder eller med kött, fisk eller liknande. Laktosfri mjölk eller grädde, ost, rå äggula med mera går också bra. Vissa katter kan vara förtjusta i gurka, melon eller till och med banan! Ge aldrig katten rått fläsk- eller kycklingkött, då det kan innehålla en massa farliga bakterier! När det gäller bordsskick, så är det bra att vänja katten vid att inte tigga från bordet eller hoppa upp på bordet, för det blir lätt en dålig vana!


Katter kan inte känna smaker på samma sätt som vi människor. De kan till exempel inte känna smaken av socker. Däremot har de förmågan att känna skillnad på olika sorters aminosyror (proteiner)! De är jättekänsliga för mat som håller på att bli dålig, så servera alltid maten så färsk som möjligt, och helst rumstempererad!


 
ANNONS
 
Anna

Anna

27 november 2008 13:57

Vilka sötnosar :)

http://jakiya.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5 6 7
8
9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< November 2008 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se