Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 26 november 2008

Vad är det för skillnad på en raskatt och en huskatt?

Av Emelie - 26 november 2008 00:01

Många tror att en raskatt är en katt med någon speciell färg, eller kanske en katt med längre päls. Jag har också hört att eftersom deras katt har lång päls så måste den vara en norsk skogskatts-blandning, eller liknande. Detta behöver inte vara fallet.


Sanningen är att det som avgör om en katt är en raskatt eller inte är endast en sak: att den har en SVERAK-stamtavla (i andra länder heter det inte SVERAK, men det finns en motsvarighet). Om kattägaren har en stamtavla på katten så är katten en raskatt, annars inte.


En huskatt är en katt utan stamtavla. Även om kattens föräldrar skulle vara raskatter båda två, så är den inte någon raskatt om den inte har någon officiell stamtavla. En huskatt kan vara långhårig eller korthårig, den kan vara maskad som en siames eller en birma och den kan vara jättevacker, men det är inte det som avgör om den är en raskatt, utan det är stamtavlan. Tänk efter själv: hur ska man kunna veta något om katten om man inte vet vilka dess förfäder är? Ibland kan man kanske veta att den ena föräldern är en raskatt, och den kanske liknar en raskatt, men i praktiken är den en huskatt. Många vill tro att deras katt har "renrasiga" släktingar, för det skulle göra den lite "finare" på något sätt. Det är så vi människor fungerar, tyvärr! Vi vill gärna imponera på varandra, försöka få andra att gilla oss osv.


Det har ju blivit så att raskatter har fått högre status än huskatter. Detta beror förstås mestadels på att raskatter kostar mycket mer att köpa, men också att raskatter är framavlade på ett mycket mer medvetet och ansvarsfullt sätt än huskatter. Jag har tidigare skrivit om att raskatter och huskatter är lika mycket värda, kanske inte i rena pengar, men som levande varelser, och förtjänar precis lika mycket omvårdnad och respekt. (Precis som alla människor har samma värde, oavsett hur de ser ut eller vad de presterar eller vilket land de kommer ifrån.) Detta utgår jag ifrån att alla är överens om, men när man ser hur vissa katter behandlas, så kan man ju börja undra. :-(


De som föder upp huskatter kan lära mycket av raskattuppfödare när det gäller medvetenheten om vad olika parningskombinationer får för konsekvenser, och vilket stort ansvar det är att vara uppfödare.


Raskattsuppfödare kan dock lära sig av den "slumpmässiga avel" som många huskattägare ägnar sig åt. Tack vare att katterna får "para sig fritt" och att det finns rätt många huskatter i omlopp, så blir den genetiska variationen stor, och detta minskar risken för sjukdomar och defekter.


Jag menar dock att det inte är lika ansvarsfullt att föda upp huskatter som raskatter. Detta av den enkla orsaken att det redan finns fler huskatter än det finns hem som vill ta emot dem. Bättre då att kastrera katten!  :-)


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

166 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5 6 7
8
9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< November 2008 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se