Miss Emmi's sibiriska katter

Alla inlägg under oktober 2008

Av Emelie - 8 oktober 2008 18:59

Så här ser Lisen ut idag. Ibland ser magen jättestor ut, ibland inte så stor.

ANNONS
Av Emelie - 8 oktober 2008 12:05

Lisen, som är dräktig, blir arg när hon ser Sashi, så de får bo i olika delar av lägenheten så länge. Sedan får vi se hur det blir när kattungarna föds.


Jag lyssnar fortfarande på Eckhart Tolle en hel del, nästan varje dag. Och jag vet fortfarande inte vad jag ska bli när jag blir stor eller hur jag ska försörja mig, men det känns okej ändå...  ;-) Det enda jag vet är att världen är galen och att jag inte vill låta den galenskapen göra mig galen. Ingen skulle tjäna på det ändå.

ANNONS
Av Emelie - 7 oktober 2008 10:29

I stamtavlan heter Sashi "Solsibs Ennez Dobrinova", men vi kallar henne Sashi. Ennez betyder "den tionde katten" på något språk, uppfödaren Airi visste inte vilket. Sashis pappa Dabbe har snyggt mörkgröna ögon, och Sashi, som liknar sin pappa, håller nu långsamt på att byta ögonfärg från orangegult till grönt. Man vill helst att sibiriska katter ska ha gröna ögon, för att någon som skrev rasstandarden en gång tyckte att det skulle vara så. Men de domare som jag har lyssnat på har aldrig kommenterat ögonfärgen, så jag vet inte hur viktigt det är egentligen.


Eftersom rasen för tillfället håller på att "bildas", så är det nog mest andra saker man ska fokusera på just nu: Katterna ska vara kraftiga och muskulösa med det rätta "vilda" utseendet. Stora katter uppskattas. Kroppen ska likna en rektangel från sidan och benen ska inte vara för långa. Pälsen ska inte vara för kort och inte för mjuk. Huvudet ska ha rundade former: öronen ska vara ganska små, sitta brett isär och inte vara för spetsiga. Nosen och resten av ansiktet ska vara runt och brett, men ändå inte FÖR brett. Huvudet ska vara längre än det är brett. I profil ska nosen inte vara rak, utan ha en liten inåtböj. Ögonen ska sitta brett isär och vara lite ovala. Hakan ska inte vara så framträdande. Ungefär så ska en sibbe se ut, enligt min tolkning av standarden. Kolla Evoras farfar Khariton Angara (på bilden), så får ni se en snygg sibbe!


Fast ännu viktigare än standarden tycker jag faktiskt är hälsan och temperamentet hos katterna, och den synen delar jag, tack och lov, med de flesta andra uppfödare i Sverige! Vi värnar om den genetiska mångfalden genom att undvika inavel och ta in nytt blod från andra länder, och vi har ett avelprogram mot hjärtsjukdomen HCM. Visserligen blir katterna inte lika rastypiska på kort sikt, men vi tjänar på det i längden!


Sashi är fortfarande lite reserverad, men också väldigt nyfiken. Hon älskar att leka med fjädern som uppfödaren skickade med, och hon kan tänka sig att bli klappad. Däremot vill hon inte bli fasthållen. De andra katterna har känt lukten av den nya och de är både nyfikna och lite rädda.


Nu har jag alltså 4 avelskatter, snart 5, om vi räknar med den lilla tjejen som vi hoppas så mycket på från Lisens kommande kull.  :-) Vet inte riktigt var jag ska lägga ribban för maximalt antal, kanske 6 katter är lagom? (Max tre här hemma och tre hos fodervärd.)


Om man tar fler än två kullar per år så måste man ha ett särskilt tillstånd från kommunens djurskyddsinspektör som kostar 3500 kronor (!) Certifieringen i SVERAK kostar 500 kronor och jag behöver verkligen investera i en bättre och tystare hårfön (för utställningspreparering) och en ordentlig digitalkamera så att jag kan ta bra bilder. Skulle vilja köpa en massa böcker om kattuppfödning också. Många utgifter blir det så här i början när man är kattuppfödare! För att inte tala om allergitestet för att se hur allergivänliga mina katter är, som jag hade tänkt skicka in till ett lab i England. Men jag får helt enkelt hårdprioritera nu i början, och inte göra allt på en gång.


Lisen och jag förbereder oss på olika sätt inför förlossningen: vi gosar mycket och känner hur det rör sig i magen och jag tar fram de grejor som kommer att behövas.


Har försökt lägga in nya sidor på min hemsida så att jag kan visa lilla Ennez, men det funkar inte, så nu måste jag vänta tills H har tid att hjälpa mig. Typiskt!  ;-)

Av Emelie - 6 oktober 2008 12:38

Feodosia, som har svart solid sköldpaddsfärg, är Ennez mamma.


Sköldpaddsfärg är när en (hon-) katt bär anlag både för svart och orange färg. Solid betyder att det svarta och orangea inte är mönstrat. Fläckarna som blir i pälsen beror på att under fosterstadiet så har det orangea pigmentet och det svarta pigmentet, (färgpigmenten kallas melanin), fått turas om att färga olika delar av huden, och placeringen kan bli helt olika på olika katter. En sköldpaddsfärgad katt utan vitt får mindre områden med rött och vitt, så att det blir mer melerat, medan en sköldpaddskatt med mycket vitt får större områden med rött och vitt i pälsen, så att det blir större mer sammanhållna fläckar. En del sköldpaddsfärgade katter får bara en liten fläck med rött/svart, medan andra får ungefär lika mycket av varje färg. Det senare är att föredra enligt de ideal som finns i utställningssammanhang.


Eftersom Ennez mamma har solid färg, så kan vi räkna ut att Ennez bär på anlaget till solid färg, vilket senare kan visa sig om hon paras med en hane som bär på samma anlag. Då kan de till exempel få helsvarta ungar. Hennes pappa heter Dabbe (Lubov Sibiri Dobrinia Nikitish), och han har den fina titeln GIC, Grand International Champion, vilket betyder att han har varit på måååånga utställningar och att många domare bedömt honom som mycket rastypisk!


En av bilderna visar mamma, pappa och barn. Kattungen till höger är Ennez och ungen till vänster är brorsan. Kullen bestod av 7 kattungar och Ennez var den enda honan.

Av Emelie - 6 oktober 2008 12:10

Igår tog jag tåget till Norrköping, såg kattutställningen där, och åkte sedan hem igen. Jag passade även på att träffa min blivande fodervärd, som råkar bo just i Norrköping. Hon ska bli fodervärd till en kattunge ur Lisens kull.


Jag var rätt trött sedan när jag kom hem igen med lilla Sashi (Ennez), men nu är hon här, och hon verkar ha ett bra temperament. Hon vågade faktiskt både äta, dricka, gå på toaletten och leka lite redan första kvällen. Vi har delat av lägenheten så att hon ska kunna bekanta sig med omgivningen i lugn och ro, utan de andra två katterna till att börja med. Just nu har hon gömt sig och jag tror att hon behöver sova efter att både ha rest och varit på utställning (hon var bara med som sällskap) och flyttat samma dag.

Här kan ni se hennes stamtavla:

http://pawpeds.com/db/?a=p&id=758239&g=4&p=sib&date=iso&o=ajgrep


Nu har jag tagit reda på vad som gäller med uppfödarcertifiering inom SVERAK, så den 1 november (som är första dagen) kommer jag att hänga på låset för att göra provet och få min certifiering! Det känns som ett kvalitetsmärke och en trygghet för kattungeköparna att jag har en certifiering, eftersom jag då har visat att jag har koll på vad som gäller. Extra viktigt känns det eftersom jag är ganska ny som uppfödare.


Vad gäller akvariet så har jag bytt praktbotiorna mot 10 små glödbandstetror, som passar mycket bättre i vårt lilla akvarium. De matchar faktiskt vildguppisarna i färgerna! De kommer även att äta yngel, så att det inte svämmar över i akvariet som tidigare. Ekologisk balans heter det med ett finare ord   :-)

Av Emelie - 4 oktober 2008 14:51

Nu fattar jag varför jag har varit så kattungesjuk den sista tiden! Det var lilla Ennez jag skulle köpa! (Vi får se vad hennes smeknamn blir.) Hon är född i maj hos Solsibs uppfödning i Arboga, så hon är ganska stor. En annan uppfödare skulle först köpa henne, men det blev ändrat, så nu flyttar hon till oss i stället. Äntligen har vi tre vuxna katter i familjen!


I morgon åker jag Norrköping och hämtar hem henne. Visst är hon fin? Hon är klassisk tabby, dvs. hon har ett marmorerat mönster som är lite ovanligt. Hennes mamma kommer från Finland och hon är släkt med både Lisen och Evora genom sin morfar, Sibaris Cashmir Dostoyanie Sibiri (Cashmir är förresten importerad från Ryssland, liksom Lisens båda föräldrar och Evoras pappa). Jag är så tacksam för att det finns uppfödare som går igenom en massa besvär för att kunna importera katter från Ryssland. Annars skulle vi inte ha så många fina sibbar i Sverige!


Lilla Lo tycker att hon liknar Amanda från vår första kull. Vad tycker ni?

Av Emelie - 1 oktober 2008 13:46

Å, vad kul att höra att Alvina och Guro har det bra! (Fick just en kommentar från Guro, där hon skriver att Alvina är jättegosig!)


Vet ni vad? Jag har hittat en katt som jag vill köpa NU på momangen! Bara jag lyckas övertyga H om att vi har råd, så kan jag köpa katten på studs! Men jag vågar inte berätta vilken katt det är ännu, utifall att det inte skulle bli som jag vill. Men jag lovar att berätta det så snart allt är klart! Jag fick syn på en bild på katten och blev alldeles kär!!!!   :-)   Så himla fin! Spontan som jag är så bestämde jag mig direkt. Nu kan jag inte vänta på att få hämta hem den här snyggingen! Snälla, snälla, snälla H, vi kan väl köpa denna lilla sötnos!   ;-)Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6 7 8 9 10 11
12
13 14
15
16
17
18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Oktober 2008 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se