Miss Emmi's sibiriska katter

Direktlänk till inlägg 1 augusti 2007

Motsägelsefullt om avel!

Av Emelie - 1 augusti 2007 14:44

Det är konstigt det där med avel. Hela tiden känner jag en konflikt mellan vad "folk" vill ha och vad som är sunt.


Till exempel: Jag har ingenting principiellt emot att avla fram katter som passar allergiker. Men enligt en annan uppfödare är det helt förkastligt: ingen annan uppfödare skulle ta mig på allvar då. Och det vill man ju inte!


Dessutom: Man vill förstås ha friska katter. Men det står i motsättning till ens önskan att ha katter som ser ut på ett speciellt sätt. Exempel: En katt, vi kan kalla honom X, finns med i nästan alla utställnings-framgångsrika katters stamtavla. Men samme katt är också upphov till spridningen av den enda kända allvarliga sjukdomen inom den Sibiriska kattrasen: HCM (en hjärtsjukdom). Så ni märker: Väljer man hälsa så kanske man inte får så framgångsrika katter och vice versa. Som tur är så rekommenderar "Sällskapet Sibirisk katt" här i Sverige ett avelsprogram i vilket man HCM-scannar alla katter innan avel! www.sibiriskkatt.nu


En annan motsägelse är att många uppfödare vill avla fram katter som har vackra färger eller är allmänt söta, för att dessa katter är lättare att sälja. Fullt förståeligt! Men vad händer? Jo, det uppstår en helt ny sorts sibirisk katt, som vissa kallar för en helt ny ras: Neva Masquerade. Dessa katter kan ofta vara väldigt vackra med siamesteckning och blå ögon. Men är de "äkta" sibirier, eller har man blandat in andra raser för att få en "vacker" katt? Helt klart har man inom denna "nya" ras kommit en bit ifrån det "vilda" uttryck som man eftersträvar bland traditionella sibirier. Komplicerat! Går man till exempel in och tittar på hemsidor för uppfödare från Tyskland, så är majoriteten av katterna Neva Masquerade!


En av de största utmaningarna inför framtiden blir, tror jag, att skapa en tydlig rasidentitet. För närvarande kan man faktiskt inte alltid se på en katt att den tillhör den sibiriska rasen. De är ibland lätta att förväxla med raserna main coon, norsk skogskatt och vissa sibirier liknar faktiskt perserkatter!


Det jag som uppfödare vill fokusera på, är för det första att förbättra och förädla det typiskt sibiriska utseendet.  För det andra vill jag ha gosiga och sociala katter och för det tredje kommer jag att eftersträva katter som är stora, starka och friska!

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 15 december 2017 19:04


Nu har Filip och Felicia flyttat och allt är som vanligt igen här hemma. Elton och Cornelia tycker nog det är rätt skönt att vara ensamma katter igen, men för mig känns det lite tomt och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle vilja bli...

Av Emelie - 13 december 2017 08:29

Ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige är det stora antalet hemlösa katter som fryser och svälter, en situation som är helt ovärdig ett civiliserat samhälle. Vi har alltså för många katter och för få människor som vill ta hand om democh ge d...

Av Emelie - 9 december 2017 15:57


Felicia och Filip får nu vara tillsammans med våra egna katter i lägenheten, vilken funkar riktigt bra. Felicia har gjort jättestora framsteg och man märker att hon mår mycket bättre än innan, för hon har börjat leka lite med Filip och de sover ofta ...

Av Emelie - 4 december 2017 19:25

Idag har sötnosarna Freddi och Frei flyttat hem till A och W, och jag önskar den stort lycka till båda två! Det är alltid sorgligt när katter flyttar, men det känns tryggt att de kommer att få det bra i sitt nya hem. ...

Av Emelie - 30 november 2017 17:00

Nu har vi varit hos veterinären och det har visat sig under operationen att stackars Felicia har en inflammation i tarmen, så hon måste äta dietfoder. Vi vet ännu inte hur stor chansen är att hon blir helt återställd. Först misstänkte veterinären sju...

Vem är jag?

Var med och rösta!

Hur brukar du göra med katten/katterna när du reser på semester?
 Jag tar oftast med mig katten
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor kvar i mitt hem)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katten bor kvar)
 Jag låter oftast en granne/vän/släkting ta hand om katten (katten bor hos kattvakten)
 Jag brukar oftast betala någon en skälig summa pengar för att ta hand om katten (katt hos kattvakt)
 Jag lämnar oftast in katten på ett kattpensionat

Kattkurser jag gått

   

        

     

Här kan du följa min blogg!

Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Blogkeen
Följ Miss Emmi's sibiriska katter med Bloglovin'

Här kan du ställa frågor!

165 besvarade frågor

Emmisibirier tidigare år!

Sök något i min blogg!

Saker jag skriver om!

Bloggkalender!

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2007 >>>

Mina senaste inlägg!

Tidigare inlägg!

Massor av länkar!

Antal bloggläsare!

Skriv i min gästbok!

RSS-format!

Feedit

Happy Cat Kaoani

Bloggplatsen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se